Dtum
Login with Facebookk
1931 | December

A gazdák és a magyar burgonyakivitel

Kereskedői körökből számos panasz hangzott el, hogy Dunántulon a burgonya átvétele sok esetben nehézségekbe ütközik, mert a gazdák gyakran ellenséges magatartást tanusitanak a kereskedőkkel szemben akkor, mikor azok a selejtes áru átvételét visszautasitják és csak a kivitelre alkalmas minőséget hajlandók átvenni.

Egyes esetekben még az is megtörtént, hogy a magukat megbántva érző gazdák az átvevő kereskedők testi épségét is fenyegették, holott a kereskedők kényszeritve vannak a meg nem felelő burgonyát visszautasitani, mert hiszen ők sem tudják a minőségileg meg nem felelő burgonyát továbbitani és az országból kiszállitani. 

A külföld ugyanis csak megfelelő minőségü, válogatott, egészséges, tiszta, étkezési célokra alkalmas burgonyát vesz át és a kormány a Magyar Mezőgazdasági Kiviteli Intézetet bizta meg avval, hogy a külföldre szállitandó burgonyák minőségét ellenőrizte. Az Intézet ehhez képest a nagyobb termelőközpontokban és határállomáson ellenőröket tart fenn, akik állandóan ellenőrzik az exportra kerülő burgonyavagonokat.

A gazdának is elsőrendü érdeke ez a szigoru ellenőrzés, mert csakis igy remélheti, hogy a burgonya a külföldön elhelyezhető és igy termelése gazdaságos lesz. Az ellenőrző tevékenység eredményességét bizonyitja az a tény is, hogy mig tavaly ősszel mindössze 2200 vagyon burgonyát exportáltunk, az idén a mai napig bezárólag 2800 vagonra rug burgonyakivitelünk, noha mennyiségileg az idei termés a tavalyinak alatta maradt. 

Saját érdekében fogadja meg tehát a gazda a jó tanácsot, szivlelje meg az elmondottakat és ne okolja a kereskedőt, ha burgonyáját nem tudja megfelelően értékesiteni, hanem kövessen el mindent, hogy burgonyája exportra alkalmas legyen. Ültessen a gazda megfelelő vetőgumót, termeljenek egy-egy határban egyfajta burgonyát, történjen a gumó kiszedése a legnagyobb gonddal, válogassa szét a gazda mindjárt a kiszedésnél a különböző nagyságu burgonyát, tegye külön a sérült, beteg gumókat, eszközölje a szállitást, száraz időben, akkor megfelelő minőségü burgonyája lesz, amit a kereskedő kifogás nélkül átvesz, mert viszont azt ő is tovább adhatja és az országból kiszállithatja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98