Dtum
Login with Facebookk
1930 | Március

A csongrádmegyei éhező kubikosok kétségbeesetten várták a kormány segitségét

Szentes, március 30.

A csongrádmegyei földmunkások fájdalmas munkanélküliségének ügyében a vasárnap a várakozás napja volt. Csergő alispán – amint ismeretes – az elmult hét közepén sürgős táviratokat intézett a kormányhoz, amire a földmivelésügyi miniszter igéretet tett, hogy a Körös-Tisza-Maros Ármentesitő Társulatnak 250.000 pengő kölcsönt folyósit ármentőmunkálatok végeztetéséhez, hogy igy enyhiteni lehessen a csongrádmegyei kubikosok rendkivüli nyomorán.

Három-négy nap telt el ez igéret óta, a pénz folyósitása azonban nem történt meg, amire szombaton telefonon sürgette az alispán az intézkedést. Az alispán ekkor azt a választ kapta, hogy 24 óra alatt megtörténik a pénz kiutalása, vasárnap azonban a negyedmillió pengő még mindig nem érkezett meg Szentesre.

A földmivelésügyi minisztérium kölcsönének fölvétele elé a gazdák különben is aggodalommal néznek. A kölcsön után ugyanis, hir szerint, 10.5% kamatot kell fizetniök s attól tartanak, hogy emiatt meg fog növekedni az amugy is magas ártéri adó. A gazdák jobban szerették volna, ha a kormány nem kölcsönt, hanem államsegélyt ad a szükségmunkálatok végzésére, amelyet csak azért fognak végeztetni, hogy a nyomor miatti kétségbeesést enyhitsék.

Ha a kölcsönt fölveszik, erre az esetre már készen vannak a tervek: a Tisza gátját fogják magasitani, ez a munka 4-5 hétig tarthat s ezzel csak 6-800 embernek biztositják a munkát. Szentes város mérnöki hivatala jelenleg csak 20-30 embert tud foglalkoztatni, noha Szentesen van a legtöbb kubikos. Tavaly ugyanis 110.000 pengőt illesztettek be erre a célra a városi költségvetésbe, ezt azonban a belügyminiszter még most sem hagyta jóvá.

Négyessy polgármester még a télen kieszközölte, hogy a költségvetés terhére a jóváhagyás előtt is dolgozhassanak, a belügyminiszter ezt meg is engedte, a város kasszájában azonban nincsen pénz, kölcsönt nem kap a város, a kevés adóból pedig, ami befolyik, közmunkára nem jut.

A nagy nyomor miatt a rengeteg munkanélküli kubikos többször fölvonult a városháza elé és csak a tömeg fegyelmezettségének köszönhető, hogy ezek a fölvonulások eddig teljes rendben történtek.

Szegváron és Mindszenten még sulyosabb a helyzet, mint Szentesen.
Ebben a két községben a lakosság 90 százaléka munkanélküli kubikos. Itt a fölvonulások már komolyabb jelleget öltöttek s a karhatalomnak is be kellett avatkozni. Csergő alispán személyesen ment ki a helyszinre s azzal csillapitotta le a nyugtalankodókat, hogy a rövidesen megérkező 250.000 pengőből elsősorban ők jutnak munkához.

A legnagyobb az elkeseredés Kiskundorozsmán, ahol oly hevesen ismétlődtek meg a tüntetések, hogy a karhatalmat meg kellett erősiteni s csak ugy tudták megnyugtatni a népet, hogy sürgősen elrendelték egy utnak az épitését, amelyre nincs is szükség.

Dorozsmán komplikálja a helyzetet az is, hogy a községi elöljáróság 15.000 pengőt ajánlott föl erre a munkálatra, azonban, miután ilyen összeget csak a községi képviselőtestület folyósithat, a képviselőtestület nagy része vizsgálatot kért az elöljáróság ellen, hogy milyen jogon ajánlotta föl a 15.000 pengőt a képviselőtestület megkérdezése nélkül? Csergő alispán vasárnap kiszállt Kiskundorozsmára, ahol ezt az incidenst is igyekszik leszerelni.

A vasárnap késő este beérkezett jelentések szerint a vasárnap kétségbeesett várakozással telt el az egész megyében, még csoportosulások sem történtek sehol, átmeneti nyugalom van, mert várják mindenütt, hogy megérkezik a beigért negyedmillió pengő és ma már megkezdhetik a munkát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98