Dtum
Login with Facebookk
1929 | Október

Ma megalakul a Daladier kormány

Páris, október 27.
Szocialita párt végrehajtóbizottsága vasárnap 36 szóval 12 ellen a szocialistáknak a Daladier-kormányban való részvétele mellett foglalt állást és ezzel uj fordulatot adott a krizisnek, amelynél bonyolultabbra nem emlékszik a legöregebb parlamenti rutinier sem. Ez a döntés azonban még nem végleges, csak akkor, ha megerősíti a párt ugynevezett nemzeti tanácsa, amelyet hétfő délutánra hivtak össze. A szocialista képviselőket főleg az a körülmény birta rá Daladier ajánlatának elvben való elfogadására, hogy a dezignált miniszterelnök a miniszteri tárcák felét fölajánlotta a szocialistáknak.


Vasárnap este 6 órakor a radikális szocialista párt a Palais Bourbonban ülést tartott, amelyen Daladier ismertette eddigi tárgyalásának eredményét s ennek során bejelentette, hogy Briand késznek nyilatkozott arra, hogy a megalakítandó kormányban mint külügyminiszter részt vesz.


Párisi tudósítója a politikai személyiségek egész sorával beszélt, többek közt magával Daladier-val is és a kapott kijelentésekből az a benyomás szürődik le, hogy a szocialista nemzetközi tanács a részvétel mellett lesz. Ez esetben az uj kormány már hétfőn éjjel, vagy legkésőbb kedden megalakul.


Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz kormányának programja, Daladier ezzel felelt:
- A béke kifelé, messzemenő gazdasági és szociális reform befelé.


Daladier, aki tagbaszakadt, erőteljes energiát és akaratot sugárzó ember, a legteljesebb optimizmussal néz missziójának sikere elé. A jobboldali pártok annál nagyobb szkepszist mutatnak az uj helyzettel szemben. Daladier kísérletét eleve kilátástalannak mondják, mert a pénzügyi reform, a hadügyi büdzsé tervbevett csökkentése és az erőteljes békeprogram mind ok lesz a nyugtalanságra. A jobboldal véleménye szerint, ha Daladier és a szocialisták a képviselőházban találnak is ideiglenes többséget a szenátus előtt a helyzetük tarthatatlan lesz.

 

Caillaux, akivel szintén találkoztunk, egyáltalában nem osztja ezt a nézetet. Caillaux hisz a Daladier-kormány tartósságában.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98