Dtum
Login with Facebookk
1930 | December

A Hold és az időjárás, a Holdnegyedek

A Holdnak hőhatása ugyancsak kicsiny, annyira, hogy az gyakorlatilag számba sem vehető. Ekholm számításai szerint a teli Hold hőmérséklete csak 110 C°, így tehát a Föld légkörére ez semmiféle hatással nem lehet. A Hold a Nap sugarait verheti vissza és lehet neki saját sugárzása is. Mindkettő elenyészően csekély, az egyik a Nap közvetlen hősugárzásához viszonyítva annyi, mint 1:600.000-hez.

Ez pedig olyan kicsiny érték, amely egy fillér vásárló képességét jelzi 6000 pengővel szemben. A Holdnak saját sugárzása pedig csak 1/10000-ed része az előbbi sugárzásnak. Több vizsgálat kimutatta azt, hogy a zivatarok gyakorisága és a holdnegyedek között kétségtelen összefüggés van.

Erre vonatkozó számos, főképen német vizsgálat mellett különös figyelmet érdemlő vizsgálatokat végzett Steiner Lajos,3 aki hazánkra is kimutatta, hogy különösen újhold idején nagyobb a zivatartevékenység. Mind a magyar, mind a külföldi adatokkal kimutatható volt az, hogy az összes zivataroknak 52-53% az újhold és az első negyed idejére esik.

Ennek az összefüggésnek a magyarázatát a Hold elektromos töltésére vezetik vissza, amely a Föld elektromos állapotára bizonyos hatást gyakorol. Ez az összefüggés is azonban csak olyan kis kapcsolatot mutat, hogy egyáltalán nem alkalmas rendszeres időjóslatok alátámasztására.

Végül vannak, akik elfogadják azt, hogy sem a tömegvonzásnak, sem a Hold közvetlen vagy közvetett hősugárzásának tényleg nincsen hatása a Föld időjárására, azonban lehetnek szerintük olyan kedvezően ingatag időjárásbeli helyzetek, amikor egy ugyancsak kedvező holdállás mint kiváltó tényező jöhet számba.

Ez azonban már annyira a véletlen játéka, hogy prognosztikai szempontból ugyancsak nem hasznosítható. Mert hiszen ha volna is ilyen holdhatás, akkor annak igen gyakran és szabályszerűen kellene bekövetkeznie és elkerülhetetlenek volnának a tényleges kapcsolatok a holdperiódus 28 napja alatt.


Schmauss néhány ismertebb hold-babonával külön is foglalkozik és ezekhez kellő meteorológiai magyarázattal is szolgál. Pl. „a Hold elfogyasztja a felhőket” - a megfigyelésekkel beigazolt tény az, hogy a felhőzet napi menetében estére derülés áll elő, mert este a leszálló légáramlás némi melegedést idézvén elő, eltünteti a felhőket.

Akár holdtölte, akár újhold legyen is, ez mindig így van, csakhogy újhold körül ez a laikus előtt is sokszor feltűnően észrevehető jelenség. „A Hold hideget okoz”; ez is természetes folyománya az este beálló derülésnek. Minden derült éjszakát követőleg a napkelte előtti órákban sokkal erősebb lehűlés következik be, ami ismét bármilyen holdnegyed idejében így van télen is, nyáron is.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A rádió, az antenna A rádió, az antenna
Az antennában az áram fel és le mozog igen szapora váltakozással,...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A pénzügyminiszter rendelkezése alapján a bankjegyeknek államjegyekre...
Metropolis Metropolis
Az Ufa filmgyár monumentális filmjének, a Metropolisnak szüzséjét...
Edda-dalok Edda-dalok
Gábor Ignácz most második kiadásban adta ki Edda-fordítását, melyek...
Az állami alkalmazottaknak engedélyezett pótlék Az állami alkalmazottaknak engedélyezett pótlék
Lukács László pénzügyminiszter deczember 21-én terjesztette elő a...
Spanyolországot elvágták Európától Spanyolországot elvágták Európától
A spanyol polgárháború súlypontja a Madrid körüli hadszíntérről...
Róbert bácsi, mint Onkel Robert jótékonykodik Bécsben, de uzsoráért máris följelentették Róbert bácsi, mint Onkel Robert jótékonykodik Bécsben, de uzsoráért...
Onkel Robert a művészi álneve a Budapestről Bécsbe száműzött Róbert...
Száz éves a Bánk bán Száz éves a Bánk bán
A legmonumentálisabb magyar tragédia, a Bánk-bán, száz éves...
Washingtonban közzétették az atomegyezményt Washingtonban közzétették az atomegyezményt
Washingtoni jelentés hírül adja, hogy az atombombával kapcsolatban...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98