Dtum
Login with Facebookk
1929 | Szeptember

Községeink a csőd előtt

A Községi Közlöny egyik számában Timár József kitünő tollából cikk jelent meg, melyből általános érdekü voltánál fogva a következő sorokat idézzük:

Tudom, hogy a községek – kisközségeket értve – nagy része, sőt azt mondhatjuk, hogy nyolcvan százaléka csődben van már, hogy nem tud egy összedőlt bikaistállót megjavittatni, hogy tele vannak adóssággal, hogy már nincsen több hitel. Én ne tudnám? Hiszen éppen igy van ez nálam is, még sem tudok kétségbeesni, csak bizni tudok.

Mert éppen ez mutatja a mai háztartási helyzet tarthatatlanságát. S mert tovább ez az állapot fenn nem tartható, éppen ezért lehet remélni annak megváltozását.

Azelőtt minden rendelet igy kezdődött: „ Az államháztartás egyensulyának helyreállitása érdekében stb.” ez, vagy az a miniszter a következő rendeletet bocsátotta ki. Később ráhuzták erre a kaptafára a községeket is: „A községi háztartások egyensulyának helyreállitása érdekében stb.” rendeljük a következőket.

Én akkor irtam egy cikket, amelyben azt kérdeztem, hogy hol billent fel a községek háztartásának egyensulya, mert erre mifelénk a községi háztartások teljes egészségnek örvendenek. Viszont kivánjuk ezt az államháztartásnak is.

A háztartások azonban, melyek azelőtt jólétnek és teljes egészségnek örvendtek s föl sem voltak billenve-borulva, kezdtek sápadozni, vértelenkedni.

Kiselejteztek egy bikát: nem volt pénz, hogy ujat vegyünk helyette. Elrendeltek mindenféle uj eszközök, tüzoltószerek, fertőtlenitőgépek, levente céllövőfegyverek, töltények stb. beszerzését, utak javitását, táblákat az utak mellé, a vizek partjára és bele a vizekbe.

Pénz azonban nem volt.
Csak fegyelmi, ha mindezeket be nem szerezzük.

Nosza, kölcsönt felhajszolni!
Beszereztük a kölcsönt. Azt törleszteni kellett, megint nem volt pénz, megint kölcsön!

Akkor elrendeltek mindenféle előre nem látható felméréseket, bejárásokat.
Azoknak előfogat, napszámos. Ujabb elő nem irányzott költségek. Jött a fegyelmi, mert elő nem irányzott költségeket fizettünk ki. Sem a felmérőket, sem a bejárókat ki nem dobhattuk azonban, csak mindig fizettünk és adósságot csináltunk a községeknek.

Szóval helyrebillentettük a községek azelőtt felborulva levő, de teljesen egészséges háztartását.

Ugy helyrebillentettük a kormányzat jóvoltából a községek háztartását, hogy most aztán igazán benne van az árokban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Falusi séta Fótújfalu egyik utcáján a boldog háztulajdonosok az avatóünnepély színhelyére sietnek
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98