Dtum
Login with Facebookk
1930 | December

A Hold és az időjárás, a Holdnegyedek

A Holdnak hőhatása ugyancsak kicsiny, annyira, hogy az gyakorlatilag számba sem vehető. Ekholm számításai szerint a teli Hold hőmérséklete csak 110 C°, így tehát a Föld légkörére ez semmiféle hatással nem lehet. A Hold a Nap sugarait verheti vissza és lehet neki saját sugárzása is. Mindkettő elenyészően csekély, az egyik a Nap közvetlen hősugárzásához viszonyítva annyi, mint 1:600.000-hez.

Ez pedig olyan kicsiny érték, amely egy fillér vásárló képességét jelzi 6000 pengővel szemben. A Holdnak saját sugárzása pedig csak 1/10000-ed része az előbbi sugárzásnak. Több vizsgálat kimutatta azt, hogy a zivatarok gyakorisága és a holdnegyedek között kétségtelen összefüggés van.

Erre vonatkozó számos, főképen német vizsgálat mellett különös figyelmet érdemlő vizsgálatokat végzett Steiner Lajos,3 aki hazánkra is kimutatta, hogy különösen újhold idején nagyobb a zivatartevékenység. Mind a magyar, mind a külföldi adatokkal kimutatható volt az, hogy az összes zivataroknak 52-53% az újhold és az első negyed idejére esik.

Ennek az összefüggésnek a magyarázatát a Hold elektromos töltésére vezetik vissza, amely a Föld elektromos állapotára bizonyos hatást gyakorol. Ez az összefüggés is azonban csak olyan kis kapcsolatot mutat, hogy egyáltalán nem alkalmas rendszeres időjóslatok alátámasztására.

Végül vannak, akik elfogadják azt, hogy sem a tömegvonzásnak, sem a Hold közvetlen vagy közvetett hősugárzásának tényleg nincsen hatása a Föld időjárására, azonban lehetnek szerintük olyan kedvezően ingatag időjárásbeli helyzetek, amikor egy ugyancsak kedvező holdállás mint kiváltó tényező jöhet számba.

Ez azonban már annyira a véletlen játéka, hogy prognosztikai szempontból ugyancsak nem hasznosítható. Mert hiszen ha volna is ilyen holdhatás, akkor annak igen gyakran és szabályszerűen kellene bekövetkeznie és elkerülhetetlenek volnának a tényleges kapcsolatok a holdperiódus 28 napja alatt.


Schmauss néhány ismertebb hold-babonával külön is foglalkozik és ezekhez kellő meteorológiai magyarázattal is szolgál. Pl. „a Hold elfogyasztja a felhőket” - a megfigyelésekkel beigazolt tény az, hogy a felhőzet napi menetében estére derülés áll elő, mert este a leszálló légáramlás némi melegedést idézvén elő, eltünteti a felhőket.

Akár holdtölte, akár újhold legyen is, ez mindig így van, csakhogy újhold körül ez a laikus előtt is sokszor feltűnően észrevehető jelenség. „A Hold hideget okoz”; ez is természetes folyománya az este beálló derülésnek. Minden derült éjszakát követőleg a napkelte előtti órákban sokkal erősebb lehűlés következik be, ami ismét bármilyen holdnegyed idejében így van télen is, nyáron is.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Bemutatók Bemutatók
John Knittel, az Indiában született, Egyiptomban élő és felváltva...
Botrányos jelenet az alsó-ausztriai tartománygyűlésen Botrányos jelenet az alsó-ausztriai tartománygyűlésen
Az alsó-ausztriai tartománygyűlés julius 19-iki ülésén Schneider...
Az első engedélyezett szánkópálya Budapesten Az első engedélyezett szánkópálya Budapesten
Tudvalevő, hogy a székesfőváros a Budapesti (Budai) Tornaegyletet...
Idegenek és barátok Idegenek és barátok
A háborus konjunkturákat minden hadviselő fél igyekszik a háboru...
Hadseregszállítások Hadseregszállítások
A közös hadügyminisztérium, továbbá a magyar és az osztrák kormány...
Az indiai nemzeti kongresszus Ghandi függetlenségi javaslatát fogadta el Az indiai nemzeti kongresszus Ghandi függetlenségi javaslatát fogadta...
Az indiai nemzeti kongresszus teljes ülését ma nyitotta meg...
Gróf Tisza István középiskolai tanárok fizetéséről Gróf Tisza István középiskolai tanárok fizetéséről
Gróf Tisza István megemlékezik a középiskolai tanárok fizetésének...
Rövidek Rövidek
Santiágóból érkezett jelentés szerint az elnökválasztás során a Juan...
Ha nem jön segitség, mindnyájan elpusztulunk! Ha nem jön segitség, mindnyájan elpusztulunk!
A Füszerkereskedők Egyesülete vasárnap délután országos nagygyülést...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98