Dtum
Login with Facebookk
1929 | Szeptember

Mitől óvjuk a szemünket? 2.

Marad tehát mint legfontosabb kérdés: a lámpa által kibocsátott fénymennyiség, abból a szempontból, hogy elegendő-e s hogy milyen sűrűségben éri a szemet. Ha nem elegendő a világítás, túlságosan közelről kell nézni s ez megerőlteti a szemet.

Túlságosan erős a megvilágítás egyhamar nem lehet, mert ez ellen a szemnek kitűnően működő védő berendezése van a pupillájában, amely a kelleténél több fényt a szűkülésével hárítja el s azonkívül magának a fényt felfogó ideghártyának is van egy csodálatosan tökéletes szabályozó működése, amellyel önmaga fokozza vagy csökkenti a fény iránt való érzékenységét.

Mind ez a képesség azonban mégis csak véges értékű, amint a nap példáján is megmutattuk, s a lámpából a szembe közvetlenül bejutó fény ártalmatlanná tételére elegendő nem lehet. Ezért minden olyan lámpa, mely úgy van elhelyezve, hogy a szem közvetlenül belenézhet, kápráztatja a szemet, ha a fénykibocsátó felülete nincs valamilyen fényoszlató réteggel elfedve.

Ez éppenúgy vonatkozik átlátszó üvegből készült villamos izzólámpára, mint gáz- vagy petróleumizzó fényre, sőt egyszerű petróleumlámpára is. Különösen az újabb típusú fehérfényű villamos izzólámpák kápráztatnak nagyon, mert a fénykibocsátó felületük igen kicsi: mindössze néhány centiméternyi hosszú hajszálfinom sodrony, tehát a fénysűrűség, melynek a belenéző szem ki van téve, igen nagy.

Mihelyt azonban az ilyen lámpa a fényt oszlató homályos üvegből van készítve, már bele lehet nézni, anélkül, hogy a szemet nagyon bántaná, mert ez által az egész fénymennyiséget már egy sokszorta nagyobb felület bocsátja ki. Jegyezzük meg magunknak tehát, hogy szobába vagy homályos üvegű izzólámpa való, vagy úgy kell elhelyezni, illetve felszerelni, hogy közvetlenül belelátni ne lehessen. Munkahelyet, íróasztalt megvilágító lámpa semmi körülmény közt sem szabad hogy a szem számára látható legyen, még akkor sem, ha homályos felületű.

Legjobb sötétzöld vagy barnászöld vagy barna selyemernyővel vagy zöld tejüvegernyővel elfedni a lámpát: az ilyen ernyő, mely a fényből; bár erősen tompítva, de valamit mégis átbocsát, kellemesebb a szemnek, mint az egészen átlátszatlan, mert az utóbbi esetben a megvilágított fehér papírnak a teljes sötétséggel túlságosan nagy a kontrasztja.

Csak egy esetben jó a környezetnek a teljes sötétsége: fekete anyagon való varrás vagy kézimunkánál, mert a fekete elnyeli a fényt s ezért a legjobb világítás is csak akkor elegendő, ha a környezet sötét, úgyhogy a szem nagyobb fényérzékenységre van beállítva.

A lámpafény színének csekély különbségei: az, hogy a fény egészen fehér-e, vagy kissé sárgás vöröses, általában nem túlságosan fontos, csak egy estben: ha a lámpát nappal is használjuk, különösen olyan helyen, ahová nappali fény is ér, mert akkor a kétféle színű fény igen kellemetlen és fárasztó. Ilyenkor nagyon hasznos a kék üvegből készült izzólámpa, melynek fénye a napfény színével majdnem teljesen azonos.


Sokan abban a hiedelemben vannak, hogy a villamos világítás árt a szemnek. Ezeknek azt a tanácsot adhatom, hogy csak próbálják meg előbb a gyertyát vagy a petróleumlámpát s majd azután szidják a villamos világítást! Célszerűtlenül fel szerelve, mindenféle lámpa rossz, de a villamos világításnak éppen az az egyik legnagyobb előnye, hogy sokkal könnyebben lehet a szemnek megfelelő módon alkalmazni, mint más lámpákat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nem sikerült Hain Péternek megmenekülnie a nép igazságszolgáltatása elől! Nem sikerült Hain Péternek megmenekülnie a nép igazságszolgáltatása...
Tegnap délután terjedt el a hír a fővárosban, hogy a magyar Gestapo...
 Gróf Bethlen István programmbeszéde Hódmezővásárhelyen Gróf Bethlen István programmbeszéde Hódmezővásárhelyen
Gróf Bethlen István vasárnap délelőtt 11 órakor tartotta meg...
A legujabb párisi divathóbort a miniatür –golf A legujabb párisi divathóbort a miniatür –golf
Ha azt kérdezi valaki: - Mi az, ami a legdivatosabb Párisban? –...
Az amerikai képviselőház megszavazta az Anglia megsegitéséről szóló törvényjavaslatot Az amerikai képviselőház megszavazta az Anglia megsegitéséről szóló...
Az amerikai képviselőház a lend and lease javaslatot 260:165 szóval...
A négerek agyveleje A négerek agyveleje
Hogy a fehér ember és a fekete szellemi tekintetben nem vehető...
A balti orosz flotta átvonulása a szuezi csatornán A balti orosz flotta átvonulása a szuezi csatornán
Az oroszok balti flottája tudvalevőleg két úton megy Kelet-Ázsiába. A...
Örülnek a tőzsde matadorjai Örülnek a tőzsde matadorjai
Fényes ábrázattal lépik végig Dunaparti corsot tőzsdénk matadorjai....
Könyvlapon ejteti zsírfolt eltüntetése Könyvlapon ejteti zsírfolt eltüntetése
Tiszta porcellánmozsárban kevés égetett magnéziaporból és benzolból...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98