Dtum
Login with Facebookk
1931 | November

Milyen kamatot fizethetnek a bankok a betétek után?

Az Országos Hitelügyi Tanács november hó 13-án megtartott ülésében a következőket állapitotta meg:
1. A Pénzintézeti Központ I. kuriájába tartozó, vagyis a 10 millió pengőt meghaladó saját tőkével biró pénzintézetek kölcsönköveteléseik után birói után évi 11 1/2 százalékot meghaladó kamatot nem érvényesithetnek.

2. Pénzintézetek egymásközti váltóleszámitolási ügyleteire vonatkozólag a felszámitható és birói uton érvényesithető kamat felső határa a Pénzintézeti Központ I. kuriájába tartozó pénzintézetek részéről történő leszámitás esetén évi 9 és fél százalékban, a Pénzintézeti Központ II. vagy III. kuriájába tartozó pénzintézetek vagy a Pénzintézeti Központ kötelékébe nem tartozó pénzintézetek, vagy bank- és pénzváltóüzlettel foglalkozó más bejegyzett cégek részéről történő leszámitolás esetében – figyelemmel arra, hogy az Országos Központi Hitelszövetkezet közvetlen hitelnyujtással nem foglalkozik – évi 10 és fél százalékban nyert megállapitást. 

3. A takarékpénztári betétkönyvre, folyószámlára, vagy pénztári jegy ellenében elhelyezett betétek kamatának felső határát, – amennyiben az esetleges betéti kamat illetékét és folyószámla-illetékét a pénzintézet sajátjából fizetné, – ennek beszámitásával az Országos Hitelügyi Tanács a következőkép állapitotta meg: 

A Pénzintézeti Központ I. kuriájába tartozó pénzintézetek budapesti főtelepeinél és budapesti fiókpénztárainál elhelyezett betétek után a legalább három hónapra lekötött betéteknél legföljebb évi 6 1/2 százalékot, egyéb betéteknél legföljebb évi 5 3/4 százalékot, a Pénzintézeti Központ II. és III. kuriájába tartozó pénzintézeteknél, a Pénzintézeti Központ I. kuriájába tartozó pénzintézetek vidéki fiókjainál, vagy a Pénzintézeti Központ kötelékébe nem tartozó pénzintézeteknél, valamint az Országos Központi Hitelszövetkezetnél a tagjai sorába tartozó szövetkezetek részéről elhelyezett betétek után lekötött betéteknél legfeljebb évi 7 3/4 százalékot, egyéb betéteknél legfeljebb évi 7 százalékot szabad ezentul fizetni. 

A magyar kir. minisztériumnak az Országos Hitelügyi Tanács fentieknekben ismertetett határozatát magában foglaló rendelete kimondja, hogy pénzintézeteknél a betéti könyvön nyomtatásban feltüntetett feltételek külön kötött megállapodásnak nem számitásnak. 

Ez a rendelet kimondja még azt, hogy a betéti kamatláb felső határa megállapitásának hatálybalépésétől kezdve a pénzintézet magasabb kamatot nem köteles fizetni még abban az esetben sem, ha a betevővel kötött megállapodása értelmében magasabb kamat fizetésére kötelezte magát. 

A közhirré tett megállapitások 1931 november 19-én léptek életbe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98