Dtum
Login with Facebookk
1931 | Június

Brünning és Curtius elutaztak Chequersből

London, junius 7.
Vasárnap véget ért Brüning kancellár és Curtius külügyminiszter chequersi látogatása. A kora délelőtt kezdődött megbeszéléseket, amelyeken angol részről MacDonald, Henderson és Graham kereskedelmi miniszter vettek részt, csak a löncs szakította meg, amelyen résztvettek Sir Cleve Vegram, a király titkára. Monlagu Norman, az Angol Bank kormányzója, Alexander, az admiralitás első lordja és – hogy a reggeli politikai jellegét enyhítsék – Bernhard Shaw és Galsworthy is.


Bernhard Shawnak mulatságot afférja volt egy közlekedési rendőrrel, amikor a miniszterelnöki kastélyhoz érkezett. Maga vezette autóját, de ugy látszik, szabálytalanul, mert a rendőr megállította. Bernhard Shaw indulatosan kiáltott a rendőrrel, amikor a miniszterelnöki kastélyhoz érkezett. Maga vezette autóját, de ugy látszik, szabálytalanul, mert a rendőr megállította. Bernhard Shaw indulatosan kiáltott a rendőrre:
- Menjen az utból, mert lekéstem a miniszterelnök löncséről!


Hiábavaló volt a rendőr minden tiltakozása, Bernhard Shaw nagy sebességgel továbbrobogott és MacDonald ebédjén élénk derültség közben mondja el kalandját. A löncs után tovább folytak a tanácskozások, amelyeket nagyon megkönnyített és követlenné tett, hogy Brüning kancellár tökéletesen beszél angolul és Curtius külügyminiszter sem szorul tolmácsra.


Természetesen hétpecsétes titok, hogy miről folytak ezek a nagyon fontos és komoly megbeszélések, mert az esti órákban kiadott hivatalos kommünikét a legnagyobb szükszavuság jellemzi.


A weekend alkalmából a német kancellár és külügyminiszter eleget tett az angol miniszterelnök meghivásának. A fesztelen, barátságos megbeszélésen a német miniszterek ismertették azt a sulyos válságot, amelyben Németország és más ipari államok sinylődnek. A német miniszterek különös nyomatékkal hangsulyozták Németország helyzetének sulyosságát és rámutattak az azonnali könnyitések föltétlen szükségességére.


Délután ½ 6 órakor MacDonald miniszterelnök megteázott vendégeivel, akik azután autón visszatértek Londonba, ahová ½ 7 órakor érkeztek meg.

 

Curtius külügyminiszter a Carlton-szállodában fogadta az ujságirókat és a hivatalos kommünikéhez a következő nyilatkozatot füzte:
- Nem konferenciát tartottunk, hanem bizalmas és barátságos eszmecserét folytattunk Németország helyzetéről, valamint az általános világválságról. Ezt a válságot, amelynek leküzdésére mindent el kell követnünk, csak nemzetközi együttmüködéssel tudjuk megoldani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98