Dtum
Login with Facebookk
1929 | Május

Az amerikai uj vámtörvény még inkább elmérgesiti az európai országok gazdasági harcait

A Népszövetség közgazdasági bizottsága, amely tudvalevően két évvel ezelőtt előkészitette a gazdasági világkonferenciát és amely a védvámos rendszer leépitését sürgősen ajánlotta a nemzetek figyelmébe, most ugyancsak furcsa helyzetbe jutott.

Ugyanazon a napon, amelyen ujabb tanácskozásaira összeült, terjesztették be az Északamerikai Egyesült Államok az ujabb vámjavaslatot, amely egy egész sereg cikk vámját ismét fölemeli. A gazdasági tanács tehát az előtt a helyzet előtt áll, hogy a védvámosok ujabb nagy erősitéshez jutnak az amerikai példaadás által.

Annyi hatása volt a gazdasági tanács akciójának, hogy a német-angol, a német-francia kereskedelmi szerződésekben, Keleteurópában pedig az osztrák, cseh és magyar szerződésekben vámredukciók történtek, de ezek a redukciók mégsem vetettek véget annak az irányzatnak, amelyet Európa különböző államférfiai egyenesen az emberiség őrületének nyilvánitottak. Ez az őrület tovább tombol Európaszerte.

Mialatt azonban Európában a védvámos rendszernek csak azokban az országokban van igazán talaja, amelyekben a gyönge foglalkoztatás folytán már évek óta erősen érezhető a munkanélküliség, vagy ahol a vámokban a fogyasztási krizis és az idegen verseny ellenszerét látják, addig Amerikában a közgazdaságnak nincsenek ilyen betegségei. Ha van Amerikának védelemre szoruló termelési ága, az csak a mezőgazdaság, de az ipari termelés, amely nagyobb, mint valaha, semmiféle védővámokra nem szorul.

Az amerikai kereskedelmi mérleg 1928-ban 1 milliárd dollárral volt aktiv és Amerika most mégis egész sor iparcikkre nézve tervez vámemelést, igy a magas üvegvámokon kívül nagy vámokat akar a nyersvasra, a pamutcikkekre és a konfekcióárura.

Ilyen körülmények között egyenesen megdöbbentő, hogy a republikánus párt még ezekkel a vámemelésekkel sincs megelégedve és jóllehet Hoover egyelőre egész testtel áll elébe e törekvéseknek, ő sem bir megbirkózni azzal a jelszóval, hogy „a vámemeléseket a prosperitás biztositására” kell keresztülhajtani.

Az amerikai vámtörvény lényegileg nem is egyéb, mint a jövő biztositása, mig ellenben az egész európai kontinens ipara szempontjából a protekcionizmusnak ez az előretörése közvetlen és kiszámithatatlan veszély. Az amerikai vámemelés 5-20 %-os tehertöbbletet jelent és végleg megneheziti az európai ipar versenyképességét. Hogy aztán az ilyen módon megterhelt ipar mikép fogja visszafizetni Amerikának a hadiköltségeket, az olyan probléma, amelyet ma megoldani senki sem képes.

A vám utján való elzárkózás, amely eddig az európai nemzeteket választotta el egymástól és késhegyig menő harcba hajszolta, most majd világrészek szerint zárja el egymástól az emberiséget s a transóceáni országok világggazdasági harca ezzel kezdődik meg igazán Európa ellen.

Semmi kétség, hogy az amerikai vámemelések a végletekig fokozzák majd Európában is azt a vámharcot, amelyet hiába próbált a világkonferencia megfékezni. Már az 1922-iki vámtörvénynek is ez volt a hatása Európára s most ez a szerencsétlen hatás még inkább fokozódni fog.

A magyar gazdasági életnek nem utolsó sorban szintén nagy veszedelem ez a vámvédelem. Hiszen gyáriparosaink állandóan győzni tudtak azzal az egy indokkal, hogy egy világjelenség ereje áll mögöttünk és hogy ők nem képesek szembeszállni azzal, amivel az egész világ nem tud megbirkózni.

Most el lehetünk rá készülve, hogy ugy a mezőgazdasági, mint a kereskedelmi köröknek minden törekvésük hiábavaló lesz, hogy a vámrevizióval a vámok csökkentését érjék el. Az amerikai példára hivatkozva rövidesen föl fog hangzani a követelés, hogy rendeljék el a vámreviziót, de nem a vám csökkentése, hanem azok emelése érdekében.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rablók a csendőrök ellen Rablók a csendőrök ellen
Álarczos és felfegyverkezett román rablók garázdálkodnak mostanában a...
Versek Versek
Az elmúlásnak bús gondolatával. Borongó őszi délutánon: Kibékít...
A kerékpár mint kínzó eszköz A kerékpár mint kínzó eszköz
A megboldogult marokkói szultán a kerékpárt használta kínzó eszközül...
„Schulter an Schulter” „Schulter an Schulter”
Ha az egykori jóbarát bajban van és életének válságos óráit éli át, a...
Rövidek Rövidek
Eden volt külügyminiszter Leamingtonban folytatta a kormányt támadó...
A folyékony kő A folyékony kő
A betonról minden ember tudja, hogy olyan kemény, mint a kő, mikor...
Mégis világrekordot javított Csaplár, mert 125 méterrel többet futott Mégis világrekordot javított Csaplár, mert 125 méterrel többet...
A Magyar Atletikai Club margitszigeti házában vasárnap nagy...
A BKAC atlétikai bajnokságai A BKAC atlétikai bajnokságai
Szombaton és vasárnap zajlottak le nagyszámú közönség előtt a BKAC...
UTE – ETC 3:0 (2:0) UTE – ETC 3:0 (2:0)
Az UTE három tartalékkal, a Foglok nélkül is tetszés szerint győzte...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98