Dtum
Login with Facebookk
1931 | Július

140 milliós kölcsön Magyarországnak

A magyar kormány nagy pénzügyi sikere 

A vasárnap reggeli lapokban a következő hiradás jelent meg:
Az utóbbi hetekben egész Közép-Európában s igy nálunk is megszoritották a külföldi hiteleket. A Magyar Távirati Iroda értesülése szerint ennek ellensulyozására a magyar bankok szindikátust alakitanak azzal a céllal, hogy e szindikátus a nemzetközi piacokon többmillió font sterling összegben magyar állami kincstárjegyeket helyezzen el. Ezek egy része előreláthatóan a belföldön fog elhelyezést nyerni. Ezenfelül a Magyar Nemzeti Bank érintkezésben áll a Nemzetközi Fizetések Bankjával Baselben, amely más jegybankokkal egyetértésben máris lépéseket tett abban az irányban, hogy amennyiben a körülmények megkivánják, gondoskodjék azokról a külföldi devizákról, amelyekre a Magyar Nemzeti Banknak netán szüksége lehetne. 

Ezt a kissé letompitott hangu és nem beavatott előtt komplikáltnak tünhető nyilatkozatot vasárnap este a következő ujabb hivatalos közlemény követte. Ez a közlemény már világosan számot ad a legközelebbi napokban végrehajtandó pénzügyi tranzakcióról. 

Maga a jelentés igy hangzik:
A Magyar Távirati Iroda jelenti: A vasárnap reggeli lapok közölték, hogy a magyar bankok szindikátust alakitanak azzal a céllal, hogy ez a szindikátus a nemzetközi piacokon többmillió font sterling összegben magyar állami kincstárjegyeket helyezzen el s ezek egyrésze előreláthatólag belföldön nyer elhelyezést. Ez a szindikátus az összes számottevő budapesti pénzintézetek részvételével megalakult és legalább 5 millió angol font értékü kincstárjegy elhelyezése máris biztositva van, amiből 1 millió fontot a belföldi piac vesz át. 

A Távirati Irodának ez a jelentése bejelenti azt, amit a közvélemény Bethlen István gróf miniszterelnöktől már Debrecenben várt. 

A tőkepiacokon most állami kölcsönt kedvező feltételekkel felvenni nem lehet s ezért fordult a pénzügyi kormány a kincstárjegyek formájához. 

A kincstárjegyek kibocsátásáról szóló hivatalos közlemény kapcsán rámutatnak arra az örvendetes tényre, hogy a vezető magyar bankok az összes számbavehető pénzintézet részvételével szindikátust alakitottak a kibocsátandó magyar állami kincstárjegyeknek a nemzetközi piacokon való elhelyezésére és hogy a kincstárjegyek egyrészét képesek lesznek a belföldi piac számára átvenni. 

Ehhez a közleményhez a maguk részéről a következőket füzhetjük hozzá:
Az akció sikerét nagy mértékben alkalmas előmozditani a Nemzetközi Fizetések Bankjának szolidaritási nyilatkozata is, amely ujabb jele annak, hogy a jegybankok együttmüködésének mechanizmusa bármely pillanatban kész müködésbe lépni. Egyébként a Nemzetközi Fizetések Bankja, mióta a Magyar Nemzeti Bankkal szorosabb üzleti összeköttetésbe lépett, állandóan helyezett ki összegeket Magyarországon. 

A választások elmultával alkalmas lett az idő arra, hogy a kormány egy átmeneti kölcsönt szerezzen. Ez a kölcsön hasonlit a legutóbb megszerzett 87 millió pengős kölcsönhöz s megszerzése annál nagyobb eredmény, mert a Hoover-féle tárgyalásoknak vontatottsága és bizonytalansága egyáltalán nem tette a nemzetközi pénzpiacokat alkalmassá nagyobb kölcsönök felvételére. 

A nemzetközi piacok tartózkodók, nem tudják mit hoz a jövő s ha valahol mégis jelentősebb összegü kölcsönt adnak, annak politikai kötelezettsége van. Ezt a kölcsönt sikerült minden politikai áldozat vagy kötelezettség nélkül megszerezni, mig például a franciák által adott kölcsönök mind politikai kötelezettséggel járnak. A körülbelül 140 milliós pengőt kitevő kölcsönből ujból megindulhatunk és folytatódhatnak a már régebben tervezett beruházások. A pénz körforgása ujból megélénkül és a munka nélkül álló gyárak és munkáskezek ujból bekapcsolódhatnak a gazdasági életbe. 

Ezt a nagyjelentőségü pénzügyi tranzakciót Scitovszky Tibor ny. külügyminiszter, a Magyar Általános Hitelbank alelnök-vezérigazgatója a következő szavakkal kommentálta előttünk: 
– A mai viszonyok mellett hosszu lejáratu hitelt előnyös feltételek mellett nem lehetett biztositani. Törekvésünknek tehát oda kellett irányulnia, hogy megfelelő rövidlejáratu hitel formájában az ország hitelszükségletét megszerezzük. Ez kincstárjegyek kibocsátása, illetve átadása révén vált lehetővé. Fáradozásunkat tehát siker koronázta. 

– Meg kell állapitanom és ki kell jelentenem, hogy a kincstári jegyek elhelyezése nagyjelentőségü tény. Fontossága növekedik azáltal, hogy éppen mai nehéz időkben a magyar mezőgazdaság, ipar és a közgazdaság más szerveinek segitségére állhatunk. Nem mondom, hogy ez az ideális megoldás. Az ideális megoldás hosszu lejáratu hitel lett volna. Mindamellett örülnünk kell, hogy a gazdasági élet tőkeszükségleteit ezen az uton a viszonyok javulásaig fedezni tudjuk. 


Amerika a középeurópai államoknak egyenként 10 millió dollár hitelt ad
Washington, julius 3.

A kormány nyilvánosságra hozta annak az emlékiratnak a szövegét, amelyet Mellon államtitkár a francia kormánynak átnyujtott. Az emlékiratot kiegészitő hivatalos magyarázat szerint a közép- és keleteurópai államok szükség esetén egyenként 10 millió dollár kölcsönben részesülnek.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Magyar Általános Hitelbank palotája: a nagy pénztárterem Scitovszky Tibor külügyminiszter
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98