Dtum
Login with Facebookk
1929 | Április

A kormány rendelettel végérvényesen rendezte a földreformföldek megváltási árát

Pénteken uj kormányrendelet jelent meg, mely végérvényesen véget vet minden bizonytalanságnak, mely a földreform kapcsán felmerült kérdések körül keletkeztek.

Az uj rendelet módot ad a földhözjutottaknak arra, hogy a megváltási árat ötvenkét év alatt törleszthessék le, akár a birtokosoktól megváltott földekben, akár vagyonváltság földekben részesültek.

A megváltási ár ötvenkét év alatt előzetesen fizetendő egyenlő negyedévi részletekben törleszthető. A negyedévi részlet egyelőre kamat- és tőketörlesztés cimén öt százalék; kezelési költség cimén 0.4 százalék: összesen 5.4 százalék. Kilátás van rá, hogy a kezelési költséget később esetleg mérsékelni fogják.

A földhözjutottaknak joguk van tartozásukat bármikor egyszerre kiegyenliteni, vagy rendkivüli törlesztéseket is eszközölni. A rendkivüli törlesztés összege azonban nem lehet kevesebb egy évi tőketörlesztésnél.

Ahol megváltási ár helyett csak a haszonbért állapitotta meg a biróság, ott a megváltási árat a rendelet a haszonbér huszszorosában állapitja meg, és természetes, hogy ez a megváltási ár is ötvenkét év alatt törlesztendő.

A földhözjutottak a mai naptól kezdve a megváltási árat, illetve a haszonbér alapján most kiszámitandó megváltási árat közvetlenül a községi elöljáróságnál fizetik. Ugyancsak a községi elöljáróságnál kell lefizetni a hátralékos vételárat és kamatokat, továbbá a hátralékos haszonbéreket is.

A hátralékos kamatokat vagy haszonbért és a hat százalékos késedelmi kamatot a földhözjutottak oly módon törleszthetik, hogy megváltott földeknél minden évi hátralékot négy egyenlő évi részletben negyedévenként tartoznak fizetni, a vagyonváltságföldeknél pedig kérhetik, hogy az összes hátralékokat csatolják a megváltási árhoz.

Ily módon a mai naptól kezdve teljesen megszünik minden kapcsolat a birtokososztály és a földhözjutottak között. Különösen előnyös lesz a helyzetük a haszonbéreseknek, mert mától kezdve a haszonbér 0.4 százalékának emelésével a tőkét is törleszthetik és igy ha fizetési kötelezettségüknek rendben eleget tesznek, a földet végleges tulajdonuknak tekinthetik.

A rendelet ugyancsak négy csoportba sorozza azokat a birtokosokat is, akiknek a földjét a földreform során elvették és megállapitja, hogy a birtokosok mily módon kapják meg az ugynevezett gyufakölcsönből a megállapitott, vagy megállapitandó megváltási árat.

A birtokosoknak a rendeletben felsorolt módozatok közül április 30-áig joguk van szabadon választani és ha addig nem jelentkeznek az illetékes adóhivataloknál, akkor a földreform pénzügyi rendezésére alakult szövetkezet fogja a birtokosokkal szemben megállapitani a fizetés módját.

A kormányrendelet végül megállapitja azokat a terményárakat, amelyek ugy a megváltási ár, mint a haszonbér megállapitásánál irányadók. Eszerint egy mázsa búza 27.60 pengő, egy mázsa rozs 22.30 P, egy mázsa árpa 20.90 pengő, egy mázsa csöves tengeri 12.80 pengő.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98