Dtum
Login with Facebookk
1926 | Június

Nagy Vince, Rupert Rezső és Vámbéry Rusztem beszédei a debreceni beszámolón

Debrecen, junius 20.
Dr. Nagy Vince nemzetgyűlési képviselő vasárnap délelőtt ½ 11 órakor a Royal-szálló zsufolásig megtelt nagytermében tartott meg beszámolóját. Beszédét a következőképen kezdte:
- A politika ma már egész életünk irányítója lett. A háború és a forradalmuk után mindenkinek rá kellett jönni politikával mindenkinek foglalkoznia kell. A jelenlegi kormány az ország három legfőbb gazdasági tényezőjét, a földmivelést, az ipart és kereskedelmet elsorvasztotta, pedig az állam elpusztult. A trianoni béke fájdalmas valóság, amely miatt mindnyájan elkeseredettek vagyunk és nem szabad azt végleges megoldásnak tekintenünk, de figyelemmel kell lenni az adott helyzetre, ami nem abban áll, hogy csak siránkozzunk, hogy az igazi irredenta gondolatát félremagyarázva folyton a mellünket döngessük és uton-utfélen a kardunkra csapjunk.


- Nálunk esztelen és bünös gazdasági politika folyik és ennek következménye lett, hogy ugy a mezőgazdaság, mint az ipar és a kereskedelem, az egész középosztály és a proletariátus a gazdasági megsemmisülés örvényében fuldokol. Ezt a gazdasági politikái tudatosan csinálta a kormány. Az ellenzék két évvel ezelőtt, már a szanálás elején figyelmeztette a kormányt gazdasági politikájának következményeire, de nem hallgattak ránk.


- Egy látszólagos külföldi kölcsönért teljesen kiszolgáltattuk gazdaságunkat a külföldi hatalmaknak és ennek ellenében n kormány a fogyasztótömegek utolsó koronáit is kisajtolja itthon, hogy az uzsorakölcsön födözetét megszerezze. A politikai helyzetre áttérve megállapítja, hogy nálunk lábbal tiporják a közszabadságokat. A világ minden tájékán bevezették az általános, titkos választójogot, csak nálunk nem. A kormány hipokrata módon azzal védekezik a külföld előtt, hogy a magyar nép még nem érett erre. A kormánynak ez a védekezése nemzetgyalázás, mert a mi népünk talán van olyan érett, mint bármely balkáni nép és amig a kormánypárt egyik oldalról az irredentizmus hamis értelmezésével végiggyalázza a világ minden nemzetét és a magyart tartja a világ legkülönb nációjának, ugyanakkor nem adja meg a magyar népnek a titkos választójogot azzal az indokolással, hogy nem elég érett.


- Nevetséges ürügyekbe kapaszkodva tiltják be a lapokat egy időre, vagy végkép, ha ugy látják, hogy a lapok akár csak félhalkan ki merik mondani az igazságot. Ebben a borzasztó helyzetben pedig egyes ellenzéki politikusok kiválasztanak egy-egy minisztert és arra koncentrálják haragjukat. Kérdem ezektől az uraktól és barátaiktól, hogy ha látják azt, hogy itt gazdasági nyomor van politikai elnyomás, akkor miért csak egy-egy minisztert támadnak, akkor miért elégednek meg a kormány megfoltozásával.


- Én azt mondom most a baloldalon ülő, de nem teljesen ellenzéki képviselőknek, hogy ha ők csak egyik másik minisztert akarjak megbuktatni, akkor ezzel csupán Bethlennek segítenek. Rendszerváltozást itt csak magának az egész rendszerért felelős politikának és az egész tárgyalásnak eltávozása hozhat.


Nagy Vince után Rupert Rezső kifejtette, hogy négy évszázadon keresztül a magyar idegen nemzet nyomta el, most azonban saját véréből való urai vannak, akik semmivel sem jobbak a Habsburgoknál.


Vámbéry Rusztem azzal kezdte beszédét, hogy igaza volt Thaly Kálmánnak, aki azt mondotta, hogy csak kétféle ember van a világon: kuruc és labanc. A labancok munkája, hogy nyolc évvel a háboru után még mindig a háborus jog alapján tiltanak be lapokat és gyüléseket és ha japán jogtudósok, amint legutóbb is, Budapesten akarják az esküdtszéket tanulmányozni, szégyenkezve azt kell mondanunk, hogy az esküdtszék nincs itthon, hanem kirándult Tokióba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dr. Nagy Vince Rupert Rezső Vámbéry Rusztem
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98