Dtum
Login with Facebookk
1930 | November

Polnay méltóságos úr a pesti éjszakában

Kis ceruzarajz egy pesti karrierről

Az egyik dunaparti szálloda halljában mintegy tíz nappal ezelőtt megjelent egy fiatalember és szobát kért. A portás elkezdett hümmögni, hímezett – hámozott, hogy nem tudja, hogy van-e üres szoba, a fiatalember azonban önérzetes hangon rákiáltott:
- Azt hiszi kérem, hogy talán nincs pénzem? Idenézzen!
Azzal egy köteg ezres bankjegyet vett ki a zsebéből és odatartotta a portás orra alá. A portás majdnem szívszélhűdést kapott a meghatottságtól és természetesen azonnal volt szoba. A fiatalembert a legfényesebb portási segédlettel fölkísérték az egyik első emeleti apartemenba és odalent boldogan beírták a nevét a vendégkönyvbe:méltóságos Polnay Péter úr.

Méltóságos Polnay Péter út aznap délelőtt vett föl egy előkelő budapesti ügyvéd irodájában 160.000 pengőt készpénzben. A mai viszonyok között épenséggel nem megvetendő összeget a tragikus halálu Beretvás Lajos hagyta örökségképen a fiatal emberre, mint megmaradt vagyonának kétharmadát. Polnay Péter, Polnay Jenőnek, az Atlantica Trust elnökének, s a kommunizmus bukása után megalakult kormány egynapos közélelmezési miniszterének fia ekkora összeget soha életéven nem látott még messziről sem.

A pesti éjszakában pedig villámgyorsan terjedt el a híre annak, hogy a kapitányból – így nevezték a fiatalembert ugyanis azóta, hogy apjának egy kereskedelmi hajóján teljesített néhány hónapig szolgálatot. – császár lett. ( Így nevezi a pesti lokál argo zokat, akik nagy számlát csinálnak és nagy borravalót adnak. Polnay méltóságos úr máról holnapra a legnevezetesebb vendég lett: valósággal telefonszolgálat ellenőrizte, hogy a legfrissebb sütetű méltóságos úr az éjszaka melyik részében, hol tartózkodik, s a lokáltulajdonosok egymásnak ígértek províziót, csak küldjék nekik is oda egy félórára a pesti éjszaka egyetlen császárát…Mert azt talán fölösleges mondanom, hogy Péter méltóságos úr kizárólag franciapezsgőt ivott…Így lesznek az elsőkből az utolsók – és viszont.

Vannak emberek, akiknek jól áll a sok pénz. A fiatal Péter méltóságos úrnak állítólag nem jól állhatott százhatvanezer. Túlhangosan hirdette és valahogy úgy dobálta, olyan görcsösen összeszorított marokkal, hogy nem jutott belőle senkinek sem. A pincérek sziszegő alázattal szolgáltál ki, s a fiatal Péter méltóságos hiába integetett jobbra – balra ismerőseinek, senki sem tisztelte meg hogy az asztalához üljön, s vele egy pezsgőt megigyék …Mialatt pedig itta a francia pezsgőt és szúrta a pénzt – azalatt a nővére Polnay Lucy Párisban nem nagyon dobálta a pénzt… (Egy csomag cigarettával és egy kis üveg parfömmel a retiküljében az utolsó frankjain 20 geam ecronált vett egy patikában…)

Polnay méltóságos úr azonban nem küldött a nővérének egy centimeot sem. Szombaton délelőtt bement egy Váci utcai autókereskedésbe, kiválasztott magának egy luxus cabriolettet, kifizetett érte készpénzben 26.000 pengőt, fölcsapta fejére a kéményseprő sapkát, beült a hajlongó soffőr mellé és elstartolt, amint mondják, Hollandia felé. A pesti lokáltulajdonosok állítólag megvesztegettél a soffőrt, hogy még Magyarországon akadjon el valahogy. Két nap óta felére esett a bevételük valamennyiüknek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Donogán István országos rekordot javított a diszkoszvetésben Donogán István országos rekordot javított a diszkoszvetésben
Donogán volt e héten a „soros” rekordjavító. Sikerült is...
Kincskutatás rádióval Kincskutatás rádióval
Minden időben különös varázsa volt a kincskeresésnek. Nincs ember a...
Nem vehetjük szó nélkül tudomásul,... Nem vehetjük szó nélkül tudomásul,...
... hogy az élet egészséges lüktetése az utóbbi időben itt is, ott is...
Egy előkelő francia grófot ételébe és italába kevert méreggel akart elpusztítani Jusszupov herceg orosz inasa Egy előkelő francia grófot ételébe és italába kevert méreggel akart...
A francia rendőrhatóságokat titokzatos büncselekmény foglalkoztatja....
Borst Mária új könyvéről Borst Mária új könyvéről
Borst Mária kisasszony érdekes kisérleteket végzett a genfi egyetem...
Mérhetetlen gazdasági vitalitást nyernénk a Felvidékkel! Mérhetetlen gazdasági vitalitást nyernénk a Felvidékkel!
A Felvidék gazdasági értékei iránt ipari és kereskedelmi körökben...
Éles nyerte a 100 kilométeres országúti kerékpáros bajnokságot Éles nyerte a 100 kilométeres országúti kerékpáros bajnokságot
Vasárnap délelőtt rendezte a Magyar Kerékpáros Szövetség a népligeti...
Egy költő ünneplése - Ibsen 75 éves Egy költő ünneplése - Ibsen 75 éves
Ibsen, a nagynevű norvég költő most érte meg 75-ik születésnapját. Az...
A csillagok belső szerkezete 5 A csillagok belső szerkezete 5
Azonban már Secchi utalt arra, hogy nagyon is lehetséges, hogy a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98