Dtum
Login with Facebookk
1929 | Október

Nincs kilátás békés megállapodásra az Elektromos Művek és a Phöbus között

Ujpestet és Budapest közelkörnyékét igen közelről érintő tárgyalás folyik a Székesfővárosi Elektromos Művek és a Trust-Phöbus Villamos Művek között, az utóbbi körzetébe tartozó területek elektromos energiával való ellátása tárgyában. Mint azt már ismételten közöltük, az Elektromos Művek a Dunántuli Villamossági Rt.-vel kötött előzetes megállapodás alapján átvesznek a bánhidai centrálétól minimum évi 100 millió KW-óra áramot. Ennek az árammennyiségnek nagy részét a Beszkárt fogja elfogyasztani.

Már épül a Révész-utca – Kő-tér melletti nagy transformátor-állomás, mely egyuttal végpont lesz a 110.000 Voltos bánhidai távvezetéknek. A fővárosnak az előzetes szerződés szerint a Lánchidtól számitva 30 km-es körzetben kizárólagossági joga van a bánhidai áram értékesitésére. Minthogy az átvett árammennyiség növekedési arányában csökken a bánhidai áram egységára, itt az ideje, hogy a Székesfővárosi Elektromos Művek olyan fogyasztók után nézzenek, akik számottevő árammennyiség átvételére hajlandók.

Ily előzmények után indultak meg a tárgyalások a Trust érdekeltségéhez tartozó Phöbus Villamosművekkel. A Phöbus ujpesti telepén az elmult évben körülbelül 34 millió KW óra áramot termelt s a hozzátartozó körzetek fogyasztása állandóan számottevő emelkedő irányzatot mutat. A fővárosnak nagyon is kapóra jönne ilyen 35-40 millió KW órás fogyasztási többlet, melyet a Révész-utca – kő-téri állomásról kiinduló 30.000 Voltos kábelen keresztül látna el. Igy ugyanis Bánhidával szemben kedvezőbb elszámolási árat tudna elérni.

Mint értesülünk, a tárgyalások eredményes stádiumba való juttatására e pillanatban nincs sok kilátás. Az Elektromos Művek ugyanis a 4 fillér alatti egységáron vásárolt áramot hir szerint KW-óránként körülbelül 7-7,5 fillér körül akarják a Phöbusnak tovább adni akkor, amidőn a Phöbusnak a saját telepén előállított 1 KW-óra árama, az összes költségek, tartalékolás és leiratás figyelembe vételével 6 fillérbe kerül. Ugy látszik, hogy ebben az esetben az Elektromos Művek kisebb árkülönbözettel juthatnak kedvező megállapodásra.

A Phöbus ugyanis arra az álláspontra helyezkedik, hogy itt nem ugy, mint egyébként – bizonyos szempontból kiszolgáltatott fogyasztóval van dolguk, hanem egy tőkeerős, nagy áramtermelő vállalattal. A Phöbus azt hirdeti ugyanis, hogy ha az Elektromos Művek nem engednek a feltételekből, egyszerüen beállit még egy 10.000 KWattos turbogenerátort és ennek a segitségével kielégiti a körzetében jelentkező fogyasztók valamennyi igényét. Viszont a főváros illetékes tényezői ismerik a helyzet valamennyi eshetőségét és igy a tárgyalás során az Elektromos Műveket nem érheti meglepetés.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98