Dtum
Login with Facebookk
1930 | November

Olajfestmények átvilágítása Röntgen-sugarakkal, a Röntgen-árnyék

Az olajfestészetben általában két lényegesen különböző festési módszer használatos: az ú. n. „alla prima” és a „réteges” eljárás, alla prima-modorban festők az egyes színeket palettájukon mindjárt végleges árnyalatukban kikeverve, lehetőleg egy (vagy minél kevesebb) ecsetvonással mindjárt végleges alakjukban rakják fel a vászon megfelelő helyére, úgyhogy azon már változtatni ne kelljen.

A hibásan felrakott színfoltot festőkéssel távolítják el. Ebből következik, hogy az igazi alla primán festett képek Röntgen-árnyéka teljesen egyezni fog a szabad szemléleti képpel, minden egyes színfoltnak éles határa lesz és ugyanott, ahol ez a határ a képen optikailag is látszik.

A réteges eljárásnál a festő mindent előbb alapoz, azután újabb rétegek felrakásával, esetleg a még nedves alapba való bedolgozásával igyekszik a megfelelő színhatást elérni. Nyilvánvaló, hogy a réteges eljárással festett képek Röntgen-árnyéka éppen a homogén alap és a rétegek fokozatos halmozása, egymásba dolgozása által kevésbbé erős ellentéteket fog mutatni, mint maga a kép, melyen az ellentétek inkább csak a legfelsőbb rétegben alakultak ki.

Előfordulhat azonban az az ellenkező eset is, hogy az erős ellentétekkel festett képet egy legfelső vékony lazurréteg teszi lágy átmeneteket mutatóvá, amely lazurréteg azonban éppen vékonyságánál fogva a Röntgen-árnyékképből eltűnik, helyet adva az eltakart erőteljes kontrasztoknak. A réteges eljárással festett képek Röntgen-árnyéka tehát mindenképen bizonyos meglepetésekben részesíti a kutatót, akinek magának is értenie kell a festészethez, hogy a különféle esetekben a helyes magyarázatot megtalálja.

A vásznak homogén alapozásának kérdésében a Röntgen-árnyék, ha nem is ad teljesen biztos felvilágosítást, nagyjából mégis tájékoztathat a felől, hogy ólomfestékkel készített fehéres-szürkés alapról van-e szó, avagy inkább földfestékek (különösen pl. a régente kedvelt bólusz) uralkodtak-e benne. E kérdésnek volna némi jelentősége a festmények korának megítélésében, mert az alapozás korok, helyek, sőt mesterek szerint változó divatkérdés volt.

Tekintve az alapozás egyenletes vastagságát, magának a festménynek változó rétegvastagságaival szemben, az alapozás kérdése mennyiségi mérésekkel eldönthető, mert Röntgen-árnyéka minden színfolt Röntgen-árnyékához mint állandó érték hozzáadódik és ott, ahol az alapot csak szerves festék födi, vagy ahol éppenséggel födetlenül maradt eredeti értékében lemérhető a lemezen előidézett feketedésből.

Mindenesetre kívánatos volna, ha a múzeumok munkaprogrammjukba vennék képeik beható Röntgen-vizsgálatát, ami rendszeres vizsgálatok során hivatva van sok oly értékes vonatkozást feltárni, amelyekhez a festmény szakértők egyéb eszközei tökéletlenek.

Dr. Hoffmann Ernő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A székely kongresszus A székely kongresszus
A kivándorlás hazánk több vidékén oly mértékben jelentkezik, mely...
Fedák Sári sikere tűzön-vízen keresztül a Fővárosi Operettszínházban Fedák Sári sikere tűzön-vízen keresztül a Fővárosi...
Igazán egészen mellékes, hogy a Fővárosi Operettszínház bemutatott...
Választási proklamáczió Pompéjiben Választási proklamáczió Pompéjiben
Az utóbbi időben fokozott erővel dolgoznak Pompéjiben, hogy a Vezuv...
Gróf Festetics Rudolf déli-tengeri utjából Gróf Festetics Rudolf déli-tengeri utjából
Mintegy nyolcz évre terjedő, ép oly érdekes, mint veszedelmekkel...
Drága és nagyszerű idők! Drága és nagyszerű idők!
Ráismernek-e a pesti utczára e viharos és lázas napokban? Békességes...
Vidéki városok pénzszükséglete Vidéki városok pénzszükséglete
A vidéki városok napról-napra sulyosabban érzik a folyton tartó...
Fénnyel való ébresztés Fénnyel való ébresztés
Jatzó Ferenc magyar föltatláló igen elmés készüléket szerkesztett....
Fényérzékeny galvanikus elem
Campbell Swinton az angol physikai társulat előtt egy új, idegen...
Szépség, báj, sőt… tudás a hölgyevezősök versenyén Szépség, báj, sőt… tudás a hölgyevezősök versenyén
Juventus Hölgyevezős Club vasárnap rendezte meghívásos háziversenyét...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98