Dtum
Login with Facebookk
1928 | Május

A Gyosz. közgyülése tiltakozott a vámok leszállitása és a forgalmi adó megszüntetése ellen

Vasárnap délelőtt tartotta a Gyáriparosok Országos Szövetsége huszonhatodik közgyülését, amelyen fölavatták az Akadémia-utcai uj székházat. Fellner Henrik mondotta az elnöki megnyitót.

– Reméljük – folytatta –, hogy Magyarország és ipara egy uj, szerencsésebb korszaknak néz elébe. Ennek a hajnalát lord Rothermere hatalmas propagandájában láthatjuk. E propaganda visszhangja betölti a világ közvéleményét, állandóan több és több hivet szerez szent ügyünknek.

A revizió kérdése lassan, de biztosan érlelődik, bizunk abban, hogy visszanyerjük ősi földünket, az idegen uralom alatt sóhajtozó véreinket, gazdaságunk pedig visszanyeri létföltételeinek most nélkülözött jelentékeny részét. 

– Amit a szociális politikának adnak, azt önmaguknak adják a gyáriparosok, mert busásan visszatérül abban, hogy megteremtik a közvetlen érzelmi kapcsolatot a tőke és a munkásosztály között. De ettől eltekintve, minden gyáriparosnak kötelessége a vele együtt dolgozó tisztviselők és munkások sorsát javitani és különösen arról gondoskodni, hogy munkaképtelenségük esetére ellátottak legyenek.

A szociális terhek szempontjából ügyelni kell arra, hogy ez a teher ne menjen tul az elviselhetőség és a szükségesség határán.

Európa mai vámpolitikáját tekintve, elő a szövetség évi jelentését, a magyar ipari vámok szinvonalának leszállitása lehetetlen, egy ilyen leszállitás a magyar ipar gyöngitését, sőt megsemmisitését jelentené, az ország egész gazdaságára pedig egyenesen végzetes lenne.

Azok, akik ennek ellenére ezt az agitációt folytatják, nemcsak az ipar, hanem a mezőgazdaság legsajátabb és az ország egyetemének érdekei ellen vétenek, mert az ipar gyöngitésével a mezőgazdaság legmegbizhatóbb fogyasztóközönségét veszedelmeztetik.

Ezután Fenyő Miksa igazgató terjesztette elő a szövetség évi jelentését.
– A forgalmi adó mai rendszeréből való eltérés – folytatta – és a fázisrendszerre való áttérés megkárositaná, sőt egyenesen veszedelmeztetné a gyáripari termelést. Azokban az országokban ugyanis, ahol fázisrendszer van, a gyáripar fizeti az egész forgalmi adót, tehát azt is, amit a nagykereskedelem és a kiskereskedelem fizet. Ha ezt nálunk is behoznák, ujból teljes erővel robbanna ki az import megdrágitása következtében az az agitáció, amely a gyáripar vámvédelmét tulzottnak mondja.

A szövetség a legkisebb animozitással sem viseltetik a kereskedelem iránt. Ellenkezően, a gyáripart a legnagyobb megértés és a legnagyobb barátság irányitja minden cselekedetében a kereskedelemmel szemben. A mezőgazdasághoz való viszony tekintetében csak megismételhetem azt a régi igazságot, hogy a magyar gyáripar a magyar mezőgazdasággal áll és bukik.

A szövetség megválasztotta a kormány elé terjesztendő hat felsőházi tag-jelöltet. A legtöbb szavazatot a következők kapták: Fellner Henrik, Chorin Ferenc, Goldberger Leó, Láng Gusztáv, Stromszky Sándor és Szurday Róbert.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Kartonlemezgyár telepe madártávlatból Fellner Henriket, a GyOSz elnökét a kormányzó öt évre a magyar országgyűlés felsőházának tagjává nevezte ki Dr. Chorin Ferencet, a Magyar Munkaadók Központjának elnökét a kormányzó öt évre a felsőház tagjává nevezte ki
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98