Dtum
Login with Facebookk
1929 | Július

Primo di Rivera a nemzetgyülés elé terjesztette az alkotmányreformot

Madrid, julius 7.
Primo di Rivera tábornok a nemzetgyülés szombati ülésén terjesztette elő az uj alkotmánytervezetet, amely 104 szakaszban fölölel minden közjogi kérdést. A törvény első paragrafusai megállapítják, hogy Spanyolország alkotmányos monarchia, a hivatalos nyelv a castigliai, az államvallás a katolikus. Az alkotmánytervezet szerint Spanyolország területén mindenki háboritatlanul gyakorolhatja vallását és adhat kifejezést vallási meggyőződésének.


Személy- és vagyonbiztonság, valamint védelem tekintetében a külföldiek egyenlő jogokat élveznek a spanyol állampolgárokkal és a külföldiekkel és spanyolokkal egyaránt megilleti a polgári és büntetőjogi egyenlőség. Minden spanyol polgár egyéni joga az, hogy csak az illetékes hatóság tartóztathatja le és indíthat ellene eljárást.


Minden spanyol polgár háza sértetlen.


Spanyol állampolgár arra sem kötelezhető, hogy megváltoztassa lakhelyét vagy elhagyja hazáját, sem pedig spanyol területre való lépésben nem akadályozható meg. A magántulajdont teljes mértékben ugy biztosítja a törvény, hogy ne sértse meg az állam általános érdekeit.
A spanyol állampolgárok előzetes cenzura nélkül közölhetik szóban vagy írásban gondolataikat. Elismeri továbbá a tervezetet a szabad egyesülési jogot is.


Az egyéni jogok csak időlegesen és a törvény rendelkezései értelmében függeszthetők föl. A királyt uralkodói müködésében királyi tanács támogatja, amelynek egyharmadrészét általános és közvetlen választások utján választják, kétharmadrészét az osztályérdekeltségek nevezik ki. A tanács tagjai még a trónörökös, a toledói püspök, a táborszernagyok és tengernagyok, a miniszterelnök és a legfelsőbb közjogi méltóságok, valamint a király által élethossziglan kinevezett tagok.


A királyi tanács gyakorolja a végrehajtóhatalmat, dönt a törvények alkotmányos vagy alkotmányellenes volta fölött, biráskodik a miniszterek és a saját tagjai fölött és végső fokon határoz a képviselői mandátumok érvényességéről. A parlament egyetlen kamarából áll, amelynek képviselőit titkos szavazás utján választják meg.


Nemre való tekintet nélkül képviselő lehet minden nagykoru spanyol állampolgár. Harminc képviselőt a király nevez ki élethossziglan, a képviselők felét a tartományok küldik, a többieket pedig a különböző foglalkozási ágak és osztályok szervezetei választják meg. A parlament legalább négyszer évenként ül egybe és a törvényhozó jogán kívül alkotmányos joga az is, hogy érvényesítse azoknak a minisztereknek a felelősségét, akiket a királyi tanács vád alá helyez.
Nem fogadhat el olyan határozatokat, amelyek a kormány politikájával és tagjaival szemben bizalmat vagy bizalmatlanságot fejeznek ki.


A képviselők fölhivhatják a királyi tanács tagjainak figyelmét a közigazgatás visszaéléseire, tévedéseire vagy hanyagságaira. A király felelős minisztereinek segítségével gyakorolja a végrehajtóhatalmat, de külső veszedelem, vagy sulyos belső zavarok esetén a kormány rendkívüli hatalmat gyakorolhat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az angol tréningről
Most, midőn az athletika főszezonjában vagyunk és alig egy pár nap...
A budai Vigadó A budai Vigadó
Budapest főváros társadalmi életének új és díszes szórakozó helye a...
Németország – Magyarország 7:0 (3:0) Németország – Magyarország 7:0 (3:0)
Elszomorodott szívvel, lesújtva vettük a Kölnből érkező jelentéseket,...
Szigeti-Vargha Emőke szerepelt legjobban a karácsonyi úszóversenyen Szigeti-Vargha Emőke szerepelt legjobban a karácsonyi...
Magyar Úszó Egyesület hétfőn délután rendezte karácsonyi...
Varsányi Gyula: Álarcos bálban Varsányi Gyula: Álarcos bálban
A nyüzsgő, tündöklő tömeg özönjét Sodorja, mámorítja zene; ...
Babits tanár úr Babits tanár úr
Nehéz a szeretetnek elfogulatlanul ítélni s nehéz a kritika...
Káprázatos gála-est lesz az árvízkárosultak javára rendezett operai díszelőadás Káprázatos gála-est lesz az árvízkárosultak javára rendezett operai...
Lankadatlan lelkesedéssel folyik országszerte a társadalmi gyűjtés az...
A nemzetközi tejpiac helyzete A nemzetközi tejpiac helyzete
Most jelent meg a svájci gazdaközönségnek a nemzetközi tejpiac...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98