Dtum
Login with Facebookk
1931 | Október

Gondolatok a földteherrendezésről

Strausz Gyula tiszafüredi földbirtokos Csizmadia András országgyülési képviselőhöz, az ötösbizottság tagjához, levelet intézett, melyben a bajba jutott gazdák megsegitésének nagyfontosságu kérdésével foglalkozik. Strausz Gyula levelének másolatát rendelkezésünkre bocsátotta. A levélből az alábbi részleteket közöljük: 

– Nem akarok foglalkozni sem világjelenségekkel, sem általános kérdésekkel, hanem csak a magyar föld becsületének visszaállitásával. 

– Emberek csinálták a bajt, tehát a mai állapotokat is embereknek kell megoldani addig, mig a józan ész határain belül vagyunk, mert ha az ördög szele orkánokba csap át, a vihar pusztitásai mérhetetlen károkat okoznak! 

– A magyar föld jövedelmezőségének helyreállitása olyan elsőrangu fontos érdeke minden rajta járó élőlénynek, mint a levegő. Nem tudna hozni olyan nagy áldozatot az ország bármelyik lakója sem, amit a létünk alapját képező magyar föld megmentése meg ne érne azért, hogy a tőke-, élet-, kultúra-, ipar és kereskedelem biztonsága fenntartható lehessen. 

– A főhibát abban látom – szerénységgel megállapitva – hogy állandóan pepecselünk, Délibábos tájakon megyünk és az igérgetésnek idejét éljük, de semmi olyan gyökeres intézkedés nem történik, amellyel az idegeit már-már felőrölt embertársaink csak egy pillanatra is könnyebülést érnének el. A javak hiánya és ezzel az elégületlenség fokozódása állandóan folyik. Az árverések pusztitásai – bár gazdasági lehetetlenülésben élünk – még egyre tartanak. 

– Engedje meg Képviselő ur – ugy is mint az ötösbizottság egyik tagja – hogy a földteherrendezésre rátérjek. Az alapgondolatom az, hogy minden körülmények között meg kell menteni a bajba jutott gazdák nagy tömegét. Az utóbbi időknek mondhatni egyetlen kézzelfogható ténye az, hogy részben megállitották – bár eléggé elkésve – a földárveréseket. Ugyanis a földárverések voltak a föld értékének és felszerelésének – igy a hitelélet biztonságának – sirásói. Az ősi vagyonok a lelketlen kufárok szabad prédájává váltak. Megértük a Himalája csucsánál is magasabbra felhalmozott ügyvédi költségek idejét. 

– Ha csak egy mód van, akkor meg kell ragadni a bajbajutott gazdák érdekében az angolfont esését és az angolfont-kölcsönnel terhelt gazdák javára gyümölcsöztetni kell 25-30 százalékos értékcsökkenését. Bár tudom a választ: hogy hol vesszük a pénzt ehhez a lebonyolitáshoz? Erre én csak egy gondolatot közlök: aranyhidat épitek a külföldre menekült és még az itthon is kétségbeesetten bujkáló nagytőkének! Ne bujkáljon kamatozatlanul a pénzválság mai fergetegében a tőke, hanem ha kell, jöjjön elő még kényszerrel is! Fel kell váltani vele a font-kölcsönöket. Biztos valutába fektetve: a magyar földbe, igy egy csapásra két kérdést oldottunk meg. Segitettünk a bajbajutott gazdák nagy tömegein és kamatozó értékállóvá tettük a vérkeringésből kivont bujdosó tőkét. Mindez az első helyen betáblázott jelzálogos hitelezőkre vonatkozik. 

– A többi gazdahiteleket két részre osztom, ugy nevezett bank- és áruhitelre. Bankkölcsönöknél 2., 3., 4-ik helyen adott hitelek, már folyósitásuk idejében is, magasabb kamatnivójuknál fogva, már magukban hordták a rizikó veszélyét. Éppen olyan érdeke a érdekelt banknak, mint a bajbajutott adósnak a lehetőség határain belül megoldást találni, hogy az élet megindulhasson, munkátlanok munkaalkalmat kaphassanak, a fogyasztás, az ipar és a kereskedelem ujra cselekvővé tétessenek. 

– A másik részhez osztom az áruhiteleket. Ezek a gazdatársadalom keresztrefeszitői! A 30 pengős buzavilágban vásárolt, rövid idő mulva ócskavassá lett traktorok és hasonló gazdapusztitók (olaj, benzin, petróleum, géprészek) mind számlaszörnyetegek! Ide tartoznak az utóbbi évek termékkölcsön-üzletének kétségbeejtő uzsoraüzelmei is. 

– Nézetem szerint földteherrendezési eljárás érdemben addig el sem képzelhető, mig a 2-3-ik helyü bankkölcsönök és az ugynevezett áruhitelek – eredetüktől a mai állapotig – nem vizsgáltatnak felül és ezen közgazdasági dzsungelek fel nem perzseltetnek! Ha a szatócs, gyáros életszinvonalából soha egy jottányit sem engedve, felemelt fővel máról-holnapra tud 50-80 százalékos egyességet kötni, ha a bankokrácia a részvényekben sokszor a gazdák vagyonának tekintélyes részét minden arcpirulás nélkül el tudta sibolni, akkor igazán nem tudom, hogy mi az akadálya annak, hogy a gazdák hitelei felül ne vizsgáltassanak és megfelelő szinvonalra csökkentessenek?! 

– A fentiek keresztülvitelére javasolnék esetleg megyénkint egy repülőbizottságot korlátlan felhatalmazással, a gazdahitelek minden vonatkozásban való felülvizsgálata céljából. A bizottságban a gazdaérdekeltségek többsége megóvandó lenne és az eljárás 30 napon belül befejezendő lenne. Még a méltányos kamat- és adórendezés és kész a földteherrendezés! Mehet az élet tovább!

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A BEAC. őszi versenye A BEAC. őszi versenye
Hatalmas közönség előtt folyt le a BEAC. őszi versenye. Jó rendezés,...
A sztroboszkóp A sztroboszkóp
Ezt a titokzatos nevű rádióműszert az amerikai technikusok találták...
Török vereségek
Miután a nyugati fronton sikerült a németeket megállítani, nyár végén...
A lassúsági verseny A lassúsági verseny
A lassúsági verseny igen népszerű száma meetingjeinek, mert a jó...
A pénzpiac és értékpapirok A pénzpiac és értékpapirok
Az Angol bank példáját eddig a kontinensen nem követték. Londonban...
Botrányt rendezett egy elmebeteg nyilas az ujpesti tisztiorvosi hivatalban Botrányt rendezett egy elmebeteg nyilas az ujpesti tisztiorvosi...
Dolmányosi Vince asztalossegéd tegnap beállított az ujpesti városi...
Budapest székesfőváros tornászbajnoksága Budapest székesfőváros tornászbajnoksága
Kétszáz főnyi érdeklődő előtt került eldöntésre a Budapesti Torna...
Kényelmes vasúti kocsik Kényelmes vasúti kocsik
A közlekedés gyors fejlődésével mindinkább tökéletesítik a vasúti...
I. Rákóczi Ferencz nyugvóhelye I. Rákóczi Ferencz nyugvóhelye
I. RÁKÓCZI Ferenczet, II. Rákóczi György erdélyi fejedelem és somlyói...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98