Dtum
Login with Facebookk
1930 | Március

Világválság

A probléma, amelynek megoldásával éjt s napot eggyé téve a magyar gazdasági élet két hivatott vezetőjének, a magyar földmüvelésügyi és kereskedelmi miniszter uraknak e pillanatban foglalkozniok kellene s amellyel bizonyos mértékben tényleg foglalkoznak is, sokkal bonyolultabb és sokkal fenyegetőbb következményekkel van szervesen egybekapcsolva, mint ezt általában hisszük.

Egy évvel, másfél évvel ezelőtt még talán joggal beszélhettünk a magyar gazdaságnak s különösen a magyar mezőgazdaságnak magábanálló, izolált kriziséről: nehézségekről, amelyek ellen küzdöttünk, még talán föltehettük, hogy palliativ eszközökkel, kormányrendeletekkel, akciókkal és segélyekkel eltüntethetők.

Ma már másként áll a helyzet, ma már a magyar válság csupán elenyészően kis töredéke a nagy világválságnak, amely a világgazdaságot és elsősorban a mezőgazdasági termelésre és nyersanyagprodukcióra utalt államokat gyökerükben rázza meg.

A közgazdasági tudománynak három nagyságát citáljuk itt annak bizonyitására, hogy a válság még csak most van kibontakozóban, három olyan szaktekintélyt, akiknek a szavát talán a miniszteri bürókban is meghallják. Az első Cassel, a nagy svéd tudós, aki a „Journal of Commerce”-ben a következőket irja: „Nagyon valószinü, hogy a depresszió, amelynek centruma ma az Egyesült Államokban van, Európára is átterjed (már átterjedt!) s Európa ugyanazokkal a nehézségekkel áll hamarosan szemközt, amelyekkel ma Amerika küzd.”

A második nagy tekintély, akinek a szavát idézzük, Keynes, a hires cambridgei tanár: „A nyersanyagok áresése – irja Keynes – már-már világkatasztrófa jellegét öltötte. A vihar centruma egyelőre még nincs is Angliában és az Egyesült Államokban, hanem a nyersanyag- és élelmiszertermelő államokban…” Néhány nappal ezelőtt Keynes még a következőket jelentette ki: „Ha az idei terméskilátások kedvezően alakulnak, nem tartom valószinünek, hogy a mai gabonaárakat tartani lehessen…”

A harmadik szakértő, Mac Kenna, a volt angol kincstári kancellár, a Midland Bank elnöke, aki a következőket mondotta: „Az angol közgazdaság 1929 közepe óta a szakadatlan rosszabbodás vonalán mozog.”

E három véleményhez füzünk egy negyediket, Beckert, az optimista amerikait. Az ő véleménye szerint, ha „1930-ban javulás is áll be, ez a javulás lassu lesz és szaggatott és nem várható korábbra, mint novemberre.”

Ne álltassuk tehát magunkat: nehéz idők előtt állunk!
A válság Európa keleti felét nem sujtja talán annyira, mint a tengerentuli nagy nyersanyag- s gabonatermelő államokat. Kanadában, Amerikában, Argentinában, Ausztráliában, a nádcukortermelő országokban és a gyarmati területeken, amelyek kaucsukot és egyéb nyersanyagot produkálnak, nagy zavar és ijedtség uralkodik már most is, amely Európa felé csupán a nyugati nagytőkének bizalmatlanságában és tartózkodásában nyilvánul meg.

A veszedelem, amely bennünket fenyeget, abban áll, hogy Amerika és Kanada, ha ezidei termése lényegesen jobbnak mutatkozik, mint a tavalyi, dumping árakon zuditja át Európába fölöslegeit s ez esetben a magyar gabonatermelést és vele együtt a másik két dunai agrárállam termelését is elértékteleniti. Az amerikai és a kanadai gazdaság elbirja egy-két esztendő veszteséges árait, de hogy birjuk el mi?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Halálos ítélet a Kurián Halálos ítélet a Kurián
A m. kir. Kuria a napokban tárgyalta és hirdette ki ítéletét Turcsán...
Kis méretű sport-repülőgépek gyártása Kis méretű sport-repülőgépek gyártása
Németországban, a schwerini Focker-müvek gyárában megkezdték a kis...
Drágább lesz a posta Drágább lesz a posta
Drágább lesz a posta és a táviró, ezzel akar izgatni a nagyságos m....
Életmentő kisleány Életmentő kisleány
Beszterczebányáról irják, hogy Hettmann Pál közvágóhídi alkalmazott 4...
Az orosz háborus miniszter bukása Az orosz háborus miniszter bukása
Nagyjelentőségű miniszterváltozás híre érkezett Oroszországból. A...
Könyvajánló - Kiss Józsefről Könyvajánló - Kiss Józsefről
Kiss Józsefről, mint költőről nagyobb tanulmányt adott ki Glatz...
Tóth Péter dr. tréningben Tóth Péter dr. tréningben
Többszörös tőrbajnokunk, Tóth Péter dr. is megkezdte tréningjét....
Imrédy már 1938- ban lepaktált a nyilasokkal Imrédy már 1938- ban lepaktált a nyilasokkal
Imrédyi Bélának bűnügyében a népügyészségen most folynak a...
Az ökölvívás világbajnoksága Az ökölvívás világbajnoksága
Az ökölvivás sportjának Anglia a hazája. Innen indult az ökölvívás...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98