Dtum
Login with Facebookk
1929 | Február

Az optimista Briand Európa gazdasági szövetségének tervén dolgozik

Páris, február 8. 

Szerte a világon a sokat megszenvedett embermilliók kiujuló reménykedéssel három év előtt Locarno felé aggódástól és bizalomtól megbüvölt nézéssel merengtek.

Az egyik locarnói ebéd után, fölöttébb emelkedett hangulatban, Luther német birodalmi miniszter lelkesen ragadta meg Briand kezét: 
– Monsieur Briand, én szentül hiszek az Európai Egyesült Államok megszületésében és abban, hogy ennek az egyesülésnek ön lesz az első elnöke! 

Sajnos, a német miniszter reménykedése nem vált azóta valóra és az Európai Egyesült Államok gondolata még mindig csak szivárványként lebeg Európa fölött. Közben Briand, aki minden álmodozása, költői és improvizátori természete ellenére is a hüvös valóságok és a józanság embere bizonyára régen számot adott magának arról, hogy az európai államok politikai egyesülése még jóideig kimérikus gondolat marad.

Ami azonban – és ez most Briand uj politikájának sarktétele – nem jelenti, hogy egy gazdasági természetü föderáció is ugyanilyen utópisztikus valami lenne. Már hónapok óta ezen az uj alapon épiti föl Briand külpolitikáját, amelynek célja megteremteni Európa gazdasági föderációját.

Eddig nem tartott szónoklatokat róla, nem adta ki ötletét jelszónak, nem iratta meg vezércikkekben. A politikusok helyett előbb a nagyiparral, a nagytőkével, a francia szakszervezetekkel tárgyalt, meg az angolokkal és a németekkel! Most aztán – mondják a hozzá közelállók – Briand kész van az előkészités „meditativ" részével és elérkezett számára a diplomáciai tapogatódzások „konzultativ" időszaka.

Briand föltétlenül ragaszkodik hozzá, hogy az európai gazdasági föderáció az Amerikai Egyesült Államok tudtával, hozzájárulásával jöjjön létre, eleve kizárva mindent, ami önérzetét sérthetné, vagy azt a benyomást kelthetne, hogy ami Európában történik, Amerika ellen fordul. Mert egy ilyen félreértés elég lenne ahhoz, hogy a sértett Amerika holnap talán egy elégedetlen germán vagy szláv európai blokra támaszkodva, széjjelbontsa, amit Európa türelmes Penelopeje, Briand hosszu évek alatt szőtt.

A Locarno után kivirágzott ábrándoknál szerencsésebb, főleg realisztikusabb lesz-e ez az uj, a gazdaságilag szövetkezett Európa gondolata? Briand szentül bizik benne. Ebből a nagy bizalmából kétféle következés kinálkozik. Vagy az, hogy az uj terv jobb, mint a régi volt, vagy pedig, hogy az optimista Briand – javithatatlan.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Itt lehetne Európa vitamintelepe Itt lehetne Európa vitamintelepe
A mezőgazdaság iparosításának és a háziipar fejlesztésének a...
Emeletes villamos vasúti kocsik Emeletes villamos vasúti kocsik
A folyton növekedő forgalmat Budapesten és környékén pótkocsik...
Kutyák a háborúban Kutyák a háborúban
Orosz ujságok érdekes dolgokat írnak arról, hogy a legutóbbi...
A pártvezetőség győzött a szociáldemokrata párt kongresszusán A pártvezetőség győzött a szociáldemokrata párt kongresszusán
Vasárnap reggel folytatták a szociáldemokrata párt országos...
A sajtó hatalma A sajtó hatalma
Komoly dolgokról akarok szólni, személyes mondandóval kell kezdenem,...
Nagy harc után győzött a Ferencváros Szegeden Nagy harc után győzött a Ferencváros Szegeden
Ferencváros-Szeged FC 4:3 (2:2) A ferencvárosi híveket különvonat...
Nyilt levél Bud János pénzügyminiszter urhoz! Nyilt levél Bud János pénzügyminiszter urhoz!
A miniszteri beszédek sorában, amelyek a főrendiház tegnap esti...
Hatnapos kerékpárverseny Hatnapos kerékpárverseny
Az egész világ sportkedvelőinek egyik legizgalmasabb eseménye az a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98