Dtum
Login with Facebookk
1928 | Február

Megálljuk-e helyünket a világversenyben?

Schandl Károly dr. földmívelésügyi államtitkár legutóbb rendkívül érdekes előadást tartott a fővárosban, az Országos Széchenyi Szövetségben. A nagyértékű előadásból a következő részleteket közöljük. 

– A mezőgazdasági termelésben világverseny dúl s Magyarországon mindenkinek érdeke, hogy közelről lássa ezt a harcot. A nagy termelés idézte elő a háború után a nagy versenyt. Igaz ugyan, hogy Anglia gabonatermelése azóta csökkent és Oroszország is kikapcsolódott az export szempontjából számításba jöhető államok sorából. De csak egy időre. A kommunista gazdálkodási rendszer csődöt mondott, a szovjet engedményeket tett és rövidesen eljön az idő, amikor Oroszország is nagy mennyiségben dobja piacra a gabonáját.

Kanada, az Egyesült Államok, India és Ausztrália megnövekedett gabonatermelése azonban máris óriási versenyt támaszt. A háború után azok az államok, amelyek bevitelre szorulnak, arra törekszenek, hogy magukat el tudják látni gabonával. Most, amikor a békét hangoztatják, készülnek a háborúra. 

– A kérdés, hogy milyen eszközöket kell igénybevenni, hogy a világversenyben sikerrel vehessünk részt. A vámpolitikát a gabonaexport érdekei szerint kell űzni. Területnyerések révén nagyobbítani kell a búzatermő talajt. Patakok és mocsarak lecsapolásával még nagykiterjedésű vidékeket lehet biztosítani a termelésre. Pestmegyében néhány patak szabályozásával pl. több ezer holdat nyerhetünk. A belterjesebb talajmívelés nemcsak mennyiségbeli, hanem minőségbeli javítást is jelent.

A traktor bevezetése érdekében már sikerrel folyik a munka.
A talajjavítás a műtrágya használatának népszerűsítésével érhető el. Nemesített vetőmag akcióval növelni lehet a búza sikértartalmát és minőségét. A gazdasági szakismeretek terjesztése biztosítja, hogy az apró gazdaságok is ésszerűen gazdálkodnak. Jellemző, hogy Olaszországban ma tízszerannyi gazdasági szakiskola van, mint volt a háború előtt.

Fontos az olcsó termelés, de jelenleg a hitel drágasága miatt nehéz ezt a kérdést megoldani. A szövetkezésben van az erő, a szövetkezetekkel elérheti a gárda, hogy függetleníti magát. Nagyon fontos az értékesítés. Meg kell szervezni a szövetkezeti gabonaértékesítést, hogy a kisgazdák árúját egytömegben lehessen piacra dobni. Kifelé a szövetkezeteknek és a magánkereskedelemnek egy úton kell haladni. 

– Magyarország iparának, kereskedelmének is fel kell vonulni és mozgósítani kell minden anyagi erőt s akkor az elveszett világháború után a gazdasági világháborúban a magyar föld győzelmes lesz, – e szavakkal fejezte be előadását az államtitkár.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98