Dtum
Login with Facebookk
1930 | Június

Keresztény kartellt!

Ma sírni és jajgatni szinte már kötelesség.
Ha két ember ma összetalálkozik és az egyik véletlenül nem sopánkodik, nem szörnyülködik, hogy meddig mehet ez így! – ha nem szidja a kormányt és minden elképzelhető okot nem okol a rossz gazdasági viszonyokért, – akkor ez az ember – gyanus.

Már annyira megszoktuk a folytonos kesergést, zúgolódást, hogy ebbe már teljesen beleéltük magunkat és anélkül, hogy keresnénk a kifelé vezető utat, lázasan bújjuk a lapokat és Bethlentől, Mussolinitől, különböző fő- és albizottsági döntésektől, legtöbbnyire nemzetközi riporterek játszi áprilisi tréfáitól várjuk a gazdasági élet jobbrafordulását.

Mi e lap hasábjain nem ajánlhatunk elixirt a bajba jutott ipar és kereskedelem egészségének helyreállítására. Hanem igenis ajánlhatunk módszert és követendő utat arra, hogy ez a már-már eltaposott keresztény kereskedő- és iparostársadalom újra feléledjen, újra levegőt és kedvet kapjon, munkához és keresethez jusson.

Nézzünk csak szét egy kissé!
A közszállítási hirdetményekben soha annyi kiírás nem volt, mint a mai rossz viszonyok között. A különböző intézmények, egyházi (keresztény) közületek és ezek által fenntartott intézetek anyagszükséglete évről-évre csak úgy megvan, mint azelőtt. Hogy hol a hiba, illetve a hibák hol vannak, erre egyenkint rámutatni, több e szerény cikk kereténél.

Egy dologra azonban, mint a mai helyzet főelőidézőjére, a kartellek bűnös tevékenységére rámutathatunk. Maradék-Magyarország maradék gazdasági életében ezek a vámszedők, ezek a fosztogatók. Hogy a kartelleket kik irányítják, azt mindenki tudja. Nem a keresztény gondolat és erkölcs, nem a keresztény emberek.

Ha tehát nem mi vagyunk, – aminthogy milliókat kiuzsorázó ördögi vállalkozásban nem is lehetünk soha, úgy ellene kell, hogy legyünk. És hogy lehetünk ellene?

Először is be kell látnunk kiuzsorázottságunkat. Észre kell vennünk azt, hogy fejős tehenei vagyunk a nemzetközi tőkének és kartelleknek, alakítsuk meg ez ellen a keresztény fogyasztók kartelljét, amelyhez nem kellenek autók és igazgatók, nem kell lárma és az a bizonyos nagykép, hanem szilárd elhatározás, igazi keresztény öntudat és talán néha egy kis elnézés, egy kis jóindulat és türelem azzal a küszködő, tőkeszegény keresztény iparossal és kereskedővel szemben, akit ha támogatni fogsz keresztény Testvérem, egész biztosan igen hamar felveszi a versenyt minden mással szemben, mert ipara egyet jelent nála a becsülettel, a tisztességgel.

Nem is kell mondanunk, hogy a K. I. O. SZ. tagjai a főváros legrégibb és legmegbízhatóbb iparosaiból kerülnek ki, akikhez bizalommal fordulhat minden keresztény fogyasztó, mert nem csalódhat. (A Szövetség központi irodája készséggel ajánl érdeklődésre tagjai sorából kiváló szakiparosokat.)

A keresztény fogyasztó keresztény kereskedőtől, iparostól vegyen.
Szomorúan kell látnunk, sajnos, elég gyakran, hogy olyan keresztény intézmény, melytől a keresztény ipar és kereskedelem joggal vár támogatást, nem a keresztény kereskedőtől vásárol, nem keresztény iparossal dolgoztat. Pedig ezzel ez az intézmény csak az önmaga létét rosszabbítja, mert ha elhullnak a mi gazdasági egyedeink, a nemzetközi tőke és az általa táplált szabadkőmívesség nem lesz irgalmas! Mi is tudunk jó munkát és jó árut szállítani. Tudunk mi is lelkiismeretesen és becsületesen dolgozni, olyan olcsón is, mint azok, akiknél nem a krisztusi erkölcs, hanem csak a pénz a legfőbb hatalom.

Mi tagok támogassuk egymást és rázzuk fel a keresztény fogyasztóközönséget, csináljuk meg lélekben a keresztény fogyasztók kartelljét és boldogulni fogunk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Hartmann László nyerte a dobogókői versenyt Hartmann László nyerte a dobogókői versenyt
Vasárnap délelőtt rendezte meg az Országos Frontharcos Szövetség...
Ki tud róla Ki tud róla
A könyvnap nevezetes szenzációi közt zajtalanul észrevétlenül jelent...
Somlay Hamletje Somlay Hamletje
A Hamlet-et új hangokon interpretálni, új utat keresni, amelyen el...
Korszerű dal Korszerű dal
Lángba borult Európa: Itt van a nagy döntő próba: Keljetek föl s...
Kelen nyerte a mezei futóbajnokságot Kelen nyerte a mezei futóbajnokságot
Zöldellő fű, pompás, ruganyos talaj várta vasárnap délelőtt a...
Az antant és a bolsevik béke Az antant és a bolsevik béke
A szovjet külügyi népbiztos ugyanis szövetségeseihez is jegyzéket...
Ben Hur Ben Hur
A februárban bemutatásra kerülő nagy német film, a Metropolis mellett...
Uránia-Szinház: Keleti Svájcz -ismertetés Boszniáról Uránia-Szinház: Keleti Svájcz -ismertetés Boszniáról
Uránia-Szinház. Szokolay Kornél "Keleti Svájcz" czímen irt az Uránia...
A labdarugás halottja A labdarugás halottja
A labdarugás szerencsétlen áldozatának, Dávid Vilmos asztalosinasnak...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98