Dtum
Login with Facebookk
1929 | Június

Érdekes megállapitások a nagybirtokok felaprózódásáról

Kiss Elemér, az Alsódunántuli Mezőgazdasági Kamara igazgatója a barcsi gazdanagygyülésen többek között a következő érdekes kijelentéseket tette:

Számot kell vetni azzal a kérdéssel is, hogy éppen a közép- és nagybirtokok sulyos eladósodása folytán ezek birtokainak nagyrésze, ha nem is teljes egészében, de legalább is részeiben eladásra kerül, mert ha ez meg nem történik, akkor a közép- és nagygazdaságok összeroppannak a kamatterhek sulya alatt.

Igen ám, de kik fogják ezeket a birtokokat megvásárolni ugy, hogy a magyar föld ki ne csusszon a magyarok kezéből? Csak a kisgazdaközönség jöhet mint ilyen számitásba, amelyik a maga igénytelenségével, vas szorgalmával, – ha megfelelő hitel fog rendelkezésükre állani – rövidesen majd magáénak mondhatja azokat a földdarabokat, amelyek eladásra kerülnek. Ezáltal egy valóságos uj honfoglalást végezhet és megmentheti idegen kezektől a dobra kerülő magyar földet.

Ennek a kérdésnek a gyakorlati megoldása ugy képzelhető el, hogy azt a kamatkülönbözetet, amely az eredményes gazdálkodáshoz egyáltalán még elképzelhető kamatozás, mondjuk 6 százalék és a rendelkezésre álló, ma legolcsóbb hitel, mondjuk 9 százalék között fennáll, – vállalja és fizesse az állam, mert ha ezt rövidlátóan nem teszi meg, akkor kicsuszik az egész ország lábunk alól.

Ismétlem, hogy a kisgazdákon kivül a rövidesen tömegesen eladásra kerülő birtoktesteket Magyarországon magyar kéz felvenni nem képes. A kisgazda is csak azért, mert bár átlagban kevesebbet termel 2 mm-val, mint a nagygazda, de viszont legalább 3 mm-val olcsóbban termel annál, ha igénytelenségét is figyelembe vesszük.

A közép- és nagybirtok válsága abban csucsosodik ki, hogy ezek ma ugy el vannak adósodva, hogy a mai kamatozást figyelembe véve, a birtok teljes jövedelme még a kamatterhek fedezésére sem elegendő. Pedig nemcsak hogy ezt kell lefizetniök, hogy a kamatterhek sulya alatt össze ne roppanjanak, hanem még igen nagy és forgótőkére is szükségük van, hogy gazdálkodásuk szinvonalát olyan magasra emeljék, amivel a mai világversenyben felvehetik a küzdelmet.

Ha a közép- és nagybirtokos ceruzát vesz a kezébe és kiszámitja, mit fizet ma kamatra és mit hoz mint tiszta jövedelmet az egész birtoka, akkor reá kell jönnie arra, hogy legfontosabb problémája a terhektől való szabadulás és gazdasága szinvonalának felemelése. Ez csak ugy oldható meg, ha birtokainak egyrészét áruba bocsájtja. Tekintve, hogy ezek a birtokrészek épületek nélkül fognak eladásra kerülni, el sem képzelhető, hogy azokat más, mint a kisgazdaosztály megvásárolja.

Ez a legfontosabb problémája a közép- és nagybirtoknak, amely teljes egészében összefüggésben van a kisbirtokosok vásárlóképességével.

Én ugy képzelem el a jövő helyzetet, hogy a belső fogyasztást egyes fogyasztási körzetek szerint a kisgazdaosztály fogja ellátni, mig az exportra való termelés a közép- és nagygazdaságok feladata lesz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gyeplabdázóink gyönyörű küzdelemben legyőzték a németeket Gyeplabdázóink gyönyörű küzdelemben legyőzték a németeket
Másfélezer ember nézte végig a magyar-német válogatott...
Kiállítóhelységeink kérdése Kiállítóhelységeink kérdése
Az idei Téli tárlat a Műcsarnokban ismét ráirányította a figyelmet...
Hock János bírái előtt Hock János bírái előtt
Asszonyokat nem engedtek be a tárgyalási terembe – Hock múló...
Svájc birkózói 16:8 arányban legyőzték Magyarországot Svájc birkózói 16:8 arányban legyőzték Magyarországot
A svájci sporttársadalom nagy érdeklődés mellett tartotta vasárnap...
Oxford – Cambridge nyolcevezős versenye Oxford – Cambridge nyolcevezős versenye
A két egyetem válogatott nyolcasának szombaton a Themsén Patney és...
 Új gáztartók Új gáztartók
A mai gáztartók majdnem kivétel nélkül harangalakúak és alul...
Mátyás király kolozsvári szobra Mátyás király kolozsvári szobra
Fadrusz János műtermében most darabolják föl Mátyás király nagy lovas...
Az egri úszók remekeltek az úszóbajnokságokban Az egri úszók remekeltek az úszóbajnokságokban
A magyar úszósport nagy föllendülését elsőrangú eredményekkel...
Óriási kaktuszok Óriási kaktuszok
Az óriási kaktuszok hazája Mexikó. Képünkön egy mexikói városka...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98