Dtum
Login with Facebookk
1929 | Január

Nem ad ki több trafikengedélyt a pénzügyminiszterium

A trafikengedélyek tömeges kiadása és az erőszakos betársitások miatt a Dohánykisárusok Országos Szövetsége terjedelmes beadványban fordult sérelmeivel még Bud pénzügyminiszterhez, aki már 1926-ban kiadott egy olyan rendeletet, amely beszüntette Budapest és környékére a további trafikengedélyek kiadását.

A rendelet ellenére azonban a trafikengedélyek kiadása tovább folyt, sőt Bud távozása előtt két hónapon át oly tömegesen volt az engedélyezés, hogy ez a dohánykisárusok körében komoly aggodalmat keltett.

Wekerle alatt már csak néhány engedély folyamatban levő ügyét intézték el, de ezek között is a legutolsó engedélyt már négy héttel ezelőtt adták ki.

Ebben az évben már senki sem kaphat trafikengedélyt és a legközelebbi minisztertanács – amint illetékes helyről értesülünk – rendeletileg dönt az uj engedélyek végleges beszüntetéséről. Az évi forgalom szerint, amelynek határa az évi ötvenezer pengő, két kategóriába osztják a dohányárusokat és a második kategóriában a dohánykisárusok eladási jutalékát 2 %-kal fogják fölemelni.

Mindez egy kompromisszum eredménye, amelyet a pénzügyminiszterium részéről Benkő miniszteri tanácsos, aki a kérdést nagyon liberálisan kezeli és az érdekeltek részéről a Dohánykisárusok Országos Szövetsége hozott létre.

A pénzügyminiszter álláspontja az uj trafikenegedélyek megszüntetésének kérdésében véglegesnek tekinthető és ezzel huszezer kérvény marad elintézetlen.

A pénzügyminiszterium végleges elhatározását az érlelte meg, hogy a nagyszámmal fölszaporodott trafikok egyrésze még a házbért sem tudja megkeresni. Különösen áll ez az uj trafikokra, amelyek nem a régi és még türhető lakbéreket fizetik. Számos uj trafik ráfizet az üzletre és a defivit több helyen meghaladja a havi háromszáz pengőt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98