Dtum
Login with Facebookk
1931 | Július

Gróf Esterházy Móric a demokráciáról és a korrupcióról

Tapolca, julius 12.
Gróf Esterházy Móric, Tapolca képviselője, a nagy háboru választójogos kormányának elnöke, az uj Ház egyik legtartalmasabb egyénisége, aki tizenkétévi hallgatás után most kapcsolódott be ujra a magyar politikába, országos föltünésre számottartó beszédet mondott Tapolcán, a megválasztása alkalmából rendezett ünnepségen. Gróf Esterházy Móric képviselői kötelességeiről szólt először, amelyet „pártra, társadalomra, felekezetre való tekintet nélkül” kiván teljesíteni. Azután kemény birálatot mondott az elmult években oly divatossá lett közéleti személyszkedésekről.


- Legyenek meggyőződve arról – mondotta Esterházy gróf – mint a multban sem voltam kapható személyeskedése, amikor fiatalkorom esetleg kiséretébe vihetett volna olykor, ugy a jelenben, már deresedő fejjel, sok-sok elmélkedés és tapasztalás után, méginkább tartózkodom ettől az elvetendő politikai fegyvertől. Most amikor ujra a politika arénájába lépek, nyiltan kimondott:
sok minden máskép történik, ha kevesebb személyeskedés lett volna a magyar politikusok közt!
Illetékesnek tartom magam annak a kijelentésére, hogy a személyeskedéseket a legerélyesebben elítélem, annál is inkább, mert magam tapasztaltam a multban azoknak káros és romboló hatását.


Ezután a takarékosságról és a legszigorubb összeférhetetlenség intézményes megvalósításának szükségéről szólott:
- A jelen politikájának alaptétele, amely leginkább zaklatott, foglalkoztatott és ösztönzött, arra, hogy képviselőnek föllépjek, annak a takarékosságnak átérzése, amely kell, hogy áthasson mindenkit, aki közpénzekhez hozzányul, illetve közpénzekkel gazdálkodik. Minden megváltozott a háboru óta, de megmaradt az a törhetetlen igazság, hogy kétszer kettő négy. Lehetetlen volna, hogy végre föl se emeljük szavunkat ennek az igazságnak érdekében, mert különben hamar lejtőre kerülünk! Képviselői müködésem másik főszempontja: az összeférhetetlenségi probléma gyökeres megoldása. Tessék bár, vagy ne tessék: demokráciában hinni és összeférhetetlenséget nem ismerni, fából vaskarika.


- Ez esetben az ugynevezett demokrácia nem válhat mássá, mint korrupcióvá! Ha a külföldet nézzük, azt látjuk, hogy csak ott tudták magukat a demokraták tartani, ott vált müködésük az ország javára, ahol a korrupciónak nyakára hágtak.


- De van ennek az égető kérdésnek másik oldala is. Egy ország nem haladhat előre, az államférfiak nem dolgozhatnak nyugodtan, amikor állandó gyanuknak vannak kitéve, amikor közérdekü munkásságukat gyanusítások kisérik. Azt hiszem, ha a legközelebbi jövőben sikerül képviselőtársamat meggyőzni az összeférhetetlenségi kérdés végleges megoldásának szükségességéről, inkább visszük előre hazánk jobb sorsát, mint azzal, ha állandó pártközi veszekedésekkel billentgetik az állandó lejtőt.


Gazdasági kérdésekből is beszélt gróf Esterházy Móric:
- Illetékes vagyok annak megállapítására, hogy a világháboru tragikus kimenetele nem ???, hanem gazdasági érdekeken dőlt el. Állitottam a multban és állitom ma is, hogy a békekötések égbekiáltó lehetetlensége nem politikai és diplomáciai uton, hanem gazdasági uton fog megváltoztatni. Az a hajnalpirkadás, amely Amerika felől tünik föl a beborult horizontra, gazdasági segítséggel akarja megmenteni a süllyedő világot: gazdasági okok hozzák létre azokat a változásokat, amelyeket politikai mozgalmaktól, vagy diplomáciai utaktól hiába várnánk.
A népek megélhetése a legerősebb rugó a kormányok elhatározásai és cselekedetei számára: gazdasági helyzetek parancsa érvényesül majd a világpolitikában.


Végül elérzékenyült szavakkal megköszönte Tapolca város bizalmát. „Bár azt vallom – így fejezte be beszédét -, hogy meggyőződését mindenki hangoztathatja, mégis megállapítom, hogy vannak, akik tartottak, sőt tartanak tőlem és idegenkedtek velem szemben. Jövő munkásságom szolgáljon majd bizonyítékul mellettem!"

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98