Dtum
Login with Facebookk
1929 | December

Vámbéry Rusztem vasárnap nagy előadást tartott a sajtószabadság vesszőfutásáról

„Küzdelem a sajtószabadságért” címmel Vámbéry Rusztem a Hirlapszedő Kör és a Korrektorok Köre meghivására vasárnap délelőtt a Gutenberg-palota zsufolt nagytermében másfélórás előadást tartott. Rámutatott arra, hogy a nyomda munkásainak a sajtószabadság nemcsak eszmei cél, hanem gyakorlati érdek, minthogy a nyomdaipar fölvirágzása a sajtószabadság győzelmével egy időbe esik.


- Ezt a győzelmet – ugymond – hosszu küzdelem előzte meg, amelynek során először Angliában sikerült 1695-ben a cenzurát eltörölni, de annak pszichikai hatása még a XVIII. század elején is érezhető volt, amikor a „London Mercury” megjelenési idején a cimlapon ekkép jelezte: „Amig a hatóság be nem tiltja.” Már a XVIII. század derekán kialakult Angliában a sajtószabadság tisztult fogalma, amelyet Bleckstone, Anglia legnagyobb jogásza akkép jellemzett, hogy ez a megelőző jogi rendelkezések teljesen hiányában áll.

 

Voltaképen az egész küzdelem a sajtószabadságért nem egyéb, mint a szellem harca az erőszak ellen, amely végigrezeg az emberiség történelmén.


A politikai hatalom sohasem éri be azzal, hogy erősebb, hanem szellemi tekintélyt is arrogál magának. Tisztában van az erővel, amelyet a gondolat jelent, fölismeri a veszélyt, amely számára a nyomtatott betüben, mint a gondolat terjesztésének eszközében rejlik s minthogy a biráló helyzeti előnye mindig kedvezőbb, ezt az egyenlőtlenséget fizikai erővel egyenlíti ki. Ezeknek a gondolat terjesztését akadályozó rendelkezéseknek azonban már eleve nem volna hatásuk, ha a hatalom puszta tényére hivatkoznának, ezért támasztja alá a hatalom birtokosa azzal a fikcióval, hogy ő egyszersmind hivatott a gondolat helyességének vagy helytelenségének megítélésére. Akik a politikai hatalmat a nép többségének megkérdezése nélkül gyakorolják, nem szoktak álláspontjuk bölcseleti igazolásával törődni.


Ezt nálunk a hatalom önteltsége pótolja. Érthető tehát, ha egy német duodec fejedelem a sajtószabadságot Presszfeiheit helyett állandóan „Pressfrechheit”-nek nevezte.


Mint minden politikai szabadság, a sajtószabadság is gyakorlati megvalósítását csak a demokráciában találhatja.


Demokrácia nélkül nincs sajtószabadság, de sajtószabadság nélkül sincs demokrácia. Akik a tekintélyt azon a jogon hirdetik, mert az önmagát tekintélynek tartja, akik a Gessler-kalap számára követelnek tiszteletet, nem szivesen engedik meg a kritikát, mert a legtöbbször kiderítené, hogy a kalap mögött nincs fej, hanem csak bunkósbot.


„A föld forog, én ifju feleim.” – mondotta Ady – de a stabil hatalom titáni erővel időnkint megpróbálja a földet forgásában megállítani. Ez a stabil hatalom nem szükségkép mindenkori belügyminisztert jelenti, hanem mindazokat, akiknek érdeke, hogy a föld ne forogjon. Természetesen ezek sem szokták bevallani, hogy önérdekből ellenségei a sajtó szabadságának, hanem mindig a közre, arra a dajkamesére hivatkoznak, hogy ők hatalmi állásuknál fogva hivatottak a gondolatokat helyesekre és helytelenekre osztályozni, csupán a véletlen dolga, hogy a helytelen gondolatok mindig éppen azok, amelyeknek elterjedése hatalmi helyzetüket veszélyeztetné.


Ezután Vámbéry Rusztem részletesen vázolta a sajtószabadság vesszőfutását a magyar törvényhozásban. A sajtó önmagáról elmondhatja Adyval – így folytatta előadását - , hogy „halvány remegés az erőm”. Mégsem kell kétségbeesni a szabadság sorsa fölött. Nekünk, akiknek türelme a küzdelemben bizonyára nem fog hamarább elfogyni, mint a kormány makacssága a sajtószabadság megtagadásában.  Számunkra az élet nem üzleti profilból és a halhatatlanság nem falfreskókból áll, tehát nincs okunk, hogy attól az örök változástól tartsunk, amelyet az erőszak halálnak nevez.


Élet és idő a mi szövetségesünk, nincs tehát okunk, hogy kételkedjünk a gondolat diadalában, amely, amióta a világ áll, mindig tulélte az emberiség alkalmi zsarnokait.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Válogatott csapatunk vereséget szenvedett Bécsben Válogatott csapatunk vereséget szenvedett Bécsben
Ausztria—Magyarország 2:1 (1:1) A magyar futballsport a párisi...
Gazdasági tárgyalásokat kezdünk Jugoszláviával Gazdasági tárgyalásokat kezdünk Jugoszláviával
A jugoszláv kormány néhány héttel ezelőtt arra határozta magát, hogy...
Egy tigris-nő levele (Laczkó Gézának)
Sokáig gondolkoztam, megérdemli-e még tőlem ezt a megszólítást, amely...
Andrée nyoma a tengeren Andrée nyoma a tengeren
Most volt három éve, hogy Andrée harmad magával léghajón elindult az...
Ma leplezik le a tavaszi divatot Párizsban Ma leplezik le a tavaszi divatot Párizsban
Csakugyan. Mégpedig az 1937-es tavaszi ruha lép ma ki öt világrész...
Albrecht királyi herceg telepitési terve Albrecht királyi herceg telepitési terve
A Magyar Gazdaszövetség – mint jelentettük – nagyszabásu...
A belga királyné hagyatéka -  tovább gyűrűzik Koburg Lujza ügye A belga királyné hagyatéka - tovább gyűrűzik Koburg Lujza ügye
Eddig azt remélték, hogy Henrietta belga királyné hagyatékának ügyét...
Japán varázstükrök
A japán papok sokáig tekintélyre tettek szert e tükrök révén, mert a...
Az aquincumi ásatások Az aquincumi ásatások
A magyar fővárosnak ősrégi és oly érdekes multja, az ó-budai Aquincum...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98