Dtum
Login with Facebookk
1930 | November

A Hold és az időjárás, a tömegvonzás

A régen letűnt tudományok egyikének, az asztrometeorológiának maradéka az a népben és a nem szakképzett közönségben élő téves hit, hogy főképen holdtöltekor időjárásváltozás áll be. A holdmeteorológia a kérdésének igazán nagy tudományos irodalma van.

A legkiválóbb kutatók beható elméleti vizsgálatai és hatalmas statisztikai bizonyító anyaga segítségével kimutatható volt az, hogy az esetleges egybeesések inkább a véletlen játékai. A néphit részben arra a közismert időjárási szabályra is visszavezethető, hogy holdudvarjelenségek alkalmával rövidesen eső várható (azaz időváltozás küszöbén állunk).

Ez tényleg így is van már Kr. e. 4000 évvel ismeretes volt, amint az a babilóniaiak egy agyagtáblácskáján meg van örökítve. De még ebben a vonatkozásban is csak nemleges szerepe van a Holdnak, mert hiszen a már meglévő vékonyabb (cirrus- vagy cirrostratus), vagy vastagabb (stratus) felhőket alkotó jégtűkön, vagy a vízcseppecskéken a holdfénynek elhajlása vagy megtörése hozza létre ezt a tüneményt és így biztos előjele a küszöbön álló időjárásváltozásnak.

Egyébként a Holdnak az időjárásváltozásra gyakorolt hatása csak több évezredes tévhitnek tekintendő, amelyet - sajnos - még napjainkban is megerősítenek a naptárak értelmetlen asztrometeorológiai időjárásjóslatai, mikor évszázadok óta közlik az ú. n. „Herschel szerint” vagy más alapon készült prognózisokat, amelyek ugyancsak a Holddal kapcsolatosak.

A holdhívők tábora mindenesetre azokból kerül ki, akik élethivatásuknál fogva sokat tartózkodnak a szabadban és így a természetnek jobb figyelői, de nincsenek meteorológiai alapismereteik. A hivatásos meteorológusok részéről valóban nem elfogultság az, amidőn a Holdnak az időjárásra gyakorolt befolyását tagadják, hanem ez lelkiismeretes kutatások eredményeiből leszűrt és általánosan elfogadott tudományos álláspont.


A Holdnak az időjárásra való befolyását háromféle vonatkozásban szokták tárgyalni: 1. a tömegvonzás; 2. a Hold hősugárzása és 3. az elektromos hatás. A tömegvonzásra főképpen a műveltebb közönség hivatkozik azzal az indokolással, hogy ha a Hold a tömegvonzás következtében a tengerekben rendszeres árapályjelenségeket hozhat létre, még nagyobb hatással lesz a könnyebb légkörre.

Itt éppen ebben az indokolásban van a hiba, amint arra több kutató, így Alt 2 is reámutat „Tudvalevőleg - mondja Alt - két testnek tömegvonzása a tömegükkel egyenes és a távolságuk négyzetével fordított arányban áll. A Hold és a földi légkör között fellépő tömegvonzóerő csak 1/352-ed része annak a vonzóerőnek, amelyet a Hold a Föld víztömegére gyakorol.

 

A tömegvonzásnak ez a hányadosa mindössze egy 0.0176 mm higanynyomással mérhető magas léghullámot tudna létesíteni, amely gyakorlatilag egyáltalán számba sem vehető és nem is mérhető. Tényleg van tehát a légtengerben egy minimális árapályjelenség, de ez elenyészően csekély azokhoz a változásokhoz képest, amelyeket a légtenger magasságában, illetőleg súlyában más okok idéznek elő.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nyissa meg a MÁV az Ipolyság-korponai vonalát is Nyissa meg a MÁV az Ipolyság-korponai vonalát is
Az elmult napokban a visszacsatolt Felvidék több vasúti vonalán...
Orosz állapotok Orosz állapotok
Szórványosan ugyan, de mégis érkeznek hírek, amelyek elég hűen...
Thomas Mann és de Monzie nyilatkozik a frankbotrányról Thomas Mann és de Monzie nyilatkozik a frankbotrányról
Thomas Mann, a mai német irodalom legkimagaslóbb alakja és de Monzie...
Írók a háborúról Írók a háborúról
Anatole France, a francia hadsereg legöregebb önkéntese - akit...
A kereskedelmi tárca a viziutaknak A kereskedelmi tárca a viziutaknak
Beöthy László kereskedelmi miniszter a kereskedelmi tárca...
A magyar nép arcza és jelleme A magyar nép arcza és jelleme
Ezt a czímet viseli Hermann Ottónak e napokban megjelent műve, mely a...
A hadsereg teher-automobiljai és a magyar ipar A hadsereg teher-automobiljai és a magyar ipar
A közös hadügyi kormány már régebben foglalkozik azzal a tervvel,...
Sabária – Ferencváros 3:1 (0:1) Sabária – Ferencváros 3:1 (0:1)
A zöld-fehérek csapatában Bukovi helyén Sándor szerepelt, a kaput...
Februártól felemeljük a petróleum-adagokat Februártól felemeljük a petróleum-adagokat
A kötött gazdálkodás sok új feladatot rótt a székesfőváros...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98