Dtum
Login with Facebookk
1928 | Január

Rövidek

Mussolini 1928-ra nagy politikai eseményeket jósol
London, január 1.
A „Sunday Chronlele” vasárnapi száma közli Mussolini ujévi nyilatkozatát. Az olasz miniszterelnök az 1928. évre nagy politikai eseményeket jósol, amelyek végeredményben az egyes nemzetek közötti közeledést fogják létrehozni. A háboruban elvesztett erkölcsi egyensuly ujból helyreáll és a nemzetek ujból megértik majd egymást.

Primo de Rivera föltalálta a liberális diktaturát

Madridból  A „Liberal” cimü lap, amely Primo de Rivera politikáját mindenben helyesli, körkérdést intézett spanyol politikusokhoz a liberalizmus jövöjéről. A nyilatkozók között a diktátor is megszólalt és igy beszélt az ő saját külön liberalizmusáról. „A tanitás, a szavazás és a himlőoltás kötelező kell hogy legyen. A polgároknak abban az irányban kell haladniok, amelyet a hatóságok kijelölnek. A spanyol monarchia ma is nagyon demokratikus, de szociális lesz, ha a kormány fölhatalmazást kap, hogy egyes szociális reformokat megvalósitson. Gyökeres földreformot kellene csinálni, mégpedig ugy, hogy a föld birtoka és megmivelése egy kézben egyesüljön. Törvényt kell hozni a lakók és a munkások védelméről is.”

Keller kapitány, a nagyváradi zavargások amerikai áldozata keresztülutazott Budapesten

Vasárnap délben az egyik dunaparti szálló halljában munkatársunk érdekes amerikai házaspárral találkozott. Wilfried Keller amerikai kapitány és a felesége, aki nagyváradi születésű magyar leány, Budapesten keresztül utaznak haza Nagyváradról, ahol Kellert a romboló román diákok sulyosan megsebesitették. A kapitány 28-30 éves, szőke, tipikusan amerikai férfi, a felesége 20 éves, nagyon elegáns, szép, barna asszony. Kelleren már semmi nyoma sincs az elszenvedett sebeknek, derült hangulatban beszélget és minduntalan ismétli: „Sajnálom, nem nyilatkozhatom, de meg fogja érteni, hogy erre természetes okaim vannak…” Keller már megkapta a román kormánytól a százezerdolláros kártéritést és ma továbbutazik Budapestről, hogy Le Havreban hajóra szállva, visszatérjen Newyorkba.

Az amerikai parlament tengerészeti bizottsága leszavazta a nagyszabásu flottafejlesztést
Washington, január 15.
A képviselőház tengerészeti bizottsága 15 szavazattal egy ellenében elfogadott egy javaslatot, amely helyteleniti a Wilbur tengerészeti államtitkár által javasolt pótflottaépitkezést. A bizottság követeli, hogy ne hozzanak uj határozatot, amig a kongresszus hozzá nem járul. Továbbá, az öt évre tervezett flottaépitési időszakot nyolc évre terjesszék ki.

A Bratinau-kormány azonnali lemondását és a törvények uralmának helyreállitását követelte a román parasztpárt vasárnapi nagygyülése, melyen több mint tizezer ember vett részt
Bukarest, január 29.
Jassyban vasárnap tartották meg a hónapok óta hirdetett nemzeti parasztpárti nagygyülést, amelyen több mint 10.000 ember jelent meg. A párt valamennyi vezetőtagja Maniu Gyula, Vajda-Vojvoda, Mialake éles támadást intéztek a kormány ellen, követelték, hogy rögtön mondjon le és demokratikus törvényes rezsim vegye át az ország irányitását.
A gyülésre a hatóságok nagy rendőri és katonai készültséget rendeltek ki, azonban rendzavarás sehol sem történt.

Trockijék kiáltáványban panaszkodnak a számüzetés ellen és azt mondják, hogy csak a burzsoáziát szabad üldözni

Berlinből jelentik: Trockij, Racovski, Radek és a többi számüzött szovjetvezér a „Vorwärts” utján kiáltvánnyal fordul a világ kommunistáihoz, amelyben tiltakoznak az ellen, hogy vád és itélkezés nélkül küldték őket számkivetésbe. Ez a kiáltvány Oroszországban nem jelenhetett meg és ezért juttatták Berlinben a nyilvánosság el. „A mostani ellentétek – irják – olyanok, hogy ezeknél fontosabbak még nem merültek föl a nemzetközi forradalmi mozgalomban. Az elnyomás nem oldhatja meg a vitás kérdéseket. Mint bolsevisták, tisztában vagyunk a forradalom elnyomatási rendszabályaival, amelyeket ismételten alkalmaztunk a burzsoáziával szemben és ezeket a rendszabályokat a jövöben is kivánjuk ellenük használni. De tisztában vagyunk azzal is, hogy az elnyomatás csak ellenségeinkkel szemben volt sikeres, a bolsevistákkal szemben mindig eredménytelen maradt. Az, hogy bennünket az októberi forradalom és Lenin katonáit számüznék, mutatja, hogy a politikai változás az opportunizmus irányába fordult. A VI. kongresszuson a pártba való ujrafölvételünket fogjuk inditványozni.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mussolini Primo de Rivera
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98