Dtum
Login with Facebookk
1928 | Január

A csillagos égbolt, Planetárium 2.

A németországi tudósok most sok kísérletezés után megtalálták a módját annak, hogy ez az állandó emberi kíváncsiság kielégülést nyerjen. Szenzációs módját és eszközét találták ki a csillagászat igazán népszerű tanításának, a tüneményeivel káprázatos égbolt, az egész csillagvilág megelevenítésének, egész világrendszerünk gyakorlati érzékeltetésének és megértetésének.

A zseniális ötlet és annak megvalósítása a vetítésen alapszik. Igaz is, ha lehetséges mindenfajta földi mozgást a mozi vásznára vetíteni, miért ne lehetne az égboltozat, a csillagvilág mozgását ugyanilyen módon megrögzíteni?

De hát az elgondolás könnyebb, mint a grandiózus terv megvalósítása. Német tudósok és szakemberek hosszú évekig dolgoznak a terven, míg végre megszületett Münchenben és az ugyancsak németországi Jéna városban: a Planetárium, a csillagvilág színháza, mely minden színháznál érdekesebb és fenségesebb műsort ad, a csillagvilág életét, örök mozgását mutatja be.

A Planetárium épületének legfontosabb része a hatalmas kupola, melynek belső boltozata szolgál az éjszaka sötét kárpitjául. Ez a fekete égboltozat hatalmas nézőtérre borul, amelynek közepére helyezték el a világ legkülönösebb és legbonyolultabb gépezetét, amely a csillagvilágnak a mesterséges égboltra való vetítését végzi.

A különös gépezet két végén búvársisakra emlékeztető gömbökben végződik, a megannyi nyílással és lyukkal átfúrt gépezet belülről vetíti igen erős fénysugarak és hasonlóképen erős optikai lencsék segítségével az égboltozatra a csillagvilág képét. Pontos fényképeket készttettek a csillagrendszerről, vagyis fotográfiai úton csillagtérképeket készítettek az éggömbről és ezeknek a fényképeknek a pontos lemezeit elhelyezték a bonyolult gépezet belsejében.

Természetesen ezek nem közönséges fényképlemezek, hanem a csillagtérképek alapján készített különleges lemezek, amelyek lehetővé teszik, hogy a vetítés úgy ragyogtassa fel a csillagos eget a fekete kupola falán, hogy a nézők azt képzeljék, hogy a szabad ég alatt tekintenek fel a csillagok világára.


A furfangos gépezet azután mozgásba jön és lassú mozgásba jön a csillagvilág is. A keleti láthatáron újabb és újabb csillagok bukkannak fel, a nyugati horizont alatt pedig egyre-másra tűnnek el a lehanyatló csillagok. Az északi félteke csillagképeit követi a déli féltekei csillagvilága. Pontosan végig lehet kísérni a csillagos ég forgását, amely tudvalevően látszólagos, mert hiszen ebben látszólagos forgásban Földünk ellenkező irányú forgása tükröződik vissza.

És a nézők szeme előtt ez a 24 órás napi forgás lepereg a legszemléltetőbb módon rövid egy óra alatt. Természetesen a csillagvilág káprázatos felvonulását kellő magyarázat kíséri, a tudós előadó mindent megmagyaráz, sőt az egyes égitestek, csillagok neveit is odavetíti a mesterséges égboltra, az előadói asztalára felszerelt gombok közül egyet-egyet megnyom és a villanyfény már odavetíti a szóbanforgó csillag fölé annak nevét is.

Már magában ez a készülék is mestermunka, lehetővé teszi, hogy a Planetárium előadója minden nehézkes és bonyolult magyarázat helyett a csillag nevének a kellő helyre való vetítésével kétséget kizáró módon megjelölje, hogy tulajdonképpen melyik csillagról is beszél. És ily módon felvonul az égboltra minden csillagzat.

Földünk hét testvérbolygója: a Naptól legmesszebb sodródott Neptunusz, a négy holdas Uranusz, a színes gyűrűvel ékes Szaturnusz, a testvérei között leghatalmasabb Jupiter, a legendás Marsz, az esthajnali Vénusz és a család apraja, Merkur, mely legközelebb van a Nap-anyához, „alig” 58 millió kilométernyire távolodott el tőle. És szükség esetén az előadó fel-felvillantja az éjszakai égen a Napot is, hogy a közönség megtudja, hol is van az adott helyzetben a mi világunk igazi középpontja.

És felragyognak a bolygók körül a holdak, felvonul a mi Földünk egyetlen holdja a maga szelíd sarlójával, elterül az égboltozaton a tejút, a hadak útja, amelynek egybefolyó homályosfényű sávját millió és millió izzó csillag alkotja, felragyognak a nagy álló csillagok fényei, a Nagymedve, az Orion, a Líra és az úgynevezett állatöv tizenkét képből álló csoportja, amelyen a Nap egy évi útjában végigvonul, felragyognak az apróbb ismert csillagok ezrei is, a nézők fölé tárul az egész csillagos égbolt, mely a maga ragyogásaival percről percre változik, igazán szemléltető és szinte drámai módon jelképezve a nagy Természet, a végtelen Mindenség örök mozgását.


A népszerű csillagászatot tanító gépétet: a Planetarium, mely az égboltozat csillagvilágát és az égi testek mozgását vetíti a mesterséges égre.


Hatmilliárdos gépezet, amely a csillagok világát és életét viszi színpadra. A gép alatt ül az előadó, aki a levetített égboltozatot magyarázza.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A planetárium gépezete Épül a Planetárium kupolája A csillagvilág színháza a planetárium A Planetárium nézőtere
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Háboru és uj adók Háboru és uj adók
Egyes államok a hadi költségek egy részét uj adókkal igyekeznek...
Pesszimista hangulatban kezdődik ma a locarnói konferencia Pesszimista hangulatban kezdődik ma a locarnói konferencia
Vasárnap az összes delegációk ide érkeztek és a kis svájci város hét...
Az ötödik magyar tengerjáró hajó Az ötödik magyar tengerjáró hajó
Vízre bocsátották az ötödik magyar tengerjáró hajót. Az elmult héten...
Mesztelen őrült az uccán Mesztelen őrült az uccán
Tegnap délután a főkapitányság előtt a Zrinyi uccában egy férfi...
Az Internálások és a numerus clausus megszüntetését követeli az ügyvédi kamara Az Internálások és a numerus clausus megszüntetését követeli az...
A Budapesti Ügyvédi Kamara vasárnap tartotta rendes évi közgyűlését...
Rómában is kikaptak futballistáink… Rómában is kikaptak futballistáink…
Dél-Olaszország válogatottjai 4:2 (2:1) arányban legyőzték Budapest...
A maláji gyapjasrák A maláji gyapjasrák
Igazán tüskés, tövises állat, melynek a külseje a szó igaz értelmében...
Pánszláv református pap Pánszláv református pap
New-Yorkból írják. Már van pánszláv református pap is. És pedig itt,...
A fecskék fészeképítése, a terepszemle A fecskék fészeképítése, a terepszemle
A színhely egy oszlopos folyosó, úgynevezett „ámbitus”,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98