Dtum
Login with Facebookk
1930 | Július

Örvendetesen emelkedik az idegenforgalom

Az idegenforgalom ügye minden európai államnak és igy Magyarországnak is lassanként egzisztenciálisan fontos kérdésévé válik. A kis Ausztria, elsősorban pedig Bécs igen nagy mértékben az idegenforgalomnak köszönheti, hogy a mai gazdasági nehézségek között meg tudja állni a helyét.

Nálunk Magyarországon az utóbbi időben szintén egyre nagyobb arányokban kezd kibontakozni az idegenforgalmi propaganda. Százával érkeznek naponta a külföldi látogatók és itt tartózkodásuk alatt jóféle külföldi valutákkal lenditik fel az üzletek, kávéházak és vendéglők forgalmát. Hogy ennek a most fellendülő idegenforgalomnak arányait megláthassuk, Bársony Oszkár vezérigazgatóhoz, az idegenforgalmi propaganda egyik szakavatott irányitójához fordulunk felvilágositásért. Bársony Oszkár a következőkben tájékoztatta a Közlekedési Tudósitó munkatársát az idegenforgalom ügyéről.

– Megállapithatjuk, hogy idegenforgalmunk az utóbbi időben igen jelentős fejlődést mutat. Amerikaiak, németek, angolok és más külföldiek keresik fel Budapestet és Magyarországot és számukban egyre jelentősebb emelkedés tapasztalható. Kétségtelen, hogy az ideérkezők zöme azokból kerül ki, akik pusztán kedvtelésből óhajtják megtekinteni Budapest látnivalóit. Ez a legértékesebb része az idegeneknek, mert hiszen az ő itt tartózkodásuk jelenti a legnagyobb erkölcsi és anyagi hasznot.

– Az idegenforgalom fellendülésének részben általános inditó okai vannak, amelyek a legutóbbi években tapasztalható utazási kedvre vezethetők vissza. Manapság sokkal nagyobb tömegek indulnak külföldi utra, mint valaha és ezekből a tömegekből természetszerüen mindig több és több jut Budapestnek és Magyarországnak is. Barát és ellenség egyaránt elismeri Budapest nagy szépségét, nem tud ellentállani vonzóerejének és szinte egyhangu a megállapitás, hogy Budapest az a városa Európának, ahol a külföldieknek nem lehet unatkozniok.

– Az idei év idegenforgalmi statisztikája még nem készült el, csak május haváig állnak rendelkezésre adatok, pedig főként ez idő óta sokszorozódott meg nálunk az idegenek száma. Ez meglátszik a dunaparti szállók, muzeumok, müemlékek, előkelő vendéglők és kávéházak külső képén is, ahol mindenütt idegen szót hallunk és zsufolt autocarokat látunk közlekedni. Bizonyos, hogy az idén az ideérkező idegenek száma jóval meg fogja haladni a tavalyit.

– Az idegenforgalom emelkedéséhez hozzájárul az idei oberammergaui passiójáték is, melyből mint centrumból sugárzik ki az idegenek raja az európai országokba, igy hozzánk is. Főként Amerikából érkeznek nagy tömegek. Nagy vonzóereje van a mi Szent Imre évünknek is és sokkal több külföldinek irányul felénk a figyelme ennek révén, mint más esztendőkben. Szent István ünnepi hétre, mely az idén mint Szent Imre jubiláris hét fog lezajlani, egészen bizonyosan igen nagyszámu külföldi zarándokcsoporton kivül számos idegen érdeklődő fogja fővárosunkat meglátogatni.

– Az Országos Idegenforgalmi Tanács azoknak a szük anyagi kereteknek a béklyói között, amelyeket számára a sulyos gazdasági helyzet megszab, igyekezett két irányban vállalt feladatának eleget tenni. És pedig: külföldi propagandában támogatni az egyes érdekeltségek törekvéseit, másrészt pedig itthon olyan akciókat meginditani, amelyek részint elháritják az idejövetelt meggátló akadályokat és nehézségeket, másrészt minél alkalmasabbá igyekeznek tenni a fővárost és az országot az idegenek befogadására.

– Külföldön Párisban, Londonban, Berlinben, Milanóban és Bécsben az Idegenforgalmi Tanács kezdeményezésére az idegenforgalmi érdekeltségek együttesen ugynevezett idegenforgalmi levelezőket tartanak, akik nemcsak figyelemmel kisérik az ottani eseményeket és ezekről állandóan tájékoztató jelentéseket küldenek az Idegenforgalmi Tanácsnak és érdekeltségeknek, hanem gondoskodnak arról, hogy plakátjaink megfelelő helyekre kerüljenek, kiadványaink, prospektusaink ottlegyenek a külföldi utazási irodákban és szállókban, hogy kisebb-nagyobb utazócsoportokat szervezzenek Budapest meglátogatására és minden alkalmat megragadjanak arra, hogy idegenforgalmunk érdekeit megfelelően megvédjék.

– Igen fontos az az akció is, amely a vizum elengedésének, illetve a fennálló szabályok enyhitésének célját szolgálja. Maga az a körülmény, hogy Németországból és Ausztriából immár vizum nélkül lehet Magyarországra jönni, igen örvendetesen éreztette hatását. Ha pedig lehetővé fog válni, hogy a szomszéd államok, különösen pedig az elszakitott részek polgárai, ha nem is vizum nélkül, de legalább itt Budapesten utólagosan megszerezhető kedvezményes áru vizummal jöhetnek majd Budapestre, ez kétségkivül még nagyobb lendületet fog adni idegenforgalmunknak.

– Természetesen vannak még ezen a téren is kiküszöbölhető hibák és hiányok. Elsősorban az utak kérdése. Az uj országutak egyrésze még épülőben van, de – sajnos – azok az országutak, amelyek idegenforgalmi szempontból leginkább figyelembe jönnek, még nem készültek el.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98