Dtum
Login with Facebookk
1931 | Június

Ujítások a rádióban

Akik figyelemmel kísérték eddig a rádió nagyarányú fejlődését, azok az utóbbi évek folyamán arra a meglepő felfedezésre juthattak, hogy a kezdeti nagy lendület abbamaradt s jóformán semmi újjal sem gyarapodott a rádiótechnika.

Természetes, hogy ez csak nagy általánosságban kimondott ítélet s főként a rádió alapelemeire vonatkozik. Mert hiszen éppen az utóbbi évekre esik a rádió két nagyjelentőségű lépése: a hálózati gépek megkonstruálása és az elektroncsövek, népiesen lámpák hatalmas arányú fejlődése. Azonban egyik irány sem jelenteti merőben új dolgot, hanem csak a már meglevők tökéletesítését.

Nem is várhalunk mindennap új és eddig el nem képzelt - felfedezést a rádió területein. Ma már annyira kifejlett és megállapodott a technikának ez a része, hogy már az is nagy szó, ha egyáltalában tökéletesedhetik. Ez a tökéletesedés pedig elsősorban a gazdaságosság és a kényelem követélményeit szolgálja.

A gazdaságosság kétségtelenül a hálózati gépek sorával vonult be a rádióba. A régi nehézkes és drága üzemű telepes készülékekkel szemben ma már ott áll a tökéletes hálózati gép, amely nem igényel jóformán semmiféle karbantartást sem. Feltétlenül és jól működnek ezek a készülékek mindig és mindaddig, amíg elektromos világítási áramunk van.

Ezenfelül pedig az üzemköltségük nagyon csekély. Elég annyit ennek jellemzésére felemlítenünk, hogy egy kétlámpás hálózati gép, amely termet betöltő hangerővel szólaltatja meg a hangszórót, óránként négytized fillér áru áramot fogyaszt. Vagyis tíz órai üzeme összesen csak négy fillér! Ennél olcsóbb már aligha lehet.

A másik nagy haladást az elektroncsövek fejlődése szolgáltatta. Bátran mondhatjuk, hogy egy modern, új szerkezetű lámpa 2-3 régi lámpát tud pótolni. Ez más szóval azt jelenti, hogy a néhány évvel ezelőtt divatos kilenclámpás gépek teljesítményét ma már négy lámpával is el tudjuk érni. Persze hozzáértő szerelés szükséges.

Az újítások legszélesebb területe azonban - vitán felül áll – a kényelem fokozásában nyilánult meg. Nem is olyan régen Magyarországon az ú. n. neutrodynok voltak legkeresettebb gépek. Ezek a gépek rendszerint ötlámpásosak voltak és rossz rágondolni! - három, de néha öt gomb ide-odaforgatása is szükséges volt ahhoz, hogy a készülék hangot adjon.

A kezeléséhez legalább félévi komoly tanulmányt kellett folytatni, amíg a vehető állomásokat valaki pontosat és gyorsan tudta beállítani. Ma ez már szinte elképzelhetetlen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A kecskeméti atlétikaverseny A kecskeméti atlétikaverseny
A kecskeméti Testnevelési Bizottság sikerült atlétikai versenyt...
Lisztkimélés Lisztkimélés
Az alantabb leírt háromféle tészta nem sokkal kerül többe, mint a...
Meg kell állitanunk középosztályunk ijesztő pusztulását és romlását Meg kell állitanunk középosztályunk ijesztő pusztulását és...
Gróf Bethlen István miniszterelnök vasárnap délelőtt nyitotta meg a...
Az 1909 – 10. évi bajnoki szezon. Az 1909 – 10. évi bajnoki szezon.
Nyári pihenőjüket már kiélvezték csapataink és a jövő szezon...
Egy megszökött beduin regénye Egy megszökött beduin regénye
Érdekes szerelmi regény rejtőzik ama három távirat mögött, melyben a...
Amerikai vendégek egy magyarországi fogolytáborban Amerikai vendégek egy magyarországi fogolytáborban
John Callan O’Laughlin, a ki Amerikában mozgalmat indított,...
A magyar drámaírás válsága A magyar drámaírás válsága
Világszerte rengeteg szinház van, a szinházi világ óriási forgalmat...
Elfogató parancs egy britanniás tiszt, egy filmvállalkozó, egy tréner, egy vegyészmérnök és egy álnevelőnő ellen Elfogató parancs egy britanniás tiszt, egy filmvállalkozó, egy...
Vasárnap a budapesti főkapitánysághoz egész sereg körözőlevél...
Rossi volt sajtófőnök vasárnap jelentkezett a római rendőrségen Rossi volt sajtófőnök vasárnap jelentkezett a római rendőrségen
Kiderült, hogy Marinelli főtitkár a fascista párt kaszszájából...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98