Dtum
Login with Facebookk
1927 | November

A csillagos égbolt, planetárium 1.

Mesterséges égen - mesterséges csillagok - Hogyan mutatják be fényes nappal is a csillagvilág mozgását? - A népszerű csillagászat számára szenzációs eszközt találtak a tudósok - Világszerte építik már a milliárdokba kerülő „csillagszínházakat”.

Sok-sok évezreddel ezelőtt bizonyára a legprimitívebb ősember képzeletét is rendkívül erősen foglalkoztatta a csillagos ég.

Ha a nap lement és földre sötétség borult, napról-napra felvillant a sötétlő égen a miriád csillagfény, szétömlött a tájon az ezüstös holdfény, és a barlangja nyílásán kitekintő ősember a maga módján képzeteket alkotott magának az égbolt rendszeresen feltűnő és eltűnő rejtelmes fényességeiről, a világosság és sötétség ugyancsak rendszeres váltakozásáról, a tüzes Napról, az ezüstösfényű, szelíd Holdról, a halavány fényű és szikrázva ragyogó csillagokról, a rémületet keltő hullócsillagokról és meteorokról egyszóval: a csillagvilág életéről és mozgásáról.

Sok-sok évezred multával ez az ösztönszerű és természetes emberi érdeklődés a legkevésbé sem lankadt, sőt bátran mondhatjuk: a kultúra fejlődésével egyenes arányban fokozódott. A csillagászat ma már nem elvont tudomány, amelyhez a nagyközönség nem tud hozzáférni, a világszerte működő csillagvizsgáló-intézetek megfigyeléseit és új megállapításait nagy érdeklődéssel várja mindenki, mert ha nem is tudományos szempontból, de ősi, veleszületett és örök kíváncsiságból igazán mindenkit érdekelnek a kérdések kérdései: mi is az a csillagok világa? Milyen az élet Földünkön kívül? Hogyan van berendezve a végtelen világegyetem?

A világ csillagász-tudósai jól tudják, hogy kétségtelenül ők művelik a legnépszerűbb és legérdekesebb tudományos ágat és jól tudják, hogy az ő eredményes tevékenységük a legszéleseb b néprétegek érdeklődését kelti fel. Ritka ember az, aki alkalomadtán ne töltene a legnagyobb örömmel egy éjszakát valamelyik csillagvizsgálóban, hogy az égitestek, a Hold, a bolygó- és állócsillagok káprázatos és misztikus pályafutását megfigyelhesse. De hát erre ritkán van alkalom! A csillagvizsgálókban rendszeres megfigyelő munka folyik, amelyet magánembereknek nem lehet megzavarni.

A németországi tudósok most sok kísérletezés után megtalálták a módját annak, hogy ez az állandó emberi kíváncsiság kielégülést nyerjen. Szenzációs módját és eszközét találták ki a csillagászat igazán népszerű tanításának, a tüneményeivel káprázatos égbolt, az egész csillagvilág megelevenítésének, egész világrendszerünk gyakorlati érzékeltetésének és megértetésének.

(folyt. köv.)

A csillagos égbolt térképe egy esernyőben. Egy angol csillagász ötlete valósult meg ezzel az újfajta esernyővel, amely a műkedvelő csillagászok számára könnyíti meg a tájékozódást az ég ezernyi fénylő csodája között.

(Keystone)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Planetárium A csillagos égbolt térképe egy esernyőben
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98