Dtum
Login with Facebookk
1930 | Szeptember

A házmesterek viharos nagygyülése engedményt tett a vicéknek

Vasárnap délután huszezer pesti házmester gyülését hivták össze a Tattersallba.
A gyülésre, amely viharosnak igérkezett, négy rendőrtisztet és egy szakasz rendőrt vezényeltek ki. Huszezer helyett nyolcszázan jöttek el, akik nagy elkeseredéssel tárgyalták, hogy a házmesterek egyesülésének kérdését – állitólag a háziurak közbenjárására – le kellett venni a napirendről. Különösen a háziurak és a „vicék” ellen hallatszottak éles kifakadások, amikor Sipos József fölsorolta a házfelügyelők panaszait az uj lakbérleti szabályrendelet ellen.

– Évtizedes jogainknak akarják kitekerni a nyakát – mondotta. – Hiába adjuk be egymás után a „memorandum”-okat, a vicék egybevannak, ők mindent el tudnak érni. A nők nemzetközileg vannak megvédelmezve az „erkölcstelen dolgok végett”, de itt a tizenötnapos fölmondással tisztes polgárcsaládokat kitesznek az utcára. A falujukba szégyelnek visszamenni, száz meg száz nincstelen házmester marad a főváros nyakán. Ez visz minket a végső elkeseredésbe.

A tribün közönsége mondatról-mondatra viharosan helyesel.

– A házfölügyelő a puffer a házban – fejtegeti Kiss Gyula, a következő szónok –, ha tanács kell, hozzá folyamodnak, de ha valakinek rossz éjszakája volt, mindjárt rajta keresi az álmatlanság okát. Minden házfölügyelő legfájdalmasabb tyukszeme a vicekérdés. Ha a vicék sokat beszélnek, magunk fogjuk elvégezni a munkát és semmi sem jut majd rájuk. Most válasszanak! De hogy ne mondják a „háztakaritók”, hogy nem vagyunk hozzájuk jószivvel, az ellen nincs kifogásunk, hogy fölemeljék a szemétpénzt, ehhez hozzájárulunk!

A gyülés közönsége egyhangu lelkesedéssel mondotta ki, hogy a vicék kivánságait a lakók által fizetendő szemétpénz fölemelésével honorálják.

Pászthy Károly arról beszélt, hogy ma már volt katonatisztek és zsolgabirák vannak a házfölügyelők között, egy most épülő hétemeletes palota házmesteri állására pedig egy nyugalmazott ezredes pályázik.

Végül a gyülés Markstein János inditványára elhatározta, hogy félre kell tenni a házmesterek közt az ádáz gyülölködést, és egységesen kell kivivni a háromhónapos fölmondási időt és a liftpénzek rendezését.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98