Dtum
Login with Facebookk
1927 | Október

Rövidek

Hindenburg

Fővezére volt a császár hadseregének és ma elnöke a német köztársaságnak. A császár lobogója alatt vezette a világ egyik legnagyobb hadseregét és ma a köztársaság hiveinek hódolatát és üdvözletét. Bálványa volt a hadseregnek, ma ideálja a népnek és ahogyan másfél évtizeddel ezelőtt megtestesitője volt a német katonai szellemnek, ma hüséges apostola a köztársasági eszmének.

 

Ezt a hüséget ünnepli és jutalmazza most a német nép, amikor első polgára átlépte a patriárkák életkorának küszöbét. Ennyi szeretettel, a rajongás ily spontán megnyilatkozásával idáig csak igen kevés német államfőt ünnepeltek. Külön postai szervezetet kellett létesiteni, amelynek egyetlen dolga azokat az üdvözlő táviratokat és leveleket továbbitani, amelyeket százezrével ont magából a német nép tuláradó szeretete. Az érzelmeknek ily viharos megnyilatkozása többet jelent, mint banális ünnepnapi ajándékot. Ebben a förgeteges ujjongásban egy hetvenmilliós nép szivének legrejtettebb vágyai és legmélyebben gyökeredző érzelmei manifesztálódnak.

 

Hindenburg a béke szellemét kiterebélyesitette, a vesztett háboru fájdalmas utórezgéseit letompitotta és az alkotó munka áldását a lehetőségek szférájába hozta. Ezzel hóditotta meg népének szivét és az ajkakról fölhangzó üdvrivalgás nem a nyolcvanéves aggastyánnak, de a béke megszilárditójának szól. Az ő születésnapi ünnepe a béke ünnepévé magasztosult és ebben az ünnepben részt vesz minden nemzet, amely békére szomjazik és nyugalomra áhitozik.

Belgrádban a Narodna Obrana vasárnapi gyülésén 10.000 tüntető Bulgáriát tette felelőssé Kovacsevics tábornok meggyilkolásáért
Kovacsevics 80 éves apja beszédet mondott a tábornok vasárnapi temetésén: „Köszönöm az Istennek, hogy fiam hősi halált halt Szerbiáért!”


Kovacsevics tábornok egyik gyilkosát menekülés közben vasárnap elfogták, a két másikat 14 bombával ölték meg a szerb csendőrök

Sacco és Vanzetti hivei vasárnap Páris mellett tüntettek és összütköztek a rendőrséggel
Páris, október 9.
Vasárnap délután tartották meg Saint Quenben a Sacco-Van- és Vanzetti-bizottság előre bejelentett gyülését. Sacco és Vanzetti halotti maszkjait a Saint Queni temetővel szemben levő szabad térségen helyezték el. A háttérben nagy betüs tábla állott: „ Ha nem lenne halálbüntetés, nem siratnánk Sacco és Vanzetti halálát”. A rend föntartására erős rendőri osztagokat vezényeltek ki. A rendőrprefektus megérkezése után kisebb összetűzésre került sor.


A késő délutáni órákban a gyülésen résztvevő tömeg menetben elindult és többizben összetüzött a rendőrséggel. Egy rendőr megsebesült.

Határozott békepolitikát követel Poincarétől Daladier, a radikális szocialisták uj elnöke
Páris, október 30.
A radikális párt kongresszusának délelőtti ülésén foglalkoztak azzal a javaslattal, amely kimondja, hogy Franklin Bouilloat és hiveit a párt kebeléből kizárják. A javaslatot a végrehajtóbizottsághoz utalták, amely november 23-i ülésén fog dönteni a kérdésről. Ezután a párt újonnan választott elnöke, Daladier volt miniszter, aki élesen szembenállt Poincaré miniszterelnökkel és a kamarában mindig a kormány ellen szavazott, tartott rövid beszédet.


- A radikális szocialista párt – mondotta – azt követeli a kormánytól, hogy a béke megőrzésére irányuló határozott külpolitikát kövessen. Németországot és Franciaországot, Európa két legnagyobb hatalmát közel hozta egymáshoz Locarno és ezt a közeledést még szorosabbra füzte Németország belépése a nemzetek szövetségébe. Az európai nemzetek további békés együttmükédésnek alapja ennek a politikának kiépitése.

A Paléologue-üggyel kapcsolatban Gömbös Gyula levelet irt Pekár Gyulának, a külügyi bizottság elnökének, hogy mielőbb hivja össze a képviselőház külügyi bizottságát

Megkérdeztük Gömböst, hogy miért tartja szükségesnek a külügyi bizottság összehivását?


- A külügyi bizottságnak nem az a föladata – válaszolta Gömbös -, hogy egyszerüen tudomásul vegye a kormány intézkedéseit. Ujságnyilatkozatokkal nem lehet elintézni külpolitikai problémákat.
Szükségesnek tartom a bizottság összehivását, hogy megvitassuk a külpolitikai helyzetet és a Paléologue-ügyre teljes világosságot deritsünk. Aktivitást akarok vinni a külügyi bizottságba és azt akarom, hogy minden párt fejtse ki véleményét. Ha ez megtörténik és külpolitikai helyzetünket ismerni fogjuk, akkor talán uj külpolitikai irány felé orientálódhatunk.


Mindenesetre a külügyi bizottságnak, mint legilletékesebb fórumnak kell döntenie arról, hogy szükséges és időszerű-e most reviziós politikáról beszélni? Mivel Pekár Szófiában van, valószinüleg csak a jövő héten hivja össze a külügyi bizottságot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Paul von Hindenburg Bartolomeo Vanzetti és Nicola Sacco Tüntetés Sacco és Vanzetti mellett Raymond Poincaré Gömbös Gyula
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98