Dtum
Login with Facebookk
1930 | Október

Nézze Bandikám, itt van ez a szép fatelep, átadom magának, ha elveszi a Magda lányomat

„Nézze Bandikám, itt van ez a szép fatelep, átadom magának, ha elveszi a Magda lányomat”
- mondta Ehrenfeldné Stark Andornak, akinek már volt menyasszonya


Látogatás Nyiregyházán Ehrenfeldéknál s a temetőben Stark Andor sirjánál
Nyiregyháza, szeptember 28.

Stark Andor gyilkosa három nap óta ül az ügyészség fogházában Mindennap fölvezetik Horváth vizsgálóbiró elé és cinikusan, megbánás nélkül, a valótlanságok egész sorozatával igyekszik ugy beállitani a gyilkosságot, hogy nem előre megfontolt szándékkal, hanem veszekedés hevében, erősen fölindult állapotban követte el a gyilkosságot.


Azonban egymásután kerülnek ujabb és ujabb adatok fölszinre, amelyek átvilágitják a szörnyű gyilkosság homályos hátterét és amelyből kiderül, hogy a gyilkos Klein Sándor már hetekkel ezelőtt készült tettének végrehajtására. Bizonyítékok állnak arra nézve, hogy Klein Sándornak minden oka megvolt, hogy Stark Andort minél előbb eltegye láb alól s ezáltal megszabaduljon nem szerelmi, hanem anyagi riválisától.


A gyilkos fiatalembert csak két évvel ezelőtt kezdték ismerni a városban, mikor az Ehrenfeld- féle fatelep fiatal tisztviselője gyakran megjelent a korzón és más nyilvános helyeken a tulajdonosnő fiatal leányával, Magdával.


A gyilkosnak nagyratörő álmai voltak.


Mindenáron a fatelep vezetője akart lenni és ennek csak egyetlen egy módja volt: az, ha feleségül veszi Ehrenfeld Magdát. Klein Sándor, hogy célját hamarabb elérje, igyekezett a társaságbeli urileányt személyével kapcsolatosan kompromittálni és ezért több izben dicsekedett baráti társasága előtt Ehrenfeld Magda kitüntető barátságával. Ezeknek a dicsekvéseknek meg is volt a kellő következményük. Csakhamar az egész városban petraktálni kezdték, a fiatalember és a fatelep tulajdonosnő leányának barátságát.


Az eddigi adatok szerint a gyilkosság gondolata két hónappal ezelőtt fogalmazódott meg Klein Sándor agyában. A becsvágyó fiatalember észrevette, hogy Stark Andor a családnál előtérbe került. A család tagjai ugyanis minden eszközzel azon voltak, hogy a szerencsétlen áldozat, aki elsőrangu, szakképzett tisztviselője volt a fatelepnek, feleségül vegye Magdát. Több izben célzást tettek Stark Andornak erre, aki azonban minden egyes alkalommal kitérő választ adott. Ehrenfeld nyiltan is föltette a kérdést, cégvezetőjének:
- Nézze, Bandikám, itt van ez a szép fatelep, átadom magának egészen, ha feleségül veszi Magda leányomat.
Stark Andor visszautasitó válaszára a szomszédos szobából előjött Ehrenfeld Magda, a ki minden szót hallott. Dühösen kiáltott Stark felé:
- Ezt még megkeserüli!- A női hiuságában megsértett leány kirohant az irodából. Ettől a perctől kezdve gyülölte meg Klein Sándor halálosan Stark Andort: elhiresztelte róla, hogy hamiskártyás, akire nem lehet a telepet bizni. Klein tudta, hogy Stark Andornak már van menyasszonya – Aznap lett volna a hivatalos eljegyzés, amikor temették.


Nyiregyházán természetesen még mindig mindenki a gyilkosságról beszél s Ehrenfeldékről, akik a Bocskay - utca 15. szám alatt laknak. Minden oldalról kiváncsi tekintettek tapadnak a házra. Órák telnek el, de a kapu csak nagy ritkán nyílik föl. Ehrenfeldné a szörnyű csel kipattanása óta csak akkor hagyta el a házat, amikor a rendőrségi kihallgatásra kisérte Magda leányát.


A nyitott rácsajtó mögött néhány lépcső vezet föl Ehrenfeldék lakásához. Fény szürődik ki a lakásból: négyen ülnek az asztalnál, -- vacsoráznak. Az asztalfőn Ehrenfelné, balra két férfi ül, jobbra egy fiatal 20 év körüli leány: Magda…Ehrenfeld Magda, aki miatt Klein Sándor gyilkolt.


Egy pillanatig Magdát figyelem az ajtóban, mielőtt benyitnék. Mélyen a tányérja fölé hajlik. Nyugodt a nézése. Az átélt napok izgalmai nem hagytak nyomot az arcán. Néha föltekint, derüs vonásaiból senki nem gondolhatná, hogy egy gyilkosság játszódott le körülötte. A szőlőnél tartanak. Benyitok. Kérdő pillantás, döbbenetes csönd. Jövetelem célja: beszélgetés Ehrenfeld Magdával, aki akaratlanul bár, de a gyilkosság központjába került…
- Nem nyilatkozhatunk – szólal meg az egyik férfi, aki Magda gyámja. Szörnyen lesujt minket a tragédia, de nem mint érdekelt feleket, hanem csak ugy, mint akik közelről ismertük mind a két fiatal embert.


Ehrenfeld Magda rámszegzi tekintetét. Szólni akar, de gyámja közbevág.
- A pletykázókkal szemben majd eljárunk, de ezt az ügyünket nem visszük a nyilvánosság elé. Nem lehet egy fiatal leány életét így tönkretenni. Azt hiresztelték Magdáról, hogy a rendőrségi kihallgatásakor sírógörcsöt kapott és autón kellett hazahozni. Miért lett volna rosszul? Ő kívül állott az eseményeken! A telepen dolgozott a két fiatal ember és Magda is az irodában volt mindig. Ez nem ok a gyanusitásra, sem a pletykálkodásra.
.
Munkatársunk  kint járt a nyiregyházi temetőben is. Az egyik frissen hantolt siron egyszerű fatábla rajta a fölirás: Stark Andor
Néhány csokor elhervadt őszirózsa fekszik a síron. Stark Andor menyasszonya küldte, akivel temetése napján lett volna az eljegyzése.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98