Dtum
Login with Facebookk
1929 | Március

A nagygazdák tiltakoznak a nyolcosztályu népiskola ellen

Az Omge irodalmi és tanügyi szakosztálya ülést tartott, amelynek egyetlen pontja a közoktatásügyi miniszternek a tankötelezettség meghosszabbitásáról és népiskoláink továbbfejlesztéséről szóló törvényjavaslat volt. A gyülésen Bernát István elnökölt. 

Buday Barna előadó részletesen ismertette a népiskolai törvényjavaslatot, mely egyfelől a népiskolák nyolcosztályuvá fejlesztését kivánja kötelezővé tenni, másfelől pedig gazdasági népiskolák létesitését rendeli el. Aggodalmasnak tartja, hogy a nyolcosztályu iskolát egyetemesen kötelezővé tegyék, mert ma még népiskoláink fele is osztatlan, egytanitós. 

Hétszáz iskolában a hat osztályt sem sikerült megvalósitani, a felső osztályok látogatottsága gyér s végül a falusi nép gazdasági életét nagyon megzavarná a nyolcesztendős mindennapi iskoláztatási kötelezettség. Az általános kötelezettség elrendelésének elhalasztását kivánja, ellenben helyesnek tartja, ha ott, ahol a kulturális előfeltételek megvannak, a népiskolákat nyolcosztalyuvá fejlesztik s erre a célra az iskolafenntartók számára a törvényjavaslatban tervezett állami segitséget biztositják. 

A gazdasági népoktatás ügyét Buday szerint külön törvénnyel volna célszerü rendezni. Annyival inkább szükséges a gazdasági népoktatás külön rendezése, mert a földmivelő népnek falusi gazdasági iskolákra elodázhatatlanul szüksége van. 

Somssich László gróf szerint Magyarország jelenlegi sanyaru gazdasági helyzetében nem mutatós, hanem hézagpótló intézményekre van szükség. A gazdák nem az általános kultura terjesztése ellen, hanem a gazdasági ismeretek közkinccsé válásáért küzdenek. Ha a javaslat törvénnyé válna, a földmivesnép kereseti viszonyai rosszabbakká válnának és a sulyos iskoláztatási kötelezettség ujabb okává válhatna az egyke további elterjedésének. Kivánatos a tanitók jobb dotálása és helyesebb irányban való müvelése, továbbá a jelenlegi tanterv reviziója az elméleti tárgyak csökkentesével. A gazdasági szakoktatás a földmivelésügyi miniszter kizárólagos hatáskörébe tartozik. 

Ferenczy Károly uj gazdasági tanitóképzőintézet felállitását javasolta. Szigeti Pál rámutatott arra, hogy Ausztriában a nyolcsztályu népiskolát intézményesen visszafejlesztették. Hertelendy Miklós, a tabi járás mezőgazdasági bizottságának a javaslattal szemben elfoglalt tiltakozó álláspontját ismertette. Dőry Frigyes szerint a javaslat a gazdasági szakoktatás kérdésével csak mellékesen foglalkozik.

A földmivesnép maga tiltakozik az ellen, hogy gyermekeiket a kereseti lehetőségektől megfosszák. A nyolcosztályu népiskolát fakultativvá kell tenni. Ruffy-Vargha Kálmán szerint a kultuszhaladás jelenlegi tempóját lassitani kell és a földreform következményeként elsősorban a földmivelésügyi miniszternek kell az alsóbbfoku gazdasági szakoktatás emelésére törekedni. Pártolja a tárcaközi szakbizottság eszméjét. Buday Barna válasza után a szakosztály az előadói javaslatot egyhanguan elfogadta. 

Tehát a nagygazdáknak nem kell a nyolcosztályu népiskola.
De a magyar nép tanulni, fejlődni akar, mert különben örökké ki lesz szolgáltatva a tanultabb osztályok kénye-kedvének.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98