Dtum
Login with Facebookk
1931 | Január

Aratásig nem lesz földbirtokárverés

Elsőnek jelentettük a bajba jutott kisgazdák megsegitésére vonatkozó tervbevett kormányintézkedéseket, az ugynevezett ötös bizottság javaslatát és az erre vonatkozó törvényjavaslat elkészültéről szóló hirt.

Megírtuk, hogy az ötös bizottság a legsürgősebben javasolta az ingatlanárverések felfüggesztését. Közöltük, hogy az ezt követő rendelkezés nem generális intézkedéseket tartalmaz, hanem általában a méltánylást érdemlő esetekre az egyéni elbirálás alá eső eljárást honositotta meg.

Információnk szerint legujabban fölmerült az ötlet, hogy az ötös bizottság munkájának meggyorsitása céljából azt bővitsék ki, illetve a bizottság munkáját decentralizálják. A legujabb előterjesztés szerint az országban öt vagy hat kirendeltséget állitanak fel, s ezek a bizottság egyes tagjainak vezetése mellett a kerületi gazdasági felügyelőséggel és az illetékes járásbiróság vezetőjével együtt dolgozná fel az anyagot.

Egyelőre az aratásig pedig a méltánylást érdemlő esetekre felfüggesztenék az árverések foganatositását.

A bizottság további munkája lenne hosszulejáratu hitelek folyósitása földvásárlás céljaira. Ilyen formában ugyanis a bajbajutott kisgazdák megmaradt birtokrészeiben nyugodtabban gazdálkodhatnának. Az erről szóló intézkedés igen rövid idő alatt kiadásra kerül.

A mezőgazdasági munkanélküliség levezetése céljából a kormány a kisbérletek és bérlőszövetkezetek megalakitása céljából rövidesen törvényjavaslatot nyújt be a Háznak. A javaslatot Mayer János földmivelésügyi miniszter terjeszti be. Ezzel az uj javaslattal lassan-lassan csökkenteni szeretné a munkanélküli mezőgazdasági népességnek közmunkák elrendelésével való foglalkoztatását, ami nem bizonyult hatásos eszköznek a munkanélküliség leküzdésére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98