Dtum
Login with Facebookk
1930 | Október

Türkizékszer, türkizcipő, türkizkék kesztyü az uj párisi divat

Türkizékszer, türkizcipő, türkizkék kesztyü az uj párisi divat, vége az üveggyöngyjárványnak és csak barna harisnyát viselnek


Hajat levágni, levágni, levágni!

Azt hiszem, megörvendeztetem az ujság  hölgyközösségét, ha párisi divatjelentéseimből ma
az apró, de fontos kellékek, az egész megjelenésre döntő toilett- részletek és a máris járványszerűen elterjedt főmotivumok szenzációsan legujabb formáiról számolok be.


Itt meg kell jegyeznem: természetesen, ez nem a részletdivat, amely ma a Galeries-k és hasonló tömegüzletek polcain látható. Ez a tudósitás még csak a párisi premier- cégek és a legmondainebb vásárló közönség nagystilü ujdonságairól szól, amelyek persze, hetek és hónapok mulva, olcsó és többnyire tulzott formában fogják ellepni az öt világrész utcai kirakatait is… De ma még a legválasztékosabb elite frontól jelenthetem a következőket:

Valóságos türkiz- láz ütött ki. Türkizkövekből összerótt brostük, nyakláncok, kalapcsiptetők, cipőcsattok; türkizkövesgyürük. Valódi türkiz és utánzat… E percben a rue de la Paix valósággal világoskék a nagy ékszerészek türkizgarnituráitól. A türkiz melett divat a jade is, bár járványa kisebb temperaturát mutat. De nagyon felkapták az ugynevezett, „inoxy- dable” karpereceket és nyakláncokat is, amelyeket a nagy szabócégek lansziroztak. Ez az „inoxydable”-nak nevezett könnyű fémanyag: ezüst-, arany- és acél utánzat, amelyet különféle vastag láncformában dolgoznak föl, s amely nem oxidálódik, így nem feketitheti a bőrt…


A színes üveggyöngy- nyakláncoknak csak nem vége, de Chanel ebben is kivételt mutat.
Ő a nagy toilettjeihez négy-öt nyakláncból nagy csattal összefoglalt smaragd- és rubint utánzatot hoz, amely végeredményben szintén csak üveggyöngy!

 

Chanel egyéb bijouterie- különlegességgel is föltünik. Ő a jersey ruháira (amelyek, természetesen, tipikusan nappali ruhák) nagy, hamis brilliánsövcsatokat alkalmaz. Ezek a körübelül három centiméter széles, finom brilliánsutánzat-csattok Chanelnél darabonként 1000 frankba kerülnek: de a beavatott meg tudja venni a gyárosnál 280 frankért, ami pengőben még mindig csinos összeg üvegékszerért!

 

Amit a bijouterie után nyomban meg kell említeni, a retikül szintén egészen uj divatformát mutat. Az elegáns retikül rámája türkizzel vagy jadedel kirakott. Nem szabad ugyanolyan szinünek lennie, amilyen a ruha; szinének a ruhától el kell ütnie, de harmonizálnia kell a kalappal vagy az övvel vagy nyaklánccal.


Sok elegáns retikült látunk ezidén, de sok lakkot is, mégpedig a klasszikus feketén kívül például citromsárga-, smaragdzöld-, türkizkék- lakkot…


Harisnyában nincs más, mint a barna. Nappalra négy–öt árnyalata van az áttörtnyilas selyemharisnyának, ezeket az árnyalatokat így nevezik Párisban: galet kavics) noisette8mogyoró) hamois (zerge) daim (szarvas), castor (hód).


Az esti harisnya színe sárgás-rózsaszínes barna - világosabb a nappali árnyalatoknál!- a párisiak ugy nevezik, hogy: biche (nőstényszarvas… vagyis ugyanaz, mint az őz- szin).

 

A cipő formája: sima eszkarpen, félfűzős és a spangni magasan, felül csattal. Barnában látni boxot, antilopot, szarvasbőrt, feketében antilopot és (mint utolsó hüllő-maradványt) gyikot-estére crépe de Chine cipőket smaragd-, türkiz- és őz-szinben.


A keztyűnek nappalra is estére is pontosan egyeznie kell vagy a harisnya vagy a cipő szinével. Estére például fehér ruhához türkizékszer, türkizszínű cipő és halványtürkizkék magas antilopkeztyű jár. Ugyanígy estére, zöld és barna magas keztyüt huznak a hölgyek- fehér ruhához… Ma még csak a hajviseletről teszek emlitést (de a részletek felsorolását legközelebb folytatom). Tehát a haj: levágni, levágni és levágni!
Az idén már csak a kalap nem türi meg a tavalyi próbálkozást, a kontyot. A kontyot ma már a boltban csak az amerikai lányok veszik, azok tüzik föl estére, de táncközben rendesen leesik a fejükről és bekerül a retikülbe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98