Dtum
Login with Facebookk
1931 | Január

Imponálóan gazdag és nivós a posta jelentése

Közel kétszázoldalas jelentést adott ki a magyar posta 1929. évi müködéséről.
A mindenre iterjedő, fényképfelvételekkel, statisztikai táblázatokkal és áttekinthető összehasonlitó kimutatásokkal gazdagon felszerelt munka tulhaladja valamely intézmény sablonos évi beszámolójának a szinvonalát és alaposságával a postaszolgálat valamennyi ágát érintő megállapitásaival olyan tudományos értékü vezérfonalat ad az olvasó kezébe, amely a magyar posta munkásságának, fejlődésének könyvbe foglalt, történelmi értékü dokumentumának tekinthető.

A rendkivül széleskörü anyagból, amelyet a jelentés elénk tár, a postajárati szolgálat érdekli legelsősorban a közlekedési világot. Külön fejezetet szentel ebben a jelentés a posta központi jármütelepének, amely természetesen azóta is fejlődött, 1929-ben átlag napi 9170 hasznos kilométert teljesitettek a posta gépjármüvei, ami az 1928. évi állapottal szemben 10.5 százalékos emelkedést jelent.

A szenzáció erejével hat az a gazdag fényképsorozat, amelyben a posta fővárosi és vidéki berendezéseinek legmodernebb technikai részleteit mutatja be. Megjelenik előttünk a ceglédi, a szolnoki és egyéb postaközpontok fotografiája, a pompás lakihegyi adóállomás, a budapesti stúdió felolvasószobájának mikrofón-állványa és jelzőberendezései, az uj postapaloták egész sora.

Igen érdekes a postatakarékpénztári közvetitőszolgálatról szóló beszámoló.

Megemliti a jelentés, hogy még 1928-ban megtörtént a Hasler-féle svájci gyártmányu posta-bérmentesitő gép használatának az engedélyezése. Ez a gép is értékkártyával müködik. A gép magyarországi képviselője kötelezettséget vállalt arra nézve, hogy a gépet idővel a hazai iapr utján fogja előállitani. E gépekből azonban 1929. év folyamán egy sem került forgalomba.

Beszámol a jelentés a posta közvetitésével történő vámkezelésnél eszközölt könnyitésekről. Igy elrendelték, hogy a kiviteli vámkezelés Hegyeshalom állomáson a mozgóposta-kocsiban történjék.

A készpénzkimélő forgalom hasznos intézményéről is találunk tájékoztatást a beszámolóban. A postapénzforgalomba bekapcsolt pénzintézetek 1928-ban több mint 820 millió pengőt igényeltek. 1929-ben 1,061,707.768 pengőt vettek igénybe a postahivataloktól a helyi gazdasági élet pénzszükségletének kielégitésére.

1929-ben a postán szállitott valamennyi küldemény darabszáma az előző évhez képest 2.6% emelkedést mutat és ezzel majdnem eléri Nagymagyarország forgalmának a felét, az 1920. évi forgalmat pedig 75.5%-al haladja meg. Érdekes, hogy Nagymagyarország egy lakosára 1913-ban 53 darab esett az összes postai küldeményekből. Terület és népességveszteségünk ellenére 1929-ben egy lakosra 57.5 darab küldemény esett.

A táviró- és telefonforgalom, továbbá a légiposta eseményeiről, valamint a rádióüzemről és a posta távkábelépitéseiről külön tartalmas beszámolót találunk a jelentésben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
 A szövetségesek nem engedik meg a Magyarországba való betörést A szövetségesek nem engedik meg a Magyarországba való betörést
A francia lapok egyértelműleg rosszalják a kisentente követelődzését....
Vasárnapi divatinspekció a pesti strandokon Vasárnapi divatinspekció a pesti strandokon
Vasárnap reggel, kilenc óra. A nap süt, igazi strandidőre ébredünk....
Evezősök készülődése az idei versenyekre Evezősök készülődése az idei versenyekre
Az aránylag elég enyhe időjárás igen korán teremtett életet a...
A gépmadarak elektromos csápjai, a rádióhullámok A gépmadarak elektromos csápjai, a rádióhullámok
A repülőállomások ezenkívül állandó összeköttetésben vannak a...
Lovaspolo mérkőzés. Lovaspolo mérkőzés.
Pompás automobilok, gyönyörű magánfogatok és gyors fiakkerek ontották...
A kenyér legendája, a búza útja A kenyér legendája, a búza útja
A magyarságról tudjuk, hogy őshazájában, a Volga-Kama-Ural vidékén...
Bogdanovics patriarka öngyilkos Bogdanovics patriarka öngyilkos
Olyan szerb körökben, melyek egyházpolitikai tekintetben ellenfelei...
Az indiai nemzeti kongresszus Ghandi függetlenségi javaslatát fogadta el Az indiai nemzeti kongresszus Ghandi függetlenségi javaslatát fogadta...
Az indiai nemzeti kongresszus teljes ülését ma nyitotta meg...
Nincs kilátás békés megállapodásra az Elektromos Művek és a Phöbus között Nincs kilátás békés megállapodásra az Elektromos Művek és a Phöbus...
Ujpestet és Budapest közelkörnyékét igen közelről érintő tárgyalás...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98