Dtum
Login with Facebookk
1931 | Február

A Nobel-díj nyertese Landsteiner Karl, a vércsoportok fölfedezője 1930.

Az orvosi díjat a Nobel-bizottság an, olyan kutatónak juttatta, kinek fölfedezései a szorosan vett orvosi tudományok körén kívül nagy jelentőségre emelkedtek az antropológiában, a fajhigiénében, a törvényszéki orvostanban, kinek megállapításai még a napi politika is sokszor felhasználta törekvéseinek alátámasztására és aki egyszersmind véghetetlen nagy szolgálatot tett az emberiségnek azzal, hogy az életmentő sokszor azonban éppen ellenkezőleg, súlyos zavarokra vezető vérátömlesztéseket megbízható alapokra fektette.

Landsteiner Károly, a jelenleg a newyorki Rockfeller-Intézetben működő osztrák tudós nevéhez fűződik az emberi vércsoportok fölfedezésének a dicsősége. Landsteiner 1867 június 14-én született Bécsben, hol tudományos pályáját is megkezdte.

1919-ben Amsterdamba ment és 1921 óta működik a newyorki intézetben, minden erejét és idejét tisztán tudományos kutatásoknak szentelve. Mint a bécsi egyetemi kórtani intézet asszisztense kezdett a mult század végén az akkor erőteljesen nekilendülő serológiával foglalkozni. Tudvalevő dolog, hogy Nuttal Friedenthal és mások kísérletei a különböző állatok vérsavójával, arra a megállapításra vezettek, hogy az egyes állati fehérjék, ha kémiai úton nem is, biológiai eljárásokkal egymástól megkülönböztethetők.

Ezeket az eljárásokat annak idején részletesen és többször ismertettük már folyóiratunk hasábjain. Míg a szerológia első eredményei az állati fehérjék között csak faji különbségeket tudtak földeríteni. Landsteiner volt az első, aki már 1900-ban azt találta, hogy a vér fehérjéinek kémiai összetételében nemcsak faji, hanem egyéni különbségek is vannak.

Észrevette, hogy egyik-másik beteg embernek a vörösvérsejtjeit más betegeknek, vagy egészséges embernek is, a vérsavója összecsomósítja, agglutinálja. A jelenséget tovább vizsgálva kiderült, hogy az embereket vérük agglutináló képessége szerint négy csoportba lehet osztani. Ezeket a csoportokat AB, A, B és O  jellel szokás jelezni.

A csoportokon belül szó van azután a vérsavónak agglutináló és a vérsejteknek agglutinálódó tulajdonságáról. Az első, AB csoportban a savónak nincs agglutináló tulajdonsága, ellenben az idetartozó egyének vérének vérsejtjeit a három másik csoport egyéneinek vérsavója agglutinálja. A többi viszonyt az alábbi kis összeállítás világosan mutatja, hol a + jel a pozitív, a - jel a negatív tulajdonságot jelzi.

Vérsejtek         AB   A  B   O
Vérsavó   AB      -    -    -     -
                       A     +    -   +    -
                        B     +   +   -     -
                        O     +   +  +    -

Ha már most meg akarjuk állapítani, hogy ki tartozik egyik vagy másik csoportba, szükségünk van A- és B-csoportba tartozó ember vérsavójára. A két vérsavóból egy keveset tárgylemezre cseppentünk és a vizsgálandó egyén véréből egy keveset mindegyikhez hozzákeverünk.

Ha csak az A-savóval kapunk agglutinációt, akkor az illető a B, ha csak a B-savó ad agglutinációt, akkor az A-csoportba. tartozik; ha mindkettő, akkor az első, ha egyik sem, akkor a negyedik csoportról van szó. A meghatározás néhány perc alatt elvégezhető.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kivándorlás Magyarországból októberben Kivándorlás Magyarországból októberben
Hivatalos adatok szerint október hónapban a szorosan vett...
Ujra a lakásinség elháritásáról Ujra a lakásinség elháritásáról
A Mérnök- és Épitészegyesület szaktanácskozmányt rendezett...
A vonóerő kiegyenlitése A vonóerő kiegyenlitése
Sokan azért fognak be némely munkára négy lovat, mert a hármas...
A Tisza „virágai”, élettörténetük A Tisza „virágai”, élettörténetük
Kétezer éve ismerjük őket. Aristoteles látta elsőnek, hogyan tűnik...
Ausztria – Magyarország 6:0 (4:0) Ausztria – Magyarország 6:0 (4:0)
Hatvanadszor került szembe vasárnap délután 43.000 főnyi közönség...
Székkel akarta leütni az elmarasztalt pékmester a pékkartel választott bíróságának elnökét Székkel akarta leütni az elmarasztalt pékmester a pékkartel...
A sütők ipartestületének választott bírósága ült össze, hogy...
Az antant hadicél-politikájának megváltozása
Az Osztrák-Magyar Monarchia felszámolásának terve 1918-ban jelent meg...
Magyarország gyalogló-bajnoksága Magyarország gyalogló-bajnoksága
F. hó 9-én rendezte az Aradi Athlétikai Club a MASz. engedélyéből...
Imrédy Béla pénzügyminiszter hat ígérete Imrédy Béla pénzügyminiszter hat ígérete
Amit vártunk, bekövetkezett; a pénzügyminiszter költségvetési...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98