Dtum
Login with Facebookk
1930 | Március

Shell contra főváros

Az áramellátás szabályozatlan voltának feltünő példája bontakozik ki abban a csendes háboruskodásban, amely a Shell olajtársaság és a főváros között dul – Csepelen. A Shell petróleumfinomitót akar ott felállitani és az energia vásárlása ügyében a fővároshoz fordult.

Hosszu tárgyalás után az eredmény az lett, hogy a Shell nem vesz áramot a fővárostól, hanem saját maga rendezkedik be energiaellátásra. Három Diesel-nyersolajmotort rendelt a Láng-gépgyártól, egyenként 300 lóerőset, rendelt ezenkivül három generátort a Ganz Villamosságitól és ugy látszik, még ilyen nagyösszegü, félmillió pengős befektetés amortizációjának a terhével is megtalálja számitását és olcsóbban véli nyerni az áramot, mintha a fővárostól venné, amely pedig hatalmas, nagy termelőképességü telepekkel rendelkezik.

Nem szólva a nyersolajimportról, amely a magyar kereskedelmi mérleg szempontjából semmiesetre sem előnyös, furcsának találjuk azt a helyzetet, hogy akkor, amikor igen nagy érdekek fűződnek a nagy áramtermelő központok gazdaságos kihasználásához, amikor az illetékeseknek legfőbb gondja, hogy állandó nagyfogyasztókat szerezzenek, mert csak igy tarthatják fenn az állandó, egyenletes termelést, – hogyan találhatja rentábilisabbnak egy magánvállalat a drága berendezés és feltétlenül költséges termelés formájában az energiaellátást, mintha a fővárossal állapodnék meg. Itt valami nincs rendben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98