Dtum
Login with Facebookk
1929 | Október

Sorozatos rekorddöntések a vasárnapi jánoshegyi versenyen

Szénásy Alán (Bugatti), Urbach László (A. J. S.) és Balázs László (Sunbeam) a verseny abszolút győztesei. – A sportkocsik legjobb idejét Heteés Sándor (Bugatti), a túrakocsikét Petrovits Vidor (Bugatti) futotta.

A szokástól eltérően vasárnap ragyogó napsütés kedvezett a Magyar Atlétikai Club jánoshegyi versenyének, ez volt az első „száraz” jánoshegyi verseny.

Noha az útvonal nincs a legjobb állapotban, a különbség az elmúlt évek fölázott, sáros jánoshegyi pályái és mostani száraz út között olyképpen éreztette hatását, hogy egy-egy kivétellel, valamennyi rekordot a múltnak adtak át.

Az eredmények értékelésénél tehát nem is a rekordjavítást, hanem ennek az arányát kell figyelembe vennünk és ebből a szempontból elsősorban a fiatal autócsodát, Szénásy Alánt kell megemlíteni, akinek vezetői tudására megfelelő jelzők is nehezen találhatók.

Jánoshegyi szereplése rátette a koronát eddigi teljesítményeire: Delmár Valter útvonalrekordját húsz másodperccel javította meg kis másfél literes Bugattijával és Wolfner Lászlót kilenc másodperccel győzte le.

Ez olyan eredmény, amely előtt minden sportembernek kalapot kell emelni. A rekordjavítási arányt nézve, Szénásy mellett Urbach László eredménye magaslik ki erősen, aki oldalkocsis A. J. S. gépén nemcsak komoly ellenfeleit, hanem saját magát is legyőzte, mert saját fönnálló rekordját 20 másodperccel döntötte meg.

Urbach a négy jánoshegyi versenyen négyszer vitte el az oldalkocsik abszolút győzelmét, mai győzelmével véglegesen megnyerte a gróf Andrássy Géza által 1927-ben alapított vándordíjat.

Ez az első eset, hogy Magyarországon motorkerékpár-versenyző vándordíjat nyert. A Bugatti, az autók „telivérje” nemcsak a verseny, hanem a sport- és túrakocsi kategóriában is minden megnyerhetőt megnyert.

Sportkocsin Heteés Sándor bizonyította be kitűnő vezetői készségét, Heteés a legjobb sportkocsi időt futotta, míg túrabugattin Petrovits Vidor szolgáltatta bizonyságát annak, hogy mesterien kezeli a volánt. Petrovits mostani győzelmével végleg befutott az első klasszis legelsői közé.

A szóló motorkerékpárok legjobb idejét – természetesen – ismét Balázs László futotta Sunbeamján, 17 másodperccel javította meg Urbach Lászlónak 1928-ban fölállított és azóta fönnálló rekordját.

Nagy érdeklődés előzte meg a svábhegyi versenyen föltűnt Kozma Endre szereplését, aki most sem okozott csalódást: alig öt másodperccel maradt Balázs mögött és a szóló motorkerékpárok abszolút második helyét foglalta el.

A túrakocsik 3-4 literes kategóriájában dr. Szelnár Aladár (Hupmobil) és Josefovits László (Whippet) folytattak egymással öldöklő küzdelmet, győztes Josefovits lett, aki kis Whippet-kocsiját játszi könnyedséggel vitte föl a Jánoshegy meredek szerpentinjein és oly bravúros vezetést produkált, hogy nemcsak Szelnárt, hanem Petrovitsén kívül valamennyi túrakocsit maga mögött hagyva, a túraautomobilok második legjobb idejét futotta.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A gépíró gép A gépíró gép
Kora tanár olyan gépet szerkesztett, amellyel nem csak betűket, hanem...
Az ellenség titkos rádióállomásairól Az ellenség titkos rádióállomásairól
A Pester Lloyd, húsvéti számában „Zűrzavar az éterben”...
A Magyar Uszó Egyesület vízipóló csapata A Magyar Uszó Egyesület vízipóló csapata
Az M.U.E. vízipóló-csapata a legrégibb magyar póló csapat. 1896....
Németország helyzete kétségbeejtő! – írja a Berliner Tagblatt Németország helyzete kétségbeejtő! – írja a Berliner...
A Berliner Tagblatt vasárnapi vezércikkében félremagyarázhatatlanul...
Apróságok Apróságok
A január második felében kitört influenzajárvány alapos pusztításokat...
A békehirnök A békehirnök
Nem éppen fehérbe öltözött angyal, ki olajágat viszen kezében. Csak...
Benedek Marcell -  A francia regény a XIX. században Benedek Marcell - A francia regény a XIX. században
Benedek Marcell, ki a francia irodalomnak buzgó és sok tekintetben...
Az örök sötétség országa Az örök sötétség országa
A világnak ez a birodalma nem az Északi-sarkon vad, mert ott csak...
Németország utoljára
Az első világháború utolsó nagy német támadására 1918. júliusában...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98