Dtum
Login with Facebookk
1929 | December

Németországban az utóbbi napokban negyven bank bukott meg

Berlin, december 1.

A berlini utca képe nem árulja el még azokat a bajokat, amelyek a német gazdasági élet mélységeiben lappanganak. Mozgalmasságuk és hullámzó embertömegeik, üzleteik nagy forgalma, szinházaik és mulatóhelyeik zsufoltsága még nem beszél erről a válságos helyzetről, amely a mélységekben és a beavatottak szeme előtt már világosan látható. A hágai konferencia nyári ülései idején a vezető német gazdasági körök – amint most kiderül – teljesen tévesen, nagy reménységekkel voltak eltelve, hogy a konferencia sikeres befejezése után az egész vonalon nagy gazdasági föllendülés várható.

Az azóta bekövetkezett események azonban azt bizonyitják, hogy ezek a remények nem voltak szilárd alapokra épitve és már a hágai konferencia befejezte után bekövetkezett Frankfurti Biztositási csőd megmutatta, hogy még a legszilárdabbnak vélt intézetek fundamentumai is összeomolhatnak. Az első és hirtelen készült státusz még néhánymillió pluszt tüntetett föl a Frankfurti Biztositó vagyonában, mig a napokban általános elképedést okozott, amikor köztudomásu lett, hogy a végleges státusz nem kevesebb, mint 40 millió márka hiányról számolt be.

Csak természetes, hogy ez a meglepő megállapitás csak fokozta és fejlesztette azt a bizalmatlanságot, amely a Frankfurti bukását követte és olyan méretüvé tette, hogy az utolsó hetekben nem kevesebb, mint negyven bank bukásáról kellett tudomást vennie a német gazdasági közvéleménynek.

E bukások között is a legszenzációsabb annak a Hugenberg-féle keletporoszországi banknak az összeomlása, amely Ost-Bank für Handel und Gewerbe cimen nagy tekintélynek örvendett Kelet-Poroszországban s amelynek élén az a Hugenberg állt, aki a németországi népszavazásban a legutóbbi időkben is nagy szerepet játszott. Az Ost-Bank kisebb terjedelmü intézet volt ugyan, mint a bécsi Boden-Kredit, de bukása sok közös vonást tüntetett föl amazéval. Hatalmasan fejlett, vidéki hálózattal rendelkezett és a német közönségnek több mint 40 millió márkáját őrizte betét gyanánt.

Az intézet összeomlását követő legrövidebb időn belül ugyanazt a jelenséget láttuk, mint a Boden-Kredit összeomlásánál, ahol a közhitel és a hitelintézetek iránti bizalom megmentése érdekében haladéktalanul beavatkozott a kormány, hogy a további bonyodalmaknak elejét vegye. A Reichsbank ugyanolyan gyorsasággal kereste a megoldást, mint ahogy Bécsben a Boden-Kreditnél láttuk és az intézetet itt is nagy gyorsasággal olvasztották be egy másikba, Dresdner Bankba, a porosz kormány garanciavállalása mellett.

Nem érdektelen megjegyezni, hogy a bukott banknak igen nagyarányu érdekeltségei voltak a mozik terén, mert Hugenberg politikai propagandája céljaira a mozikat tartotta legalkalmasabbaknak. Ez a propaganda, aminthogy általában Hugenberg politikai szereplése ásta meg elsősorban az Ost-Bank sirját, tanusága annak is, amit már a Boden-Kreditnél is megállapitottak, hogy a politikai tevékenység és a bankár müködés legtöbbször a másodiknak rovására megy.

Egyébként az egész német gazdasági helyzet nagyon hasonló ahhoz, amely néhány évvel ezelőtt Bécsben alakult ki. A hitelek, amelyeket a bukott cégek erejükön fölül nyujtottak, befagytak és most nem tudják, mit hoz a holnap és milyen meglepetéseket rejteget a német közgazdaság számára. Kétségtelen, hogy a német gazdaság nagyon nehéz napok előtt áll és hogy a gazdasági helyzet hibás megitélése folytán nyujtott tuldimenzionált hitelek további gazdasági depressziót fognak előidézni.

A német konjunkturajelentés is depressziót jelez, a munkanélküliség meghaladja a szezonszerü arányokat, a nyersanyagbeszerzés csökken, az árnivó süllyed s nem bizonyos, hogy a pénzpiac helyzetének enyhülése a konjunkturahanyatlást ki tudja egyensulyozni. A konjunktura hanyatlása folytán fölszabaduló tőkék, kivonulva a termelésből, valószinüen a tőzsdén fognak elhelyezést keresni s már november elseje óta érezhető a fixkamatozásu papirok piacának megerősödése.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A debreceni Tóth győzött a tornász-válogatón A debreceni Tóth győzött a tornász-válogatón
Két válogatóversenyt tervezett a Tornaszövetség a március 30-i...
Munka vagy kartel II. Munka vagy kartel II.
A fontosabb közszükségleti cikkeket gyártó iparok legalább 4...
A horvát miniszter a helyzetről A horvát miniszter a helyzetről
Josipovich Géza horvát miniszter egy ujságiró előtt kimerítően...
Olympiász 1919-ben?
Két hét előtt Prágában járt atlétáink a bécsi atléták által...
Válogatott csapatunk vereséget szenvedett Bécsben Válogatott csapatunk vereséget szenvedett Bécsben
Ausztria—Magyarország 2:1 (1:1) A magyar futballsport a párisi...
Zsidószármazású a kivégzett nyilas belügyminiszter, Vajna Gábor felesége Zsidószármazású a kivégzett nyilas belügyminiszter, Vajna Gábor...
A népügyészség nagy eréllyel folytatja Vajna Gáborné ügyében a...
Miért hanyatlik kerékpársportunk? Miért hanyatlik kerékpársportunk?
Nincs emésztőbb a titkolt fájdalomnál. Valljuk be őszintén, hogy...
A Magyar Kerékpáros Szövetség elnökségi ülése A Magyar Kerékpáros Szövetség elnökségi ülése
A Magyar Kerékpáros Szövetség új elnöksége f. hó 15-én tartotta...
Franciaország nem mondhat le a fegyverkezésről Franciaország nem mondhat le a fegyverkezésről
Painlevé hadügyminiszter Meauxban vasárnap este beszédet mondott egy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98