Dtum
Login with Facebookk
1931 | Február

A gáz magas árát propagandával igyekszik fenntartani a Gázmüvek

A Gázmüvek igazgatósága az elhangzó kritikákkal szemben arra a tényre hivatkozik, hogy müködése alatt az 1920. évi gáztermelést 71 millió köbméterről 95 millió köbméterre emelte és hogy ebből a magánfogyasztás 80 millió köbméter gázt fogyaszt.

Ez a megelégedett, önérzetes kijelentés a szakértő kritikus előtt egyáltalán nem hat megnyugtatóan. Budapest közönsége szivesen volna a Gázmüvek nagyobb fogyasztója, ha a gáz ára mérsékeltetnék és nem kellene ma a nyersanyagárak áresése idején a régi példátlanul magas tarifát fizetni, amelynek jogossága ma már nem áll fenn. Ma a gázszén behozatalának nincsen akadálya, csökkentek a szállitási dijtételek és az előállitási költségek. Minden anyag, minden segédeszköz, minden régitétel 1924 óta jelentékenyen esett, csak a tarifa emelkedett és lett stabil a Gázmüvek igazgatójának jóvoltából.

Évek óta halljuk, hogy küszöbön áll a tarifaredukció.
Ennek jegyében folyik a propaganda tevékenység és ennek az elvártában rendezkedett be a közönség a gáz használatára. A propaganda tehát hatásos volt, de a kilátásba helyezett és megigért mérséklés elmaradt.

Azt mondja Véssey Ede dr. a Gázmüvek kereskedelmi igazgatója, hogy a tarifamérséklés csökkentésének előkészitési munkálatai most vannak folyamatban, de az még hosszu időt igényel. Évek hosszu sora óta halljuk ezt a biztató kijelentést, minden komoly következmény nélkül. És hogy a munkatempóját velünk ismertetik még igen sok idő fog eltelni, mig – ha egyáltalán komolyan veszik az érdekeltek kijelentésüket – az árleszállitás megtörténik.

Olyan előtanulmányokra rendezkedtek be ennek kapcsán a Gázmüveknél, mintha a fővárosi statisztikai hivatal kiegészitő szerveként kellene dolgozniok. Holott a számitás igen egyszerü. A Gázmüvek ismerik gyártási költségeiket, ismerik üzemük minden kiadását, egyszerü kalkuláció kérdése tehát az uj gáztarifa, mely sem nem komplikált, sem nem olyan bonyolult, hogy összeirásszerü, évek óta folyó és még hosszu időkig tartó tanulmányozást igényelne.

A nagyfogyasztók 30 százalék kedvezményt kapnak, a kisemberek pedig még ma is fizetik a drága árakat, sőt van olyan terv is, mely az évi 200 köbméteren alul fogyasztó közönséget meg akarja fosztani a gáz használatától, mert ez a Gázmüvek részére nem fizetődik ki.

Budapesten 25.000 lakás van még ma is, ahol nincs a gáz bevezetve.
A természetes oka ennek az, hogy drágák a bevezetési költségek és drága maga a gáz. Ne arra törekedjen csak a Gázmüvek fizetett propagandája, hogy a fogyasztást a már gázzal felszerelt helyiségekben fokoztassa, hanem igyekezzen a szegényebb és a középosztály körében a fogyasztásnak uj hiveket szerezni és hallgassa meg a közönség kivánalmait is.

A gáz használatának a legjobb propagandája az olcsó tarifa.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98