Dtum
Login with Facebookk
1930 | Január

A szárnyra kelt hadsereg, a flamingók

Augosturas kis délamerikai városka lakói, rövidesen a város alapítása után, egy napon azon vették magukat észre, hogy a várostól délre hatalmas hadsereg áll. A lakosságot pánik lepte meg s menekülésre gondoltak, mert a vörös egyenruhás hadseregben észlelhető mozgalomból arra következtettek, hogy az indiánusok támadásra készülnek.

A tapasztaltabb emberek igyekeztek megnyugtatni a lakosságot, hogy semmi baj nem fenyegeti a várost, mert az, amit ők hadseregnek néznek, nem egyéb pirostollú gázlómadarak óriási seregénél, a nyugalom mégsem tudott helyreállani. Végül az ellenségnek vett népség egyszer csak nagy rajokban szárnyra kerekedett s az Orinocó folyam felé szállva, eltűnt. Csak ekkor nyugodott meg Augosturas naív lakossága.

A piros egyenruhás szárnyas hadsereg katonái flamingók voltak, gyönyörű, nagy gázlómadarak, melyek már másokat is megtévesztettek katonás csoportosulásaikkal, felállásukkal és díszmeneteléshez hasonló masírozásukkal. A szingalézek Indiában a flamingókat angol katonamadaraknak nevezik, míg Dél-Amerikában egyszerűen katonáknak hívják őket, a fenti tulajdonságaik miatt.

A melegégövi tengerek partjait, folyók torkolatait, nagy tavakat kedvelik, de Európa déli államaiban, Olaszországban, Spanyolországban is előfordulnak, hol rendszerint nagy csoportokban, messze az emberektől, valóban katonás rendben halászgatnak a sekély vízben, piros, rózsaszínű és fehér színükkel rendkívül módon emelvén a táj szépségeit. Pipacsokkal telehintett vetésre, emlékeztet a flamingótelep.

A hajnal istennője sem ölthet magára soha hímesebb színeket - irja Cletti, aki Korzikában gyönyörködött a flamingókban, - s náluknál Pästus rózsakertjei sem voltak ragyogóbbak. Néha úgy látszik, mintha piros téglákkal volna kirakva a part, máskor meg, mintha égő tündérrózsák úsznának a kék víz színén.

S amikor kiállított őreik, a vén hímek, melyek kinyújtott nyakkal figyelik a tájat s a távol messszeségben veszélyt sejtenek, harsány hangjukkal riadót fújnak, megelevenednek a piros téglák, a ragyogó virágok s mint megannyi rózsaszirom, vagy tűzcsóva libben fel kavarogva az egész társaság a levegőbe s csakhamar ékalakba sorakozva tűnik el láthatárról. Az ily látványt az ember sohasem felejtheti el.

Ez a gyönyörű tollazatú madár testalkotásában a szertelenségek képviselője. A gólyához hasonlít, de jóval nagyobb. Általában ember magasságú s hosszú, vékony lábaival, hasonló hosszúságú nyakával valóságos nyakigláb. Leginkább sekély vízben gázolva keresi eledelét, a apró viziállatokat, miket szinte komikusan ható görbült, lágy csőrével kacsamódra görgicsélve keresgél ki az iszapból. Azonban a mély víztől sem fél, mert lábujjai között úszóhártya van kifeszítve s legalább is oly ügyesen úszik, mint a lúd, vagy a kacsa.

Emberektől soha fel nem keresett, elhagyatott szigeteken a földön fészkel a flamingó. A fészkét iszapból építi s csúcsától megfosztott cukorsüveghez hasonlít, melynek tetején tányérszerű mélyedés van, itt hever az 1-3 hófehér tojás. Erre a fészekre, amely néha félméternél is magasabb, úgy ül a madár, mintha lovagolna rajta. A flamingók fészektelepe nagyon érdekes látvány.

Szanaszét száz-, esetleg ezerszámra emelkedik ki a földből a süvegalakú fészkek, néha seregesen egymás közvetlen szomszédságában, mindegyiken egy-egy flamingó piroslik, behúzott nyakkal Párjuk ez alatt halászik, vagy sajátságos helyzetekben őgyeleg, álldogál a fészek közelében.

A fiatal flamingó a kacsához hasonlít s mingyárt a tojásból való kibúvás után kitűnően tud úszni, de nemsokára járni s a vízben gázolni is megtanul, sokáig tart azonban, míg szárnyra kap. Csodálatos az a színváltozás, melyen a fiatalok átesnek. Az első évben szürkék. A második évben lassacskán fehéredni kezdenek s majdnem egészen fehérek lesznek. A harmadik évben kezdenek pirosodni, színük mindig élénkebb és szebb lesz, végül a negyedik évben érik el teljen színpompájukat. "

Ez a színváltozás is hozzátartozik azokhoz az érdekességekhez, melyek a flamingót az ember előtt oly nevezetessé teszik.


Fehér Jenő

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az olaszok afrikai háborúja és a nemzetközi viszonyok Az olaszok afrikai háborúja és a nemzetközi viszonyok
A vasárnapi olasz sajtó hangja világosan mutatja, hogy az olasz-angol...
Kísérteties razzia volt a Kripta bárban Kísérteties razzia volt a Kripta bárban
Szombatra a virradó éjszaka a kísértetek óráját ütötte éppen a...
Kényelmes vasúti kocsik Kényelmes vasúti kocsik
A közlekedés gyors fejlődésével mindinkább tökéletesítik a vasúti...
Pofozkodás a Bristol-szállodában Pofozkodás a Bristol-szállodában
Hangos botrány zaja verte föl a napokban a dunaparti Bristol-szálloda...
Elpusztult az európai zsidó gyerekek 90 százaléka
Münchenből jelenti az Európa Riport: A nemzetközi zsidó-kongresszuson...
A király kocsija alatt
Mikor Ő Felsége február 26-ikán délután Bécsből Schönbrunnba...
Királyi döntés a kvótában Királyi döntés a kvótában
Minthogy junius 30-ikán lejárt a folyó év első felére királyi...
Mitől óvjuk a szemünket? 1. Mitől óvjuk a szemünket? 1.
Nem szorul bővebb magyarázatra, hogy a szem, mely fény felfogására...
Nyolc angliai pályaudvaron vasárnap pokolgépes merényleteket követtek el Nyolc angliai pályaudvaron vasárnap pokolgépes merényleteket követtek...
Az angol közvéleményt vasárnap ujabb sorozatos pokolgépes merényletek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98