Dtum
Login with Facebookk
1930 | November

Írtozatos vihar vonult át vasárnap Európán

Írtozatos vihar vonult át vasárnap Európán, amely Párisban, Londonban, Münchenben és Bécsujhelyen épületek százait döntötte romba, röpülőgépeket sodort el, szikratáviróállomásokat boritott föl és mindenütt sok halálos és megszámlálhatatlan sulyos és életveszélyes sebsüléseket okozott.


Megáradtak a folyók, kisiklottak a vonatok, felöntött táviróoszlopok és ledöntött háztetők ezrei jelzik a vihar utját végig Európán.


Bécsben a tüzoltók 700 esetben vonultak ki, Wienerneustadtban egyetlen ház nem maradt épen és teljesen romba dőlt a katonai akadémia és a pilota- kaszárnya épülete. Magyarországon aránylag kis kárt okozott a vihar

Félelmes vihar vonult át vasárnap Budapest és az egész ország fölött, jégesővel és villámlással. A vihar kontinentális jellegű volt,  amint a beérkezett táviratok jelentik.


Európa nyugati partvidékein még szombaton éjszaka tört be ez a hatalmas ciklon és egy széditő expressz gyorsaságával rohant át egész Európán.


Budapestre vasárnap a déli órákban érkezett el. Teljesen elsötétedett az égbolt, a heves szélrohamok miatt alig lehetett járni az utcán, mindenki tető alá menekült. Percek alatt kihalt lett a főváros minden utvonala s egyszerre megeredt a jégeső. Mogyorónagyságu jég zuhogott a pesti háztetőkön
és az aszfalton és a sürü jégesés hosszabb ideig tartott. Számos helyen cserepeket sodort le a szél, cégtáblákat tépett le, de nagyobb szerencsétlenség nem történt, mert az utcákon alig tartózkodott valaki. A novembervégi nyári zivatar azonban halálos áldozatot követelt a Dunán.


Ujpest közelében a ciklon éppen a Dunán érte csónakjával Dési Mihály 50 éves halászt, aki a 23éves Muhr József és a 29 éves Tóth Béla segítségével halászott. A szélvihar fölborította a csónakot, mindhárman a vízbe estek. Désit és Tóthot ki tudták menteni, Muhr Józsefet azonban elnyelték a hullámok. A ciklon kontinentális utjában mindenütt sokkal nagyobb vehemenciával dühöngött, mint Budapesten és így nagyobb károkat is okozott. A vihar európai és magyarországi utjáról a következőket jelentik:


Párisban a vasárnapra virradó éjszaka rendkívül heves szélvihar dühöngött, amely sokhelyütt leverte a kéményeket, a tetőcserepeket és az építőállványokat. A külvárosokban még a fákat is kicsavarta. A lehulló törmelékektől néhány ember megsebesült. Villacoublay röpülőtéren a hangárok sulyosan megrongálódtak. A francia főváros környékén is sulyos károkat okozott a vihar. Franciaország több helyéről katasztrófális orkánt jelentenek, amelynek több halálos áldozata van.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Megvakult-a disznósajttól
Szombaton este kétségbeesett jajveszékelésre futottak össze...
A Budapesti Torna Club dísztornája A Budapesti Torna Club dísztornája
A Budapesti Torna Club vasárnap délelőtt a Rádius filmszínházban...
A tavasszal megindul a vidéki magyar szállodák újjáépítése és tatarozása A tavasszal megindul a vidéki magyar szállodák újjáépítése és...
A városok kongresszusának küldöttsége szombaton Fabinyi miniszternél...
A második háborús magyar-osztrák mérkőzés A második háborús magyar-osztrák mérkőzés
Magyarország győz 2:1 (2:0) Szombaton estefelé megeredtek az ég...
Ide az órát…. Ide az órát….
Az alábbi kis történetet mesélik Budapesten, lehet, hogy nem igaz, de...
Rövid hírek Rövid hírek
Elhalasztják Magyarország felvételét a Népszövetségbe. Genfből...
Kiállítás a  Műbarátban Kiállítás a Műbarátban
A Rippl-Rónai József és Vaszary János rajzaiból és festményeiből a...
Nagy ékszerrablás egy berlini szanatóriumban Nagy ékszerrablás egy berlini szanatóriumban
Az egyik előkelő berlini szanatóriumban, szombaton este nagy...
A spanyol dolgokról A spanyol dolgokról
Ha igazak a tudósítások, úgy Spanyolországban immár helyreállott a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98