Dtum
Login with Facebookk
1930 | Február

Az irodaüzem racionalizálása

Gépek és mechanikus eljárások az irodában

A háborus és a háborut követő évek jelentős átalakulást idéztek elő az irodai munka szervezetében. A kézi munkát ugyanis egyre inkább a gépi munka és a mechanikus munkaeljárások alkalmazása váltotta fel. Maga az eddig egységes munka is kettéválik: a rendelkezés, az intézkedés önálló és a végrehajtás mechanikus munkájára.

Az ötletszerü munkavégzés helyébe annak tervszerü, a vállalat igényeit szem előtt tartó megszervezése lép. Nem a gépek használata itt a fontos, hanem a racionális, célszerü, gazdaságos munkaérdek bevezetése. Raith könyvében éppen ezért a helyes szervezés kérdéséből indul ki.

Ahelyett tehát, hogy egyszerüen felsorolná az irodai eszközöket, az üzemszervezés helyes megoldásának kérdéséből indul ki, hogy azután ezeknek a szempontoknak a tekintetbevételével ismertesse az egyes gépeket és irodai eljárásokat azok használhatósági határának megjelölésével. Ezzel a tárgyalási móddal sikerül aztán elérnie, hogy a modern irodai eszközök hiánytalan felsorolása mellett egyuttal a helyes szervezés gondolatával is megismerteti az olvasót.

Fokozza a könyv használhatóságát a világos és szabatos fogalmazás, a közérthető stilus, az anyag mintaszerü, nagy vezető szempontok szerinti csoportositása s a gazdag, kb. kétszáz ábrás illusztrációs anyag. Valóban ideális vezető mindazoknak, akik az irodatechnika kérdéseivel meg akarnak ismerkedni. A kérdést már ismerőknek is hasznos szolgálatot tehet azonban ez a könyv, mert az irodaszervezés egész tárgykörét mintaszerüen dolgozza fel s igy bármely kérdésben pontos felvilágositással szolgál.

Raithnak e hézagpótló, kitünő müvét, amely első ilyen jellegü munka a magyar szakirodalomban, éppen ezért a szervezés kérdései iránt érdeklődőknek, főnököknek és alkalmazottaknak egyaránt, csak ajánlani lehet. A mintaszerü kiállitásu, kétkötetes mü a Révai Testvérek Irodalmi Intézet kiadásában jelent meg. Ára 11 pengő 50 fillér.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Irodai munka Írógép (hirdetés)
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98