Dtum
Login with Facebookk
1930 | Október

Nézze Bandikám, itt van ez a szép fatelep, átadom magának, ha elveszi a Magda lányomat

„Nézze Bandikám, itt van ez a szép fatelep, átadom magának, ha elveszi a Magda lányomat”
- mondta Ehrenfeldné Stark Andornak, akinek már volt menyasszonya


Látogatás Nyiregyházán Ehrenfeldéknál s a temetőben Stark Andor sirjánál
Nyiregyháza, szeptember 28.

Stark Andor gyilkosa három nap óta ül az ügyészség fogházában Mindennap fölvezetik Horváth vizsgálóbiró elé és cinikusan, megbánás nélkül, a valótlanságok egész sorozatával igyekszik ugy beállitani a gyilkosságot, hogy nem előre megfontolt szándékkal, hanem veszekedés hevében, erősen fölindult állapotban követte el a gyilkosságot.


Azonban egymásután kerülnek ujabb és ujabb adatok fölszinre, amelyek átvilágitják a szörnyű gyilkosság homályos hátterét és amelyből kiderül, hogy a gyilkos Klein Sándor már hetekkel ezelőtt készült tettének végrehajtására. Bizonyítékok állnak arra nézve, hogy Klein Sándornak minden oka megvolt, hogy Stark Andort minél előbb eltegye láb alól s ezáltal megszabaduljon nem szerelmi, hanem anyagi riválisától.


A gyilkos fiatalembert csak két évvel ezelőtt kezdték ismerni a városban, mikor az Ehrenfeld- féle fatelep fiatal tisztviselője gyakran megjelent a korzón és más nyilvános helyeken a tulajdonosnő fiatal leányával, Magdával.


A gyilkosnak nagyratörő álmai voltak.


Mindenáron a fatelep vezetője akart lenni és ennek csak egyetlen egy módja volt: az, ha feleségül veszi Ehrenfeld Magdát. Klein Sándor, hogy célját hamarabb elérje, igyekezett a társaságbeli urileányt személyével kapcsolatosan kompromittálni és ezért több izben dicsekedett baráti társasága előtt Ehrenfeld Magda kitüntető barátságával. Ezeknek a dicsekvéseknek meg is volt a kellő következményük. Csakhamar az egész városban petraktálni kezdték, a fiatalember és a fatelep tulajdonosnő leányának barátságát.


Az eddigi adatok szerint a gyilkosság gondolata két hónappal ezelőtt fogalmazódott meg Klein Sándor agyában. A becsvágyó fiatalember észrevette, hogy Stark Andor a családnál előtérbe került. A család tagjai ugyanis minden eszközzel azon voltak, hogy a szerencsétlen áldozat, aki elsőrangu, szakképzett tisztviselője volt a fatelepnek, feleségül vegye Magdát. Több izben célzást tettek Stark Andornak erre, aki azonban minden egyes alkalommal kitérő választ adott. Ehrenfeld nyiltan is föltette a kérdést, cégvezetőjének:
- Nézze, Bandikám, itt van ez a szép fatelep, átadom magának egészen, ha feleségül veszi Magda leányomat.
Stark Andor visszautasitó válaszára a szomszédos szobából előjött Ehrenfeld Magda, a ki minden szót hallott. Dühösen kiáltott Stark felé:
- Ezt még megkeserüli!- A női hiuságában megsértett leány kirohant az irodából. Ettől a perctől kezdve gyülölte meg Klein Sándor halálosan Stark Andort: elhiresztelte róla, hogy hamiskártyás, akire nem lehet a telepet bizni. Klein tudta, hogy Stark Andornak már van menyasszonya – Aznap lett volna a hivatalos eljegyzés, amikor temették.


Nyiregyházán természetesen még mindig mindenki a gyilkosságról beszél s Ehrenfeldékről, akik a Bocskay - utca 15. szám alatt laknak. Minden oldalról kiváncsi tekintettek tapadnak a házra. Órák telnek el, de a kapu csak nagy ritkán nyílik föl. Ehrenfeldné a szörnyű csel kipattanása óta csak akkor hagyta el a házat, amikor a rendőrségi kihallgatásra kisérte Magda leányát.


