Dtum
Login with Facebookk
1929 | Március

Homéri harc a Standard Oil Company uralmáért

Homéri harc az s méreteiben páratlan a kapitalizmus történetében, amely e hó hetedikén Vhitingben, Indiana államban fog lefolyni. A küzdő felek közül az egyik 55 éves, öt láb és 10 hüvelyk magas, mig a másik 62 éves és 6 láb 1 hüvelyk magas óriás. Az egyiket John Dewson Rockefeller Juniornak, a másikat Wright Stewardnak hivják és küzdelmük valóban nem babra megy, hanem a világ egyik legnagyobb vállalatának, a Standard Oil Company uralomért folyik, de folyik egyuttal a kereskedelmi tisztességért is és ez az, amiért a rendezetlen részvényjog Magyarországában érdemes a dologról megemlékezni.

Steward, aki azonkivül, hogy a Standard Oil fölügyelőbizottsági elnöke, mellesleg tiszteletbeli ezredes is, nemrégiben eskü alatt azt vallotta, hogy a Continental Trading Company bondjainak szétosztásával semmi dolga nem volt, és nem is tud róla. Később beismerte, hogy annyit mégis tud a dologról, hogy 459.500 dollár értékü bond szétosztása nem ismeretlen előtte. Steward urat erre hamis vallomás miatt bepörölték, biróság elé állitották, ahol azonban az esküdtszék fölmentette és ezzel ugylátszott, az egész dolog be is van fejezve.

Csakhogy a fiatal Rockefeller, aki részvényese a Standard Oil Companynak, nem elégedett meg ezzel az elintézéssel, azt mondván, hogy az amerikai kereskedő tisztességének az esküdtszék verdiktjén tulmenő érzékenységének kell lennie. Fölkereste tehát Steward urat, s fölhivta, hogy tüstént hagyja el helyét. Steward ezt meg is igérte.

Azóta kilenc hónap telt el, de Steward nem mozdult a helyéről, amire Rockefeller megüzente neki a nyilt harcot, amelynek szinhelye a március hó 7-iki részvénytársasági közgyülés lesz. Ezen a közgyülésen, amelyen kilenc milliónál több részvény nevében 58 ezer részvényes fog szavazni, arról lesz szó, ki a legény a csárdában.

A csárda a Vacuum Oil Company hatalmas vállalata, amelynek tiszta nyeresége 80 millió dollár volt. A világ legnagyobb pénzhatalmasságai fognak fölvonulni ebben a csatában és az amerikai közvélemény fogadásokat köt arra, hogy ki fog győzni a küzdelemben, amelyen az egyik oldalon máris fölsorakoznak Sutherland Amerika szén- és fakirálya 12 ezer részvénnyel, Giannini, Nyugat-Amerika legnagyobb bankárja, aki még kevéssel ezelőtt az utcasarkon gyümölcsöt árult, most pedig 32 ezer részvénnyel szavaz, aztán a különböző családok, amelyeknek vagyona petróleumkutakon át dagadt folyammá, aztán a Harknessek, a Brewsterek, a Flaglerek, a Rogersek, akik mindnyájan Rockefeller mellé állottak ebben a nagy csatában.

Csak az egyetlen Payne állott Steward oldalára, mig a csikágói egyetem, amelynek 30 ezer részvénye van, az üzleti erkölcs, vagyis Rockefeller mellett foglalt állást. Egy egész részvénytömeg tulajdonosa mint Whitney Prat és Mellon, sietnek nyilatkozni, hogy a nagy harcban semlegesek maradnak.

A harc kimenetele elé feszült várakozással tekint egész Amerika üzleti világa, mert a kérdés ugy van beállitva, hogy helyén maradhat-e egy olyan részvénytársaság vezetője, aki tudomással bir arról, hogy megvesztegetési célra részvényeket ajándékoznak el? Az utóbbi időben a mi részvénytársaságaink vezéremberei sokat járnak az óceántulra és sokat példálóznak az amerikai viszonyok fejlettségével. Hát szó sincs róla… Lehet tőlük tanulni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98