Dtum
Login with Facebookk
1931 | Május

Apponyi véleménye a királykérdésről

Politikai körökben pártkülönbség nélkül fölháborodással beszéltek vasárnap az osztrák császárhű néppárt vezetőségének nyilt leveléről, amelynek éle, eléggé el nem itélendő módon, gróf Apponyi Albert ellen irányul.

 

Apponyi legutóbb föltételesen lehetségesnek mondotta a monarchista Magyarország és a köztársasági Ausztria unióját, amire az osztrák legitimisták nyílt levelükben kijelentik, hogy ez a nyilatkozat „tapintatlan és tévelygés” és ha Apponyi valóban megtartaná jövő vasárnapra tervezett bécsi fölolvasását, akkor „a császárhű néppárt elkeseredése és fölháborodása tüntetésekben és egyebekben fog megnyilvánulni.”


Beszéltünk vasárnap délben Apponyi Albert gróffal, aki az osztrák legitimisták indokolatlan és durva kirohanásáról ezeket mondta:
- Tulajdonképen nincs mondanivalóm, mert hiszen, hogy az én nyilatkozatomról egyesek miképen vélekednek, az az ő dolguk. Nyilatkozatomban senki semmi ujat nem találhatott. Mindig vallottam és ma is azt vallom, hogy nekünk, magyar legitimistáknak, csak a magyar szent korona törvényes örökösének a hatalomba való visszahelyezésével szabad törődnünk, csak a magyar legitimizmus törvényes célkitüzéseivel szabad foglalkoznunk.

 

- Hogy Ausztria milyen utakra tér, ahhoz nekünk semmi közünk! Ausztriához való viszonyunk alakításában bennünket kizáróan magyar érdekek irányíthatnak.  Ennyit mondottam, ezt fönn is tartom s ha valakinek ez nem tetszik, arról nem tehetek.


Apponyi gróf végül kijelentette, hogy az osztrák kulturszövetség meghivásának eleget tesz és jövő vasárnapi előadását a bécsi Konzerthausban természetesen megtartja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98