Dtum
Login with Facebookk
1930 | Április

A hó, a hófelszínek

A földre hullott hópelyheknek nagyon változatos a sorsuk. Szélcsendes időben hullva egyenletes vastagságú köpönyeggel vonják be felszínt, de ha szeles időben hull, vagy helyesebben csapódik a hó, nagyon változatos formákat tud felrakni a szél áramvonalainak nyomán. Ezek a nálunk és általában is meglehetősen hiányosan tanulmányozott alakulatok, amelyeket közönségesen hófúvásoknak szoktak nevezni, leginkább a futóhomok formáihoz hasonlítanak.

A hasonlóak mellett azonban egyben igen nagy közöltük az ellentét is, amit az anyagok alaptermészetén kívül, nem tekintve a szél által történő szállítás különböző lehetőségeit, a hófelszinek különleges átalakulásformái is előidéznek. A havat a szél korántsem tudja mindig olyan könnyen szállítani, mint ahogyan az első pillanatra hinnők.

Még a frissen hullott hónál is változik a szállítás lehetősége, aszerint, hogy a hó milyen hőmérsékleten hull, tehát mennyire száraz vagy nedves. Mennél szárazabb a hó, természetesen annál hosszabb utat tud megtenni a szél szárnyain. Azután, hogy a hó lehullott, hamarosan változások mennek rajta végbe, gyakran még a legridegebb sarki vidékeken is s ezek nyomán többé-kevésbbé ellen tud állani a szél szállításának.

A bekérgezett vagy átkristályosodással kötött havat leginkább a növényzettel kötött futóhomokterületekkel lehetne összehasonlítani, de míg ennek földrajzi határokat szabott a természet és a sivatagokon mindig mozgathatja a szél a homokot, addig az örökös hósivatagok területén is aránylag gyorsan beállhat bizonyos mértékig a megkötöttség állapota.


A mi vidékeinken, a mérsékelt, hidegtelű égövek alatt, a pelyhes hó hullása, a gyakran fellépő időszakos olvadások és aránylag gyors kérgeződések miatt a klasszikus hóformák nem alakulhatnak ki vagy ha előfordulnak, azok csak korcs másolatai a valódi hóvidékek alakulatainak.


A magasabb szélességeken, Európában már Skandinávia észak hegyvidékein is, a tél folyamán nem áll be olvadás és a havat nem vonhatja be erős, az olvadás nyomán keletkező kemény kérgeződés. Ez a hó, az átkristályosodás ellenére, - amiről később szólunk, - ki van téve az erősebb szelek támadásának és a szél az erősebben támadható helyekről teljesen lefújhatja a havat. Ezek a kopáran álló területek annyira jellemzőek az északi havas vidékekre, hogy a skandináv nyelvekben külön nevet is adtak nekik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Port-Artur ostroma Port-Artur ostroma
A japán hadihajóknak márczius 10-én Port-Artur ellen intézett újabb...
Rablógyilkoskergetés Rablógyilkoskergetés
Budapesten a Lágymányoson rablógyilkosság történt. Egy szegény...
A madarak repülése 1. A madarak repülése 1.
Houssay Frédéric, a párizsi Sorbonne nem régen elhunyt tanára,...
Luther Bázelbe érkezett, ahol megállapították, hogy sebesülése jelentéktelen Luther Bázelbe érkezett, ahol megállapították, hogy sebesülése...
Vasárnap délelőtt Luther birodalmi bankelnök, aki ellen szombat este...
A pánamerikai értekezlet célja önvédelem minden ellen, ami a népek szabadelvü érzelmeivel összeférhetetlen A pánamerikai értekezlet célja önvédelem minden ellen, ami a népek...
Huszonegy amerikai köztársaság képviselői részvételével szombaton...
Egy angol iskolakönyv - A hétről
„ Pártoljuk!” Egy angol iskolakönyv jutott a kezembe a...
Nyolcévi kényszermunkára ítélték Kiss Ferencet Nyolcévi kényszermunkára ítélték Kiss Ferencet
Tegnap a délutáni órákban elhangzottak az izgalmakkal teli...
A disztribuciós válság magyar vonatkozásairól A disztribuciós válság magyar vonatkozásairól
Dr. Klein István, a Georgia vezérigazgatója, legutóbb a Magyar Cobden...
Kállay Miklós a korrupció ellen Kállay Miklós a korrupció ellen
A fekete piac, protekció és korrupció. Ezzel a három politikai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98