A nyitott rácsajtó mögött néhány lépcső vezet föl Ehrenfeldék lakásához. Fény szürődik ki a lakásból: négyen ülnek az asztalnál, -- vacsoráznak. Az asztalfőn Ehrenfelné, balra két férfi ül, jobbra egy fiatal 20 év körüli leány: Magda…Ehrenfeld Magda, aki miatt Klein Sándor gyilkolt.


Egy pillanatig Magdát figyelem az ajtóban, mielőtt benyitnék. Mélyen a tányérja fölé hajlik. Nyugodt a nézése. Az átélt napok izgalmai nem hagytak nyomot az arcán. Néha föltekint, derüs vonásaiból senki nem gondolhatná, hogy egy gyilkosság játszódott le körülötte. A szőlőnél tartanak. Benyitok. Kérdő pillantás, döbbenetes csönd. Jövetelem célja: beszélgetés Ehrenfeld Magdával, aki akaratlanul bár, de a gyilkosság központjába került…
- Nem nyilatkozhatunk – szólal meg az egyik férfi, aki Magda gyámja. Szörnyen lesujt minket a tragédia, de nem mint érdekelt feleket, hanem csak ugy, mint akik közelről ismertük mind a két fiatal embert.


Ehrenfeld Magda rámszegzi tekintetét. Szólni akar, de gyámja közbevág.
- A pletykázókkal szemben majd eljárunk, de ezt az ügyünket nem visszük a nyilvánosság elé. Nem lehet egy fiatal leány életét így tönkretenni. Azt hiresztelték Magdáról, hogy a rendőrségi kihallgatásakor sírógörcsöt kapott és autón kellett hazahozni. Miért lett volna rosszul? Ő kívül állott az eseményeken! A telepen dolgozott a két fiatal ember és Magda is az irodában volt mindig. Ez nem ok a gyanusitásra, sem a pletykálkodásra.
.
Munkatársunk  kint járt a nyiregyházi temetőben is. Az egyik frissen hantolt siron egyszerű fatábla rajta a fölirás: Stark Andor
Néhány csokor elhervadt őszirózsa fekszik a síron. Stark Andor menyasszonya küldte, akivel temetése napján lett volna az eljegyzése.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Harmincöt kém és rongáló a szófiai törvényszék előtt
A szófiai kerületi törvényszék október 29-én ítélkezik 35 kém és...
Mayer János csizmája Mayer János csizmája
Május kedvetlen ege alatt tették vasárnap tiszteletüket a...
Hetvenmillió forinttal indul az új stabil pénzgazdálkodás Hetvenmillió forinttal indul az új stabil pénzgazdálkodás
A Gazdasági Főtanács legutóbbi ülésén a szanálással kapcsolatos...
Ájulás a gyaloglóversenyen Ájulás a gyaloglóversenyen
A Magyar Atletikai Szövetség olimpiai előkészületi 30 kilométeres...
Kínos erkölcsi botrány Debrecenben furcsa orgiákkal és rendőri beavatkozással Kínos erkölcsi botrány Debrecenben furcsa orgiákkal és rendőri...
Egész Debrecent nagy izgalomban tartja egy különös erkölcsi botrány,...
A szeszrobot A szeszrobot
....és pontosan kiméri mindönkinek a maga bor- vagy pálinkaporcióját....
Nemzetközi impresszionista kiállítás a Művészházban Nemzetközi impresszionista kiállítás a Művészházban
Ezernyolczszázhetvenháromban Párisban a fiatal festők képkiállításán...
Utazás a Nap középpontjába Utazás a Nap középpontjába
Mivel minden utazás jegyváltással kezdődik, mindenekelőtt nézzük meg...
A konjunktura A konjunktura
Az angol pénzügyminiszter a költségvetés előterjesztésénél mindig...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98