Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1930 | November

Írtozatos vihar vonult át vasárnap Európán

Írtozatos vihar vonult át vasárnap Európán, amely Párisban, Londonban, Münchenben és Bécsujhelyen épületek százait döntötte romba, röpülőgépeket sodort el, szikratáviróállomásokat boritott föl és mindenütt sok halálos és megszámlálhatatlan sulyos és életveszélyes sebsüléseket okozott.


Megáradtak a folyók, kisiklottak a vonatok, felöntött táviróoszlopok és ledöntött háztetők ezrei jelzik a vihar utját végig Európán.


Bécsben a tüzoltók 700 esetben vonultak ki, Wienerneustadtban egyetlen ház nem maradt épen és teljesen romba dőlt a katonai akadémia és a pilota- kaszárnya épülete. Magyarországon aránylag kis kárt okozott a vihar

Félelmes vihar vonult át vasárnap Budapest és az egész ország fölött, jégesővel és villámlással. A vihar kontinentális jellegű volt,  amint a beérkezett táviratok jelentik.


Európa nyugati partvidékein még szombaton éjszaka tört be ez a hatalmas ciklon és egy széditő expressz gyorsaságával rohant át egész Európán.


Budapestre vasárnap a déli órákban érkezett el. Teljesen elsötétedett az égbolt, a heves szélrohamok miatt alig lehetett járni az utcán, mindenki tető alá menekült. Percek alatt kihalt lett a főváros minden utvonala s egyszerre megeredt a jégeső. Mogyorónagyságu jég zuhogott a pesti háztetőkön
és az aszfalton és a sürü jégesés hosszabb ideig tartott. Számos helyen cserepeket sodort le a szél, cégtáblákat tépett le, de nagyobb szerencsétlenség nem történt, mert az utcákon alig tartózkodott valaki. A novembervégi nyári zivatar azonban halálos áldozatot követelt a Dunán.


Ujpest közelében a ciklon éppen a Dunán érte csónakjával Dési Mihály 50 éves halászt, aki a 23éves Muhr József és a 29 éves Tóth Béla segítségével halászott. A szélvihar fölborította a csónakot, mindhárman a vízbe estek. Désit és Tóthot ki tudták menteni, Muhr Józsefet azonban elnyelték a hullámok. A ciklon kontinentális utjában mindenütt sokkal nagyobb vehemenciával dühöngött, mint Budapesten és így nagyobb károkat is okozott. A vihar európai és magyarországi utjáról a következőket jelentik:


Párisban a vasárnapra virradó éjszaka rendkívül heves szélvihar dühöngött, amely sokhelyütt leverte a kéményeket, a tetőcserepeket és az építőállványokat. A külvárosokban még a fákat is kicsavarta. A lehulló törmelékektől néhány ember megsebesült. Villacoublay röpülőtéren a hangárok sulyosan megrongálódtak. A francia főváros környékén is sulyos károkat okozott a vihar. Franciaország több helyéről katasztrófális orkánt jelentenek, amelynek több halálos áldozata van.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Megmérgezett százados Megmérgezett százados
Az a titokzatos merénylet, melyet – lapunk zártáig – egy...
Prónay Prónay
Prónay Pál alezredes. Vádlott a járásbíróságon. Egy utcai affér...
A fakereskedelmi szaktanfolyam megnyitása A fakereskedelmi szaktanfolyam megnyitása
Hogy a kereskedelmi szaktanfolyamot ne csak az Akadémia rendes...
Életmentő leány Életmentő leány
Mik Ferencz negyvenhat éves kereskedelmi utazó, a fölötti bánatában,...
Reformok Törökországban
Konstantinápolyból jelentik julius 21-ikéről: Az osztrák-magyar és...
Szuronyerdő, nyilt terror, ujságíróletartóztatás és kitiltás a pásztói kerületben Szuronyerdő, nyilt terror, ujságíróletartóztatás és kitiltás a...
Az a tizennégy ítélet, amely a Nep választási...
Pannonia nyerte a nyolcevezős bajnokságot Pannonia nyerte a nyolcevezős bajnokságot
Ma délután bonyolították le a csepeli dunaágban a magyar evezős...
Megjelent az uj bortörvény végrehajtási utasítása Megjelent az uj bortörvény végrehajtási utasítása
Az 1924. évi bortörvény életbelépése óta beállott változások...
A MUSZ első idei versenye A MUSZ első idei versenye
A MUSZ első idei versenye a födött uszodában szép eredményeket...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98